Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (286)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet je opravdová legenda světové režie. Spousta jeho filmů mě unikla a viděl jsem jich pouze minimum. Určitě tento nedostatek musím časem odstranit. Pahorek je skvělý. Místo, kam se chodí opravdu za trest. Connery v roli vzbouřence předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů. Mě ovšem zaujal neskutečně uřvaný seržant Wilson v životní dabingové roli Josefa Větrovce. Prakticky je to jeho one man show. Při scénách, kdy vězni běhají po pahorku, mě film fyzicky vyčerpal. 95% ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Povedeny film, skvele herecke vykony + zajimava latka. Jedine co bych filmu vytknul je scena se vzpourou veznu, kteri skanduji za mrtveho spoluvezne a snazi se dozvedet kdo je zodpovedny za jeho smrt. Ikdyz se dozvedi jmeno straznika, ktery za to muze nic se nedeje a velitel ze vseho udela kabaret a vsichni se poslusne smeji a tleskaji .... kam se podela jejich dravost po spravedlnosti vazne netusim..vsichni se zasmali a to ze tam nekdo umrel uz nebylo dulezite, nac tedy byla vzpoura _???>> diky tomuto kixu davam 4* ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Trestný tábor měl přetavit britské vojáky (poslané do něj za krádeže, neusposlechnutí rozkazů, zbabělost před nepřítelem atd..) zpět na poslušné příslušníky armády a posléze je vrátit k bojovým útvarům. Velitel tábora si s napravovanými nechtěl špinit ruce a tak veškerou moc ponechával v rukách velícího seržanta. Ten časem ztratil jakýkoliv soucit a schopnost rozeznat co vše ještě vojáci vydrží a co ne. Hlavním napravovacím prostředkem byl pahorek uprostřed tábora, navršený z písku, který měli odsouzení v plné polní překonávat a to nesčíslněkrát za sebou. Připomínám, že trestný tábor byl v severní Africe v poušti. Nikoho jiného než Conneryho si v úloze hlavního hrdiny nedokážu po shlédnutí filmu představit. Myslím, že ani autor knižní předlohy Ray Rigby by filmu nic nevytkl. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Filmy, ako je tento, by sa mali verejne premietať širokému publiku. Dupľom v dnešnej dobe. Aby ukázali, ako nespravodliví a arogantní bastardi mávajú s masami, ale aj jednotlivcami, ako exemplárnymi príkladmi trestu. Pútavo natočený snímok väzňov neobhajuje, len ukazuje na neprimerane odsúdených trestancoch, že tí, ktorí tresty dávajú a tí, ktorí ich spĺňajú, sú väčší grázli, ako tí pod nimi. Bravó! ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy z vězěnského prostředí a nebo z koncentračních táborů a teď můžu říct, že mám rád filmy z prostředí, kde jsou vojáci, kteří se něčím prohřešili, čili kárné zařízení. Například ve filmu z vězení jsou různé gangy, různé sexuální praktiky, drsná slova, drsné ksichty a sem tam nějaký ten posránek, co se rozbrečí. Ačkoliv mi prostředí tohoto filmu silně přípomíná vězení jen s tím rozdílem, že nejde o žadné masové vrahy, tak ani jedno zde nenajdete a to ani tak, že žadné vulgarismy. Žadné soupeření gangů!!! Žadný rasismus!!! Nikdo zde nemá žádné nepřátelé mezi spoluvězni. Jsou pouze tři nepřátelé. Sadističtí bachaři. Svinské horko. A největší nepřítel PAHOREK. Postavený kopec, na který odsouzení vojáci běhají. Skvělý a originální nápad. I přesto, že je snímek černobílý, tak si dokážu představit vedro, které tam muselo panovat, což mně přívádí k tomu, že film má vážně výbornou atmosféru. Naprosto jednoduchý scénář dělá z Pahorku geniální film .V tomto filmu hraje Sean Connery a člověk by nejspíš čekal, že podá nejlepší výkon. Není tomu tak. Těžko by se dal ohodnotit herec, který podal lepší výkon, protože všichni předvádějí herecký koncert. Něco podobného se už nejspíš nepodaří natočit, protože tohle je filmový zážitek!!! ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • Ačkoli se natáčelo v Gabo de Gata uprostřed pouště, tak tam přesto muselo být dopraveno 100 tun písku, dále pak 9 tisíc litrů vody pro vytvoření minioázy a dalších 80 tisíc metrů fošen a 500 tun štuku pro vytvoření strážních baráků a vězení. Dokonce byly dovezeny i jediné dvě palmy, které v táboře byly. (Locksley)
  • Michael Caine odmítl roli štábního seržanta Williamse, aby mohl hrát ve filmu Alfie (1966). Do role byl nakonec obsazen Ian Hendry. (ČSFD)
  • Film je zcela bez hudby, a to i během úvodních a závěrečných titulků. (ČSFD)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama