Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 4

Recenze (129)

Garch 

všechny recenze uživatele

Jak málo jsem toho o dobývání pólů věděl. A jak málo o Amundsenovi. Nechat se v lodi s posádkou na pět let zamrznout v arktickém ledu, po třech letech se sebrat a odjet na jinou výpravu a nechat tam výpravu mrznout další čtyři roky... Vzít dva severské sirotky do Norska, že jsou holčičky tak bystré. Dva roky chodily do školy, než jel pan Amundsen na další výpravu, za bratrovy peníze. Holčičky posazeny na vlak zpět na Sibiř (?) ... PS Film plyne pomalým tempem výprav: white tie - mráz - white tie - mráz - white tie - mráz. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejsympatičtější na celém filmu byl moment u závěrečných titulek, kde se střídala jedna česká postava vedle druhé. Přišlo mi to daleko sympatičtější, než samotný Roald Amundsen. Asi jsem opravdu nemusel vědět, že Amundsen byl tak nesnesitelnej. Radši si ho budu pamatovat "jen" jako objevitele a bude mi vše milejší. Škoda. Hezká kamera nebo pěkné interiéry a exteriéry bohužel neudělají životopisně nezapomenutelný film. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„JE TU JEŠTĚ NĚKDO, KDO NECHÁPE, CO TADY DĚLÁME?…“ /// Film protkanej norským patriotismem (poraženým je zde totiž podobnej blázen, a to Britskej polárník Robert Falcon Scott) o magorovi hledajícím ego v tunách ledu a v kose, ve který se i sáně těší na oheň. Film není oslavnou ódou na norskýho hrdinu, ale jde o pohled na obyčejnýho člověka, který všechno obětoval svýmu snu. Snímek se jmenuje AMUNDSEN, protože vypráví také o bratrovi Leonovi. Můžou vám chybět zažitý hollywoodský postupy. Skutky, které Roalda proslavily, jsou předvedeny důkladně, ale je to většinou stejně chladný, jako místa, kde se odehrávají. Strhujícího dobrodružství se prostě nedočkáme. To, že na těchto výpravách o dramatický momenty nebyla nouze, je pouze naznačeno. Film nenabízí tolik zvratů, aby mohl pohrdnout (a nevyužít) zážitky z expedic. I za cenu drobnýho přikrášlení skutečnosti. Je fajn dozvědět se, jak se plánovaly expedice v časech, kdy každý objev byl hrdinsky oslavován, dostat základy historické geografie, dozvědět se, jakých poznatků od Eskymáků bylo využíváno (v samotném snímku je kladen velký důraz na to, aby bylo používáno autentické vybavení, ošacení a rekvizity)… ale já se ptám, jestli to není málo, Antone Pavloviči? Vlastně Espene Sandbergu? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Dobytí severního pólu jsem už viděl, ale jak se dobýval ten jižní… 3.) Zajímá mě počasí na Mount Wisting. 4.) Thx za titule „pozorovatel“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Silný životopis, ktorému škodí réžijná suchopárnosť (podobne ako u staršieho Sandbergovho projektu KON-TIKI) a prospieva už tradičná severská ochota k objektivite. Namiesto glorifikácie legendy, ktorá by sa pri protagonistovi s takou vôľou a zásluhami dala očakávať, tu máme relatívne dosť kritické zobrazenie slávneho polárnika, ktorý v ceste za svojim snom neváhal obetovať všetko (a všetkých), vrátane seba. A uspel - v jednom aj druhom... ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nezáživný film. Emoce nefungují, napětí je v jedné scéně a tempo dost rozvláčné. V první polovině to bylo sledovatelné, ale v druhé polovině jsem umíral nudou. Nemluvě o tom, že veškeré dramatické proslovy mají být silné díky krátkému odmlčení mezi slovy. Tohle opravdu nefunguje. Slabé tři hvězdičky. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Espen Sandberg prohlásil, že kvůli filmu přečetl o Amundsenovy asi dvacet knížek a že se úzce spolupracovalo s muzeem v Oppegårdu, ve kterém je vystavena Amundsenova loď a jiné artefakty. (Duoscop)

Reklama

Reklama