Reklama

Reklama

Příběh Alvina Straighta

  • USA The Straight Story (více)
Trailer 1

Známý kultovní režisér David Lynch překvapil tentokrát jednoduchostí, srozumitelností i kvalitou příběhu. Podle scénáře Johna Roache a Mary Sweeneyové vzniklo úsměvné drama o obyčejném člověku, jehož zastihneme na začátku v malé vesničce v severní Iowě. Zatrpklý starý vdovec s chatrným zdravím žije se svojí dcerou Rose (Sissy Spaceková), která je okolím považována za prostoduchou. Při jednom ze svých těžkých úrazů se od ní dozvídá, že jeho bratr Lyle je na tom ještě hůř po záchvatu mrtvice. Alvin bratra neviděl celých deset let a nešťastná událost jej donutí vážně uvažovat o jeho návštěvě. Bratr ale bydlí v sousedním státě Wisconsin v městečku vzdáleném 600 km. Zarputile hrdý Alvin se špatným zrakem a nedostatkem peněz nemůže snést představu, že by ho někdo za bratrem svezl. Proto vymyslí svůj bizarní plán… Příběh, který lze číst jako metaforu o americkém mýtu o svobodě a hledání, či konfrontaci osobního morálního kodexu s obecně uznávanými normami, je přitom zpovědí o bratrské lásce. Snímek vznikl na základě skutečných událostí, které se odehrály v roce 1994 během putování třiasedmdesátiletého Straighta z Laurens v Iowě do Mt. Zion ve Wisconsinu. Cesta, již uskutečnil na zahradním traktůrku značky John Deere, zahrnovala několik stovek mil a trvala více než šest týdnů. Vynikající představitel Alvina Richard Farnsworth (1920–2000), někdejší kaskadér, jenž několika hereckými party přesvědčil o svém nesporném talentu i pro tuto profesi, se po mnoha letech v ústraní vrátil na filmové plátno. Rozloučil se tak nadobro se svými diváky, protože rok nato 6. října 2000 ukončil dobrovolně svůj život výstřelem z pistole. Jeho výrok „Tohle je film, na který s hrdostí vezmete své děti“ přesně charakterizuje atmosféru snímku, ostatně i David Lynch jej označil jako „docela normální film“. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (522)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

„Nejhorší na stáří je, že si vzpomínáš na své mládí.“ David Lynch je můj nejoblíbenější režisér a na jeho tvorbu nedám dopusit. Přesto jsem zřejmě podlehl hlasům a názorům ostatních o obyčejnosti snímku a Příběhu Alvina Straighta se tak nějak dlouho vyhýbal. Nakonec jsem si ho pustil hlavně proto, abych si z Lynchova seznamu odškrtl další položku. JÁ VŮL!!!!!!! Davide promiň a odpusť, že jsem si opovážil o tobě pochybovat. Pokorně se omlouvám a kaju ze svých hříchů. Lynch svými filmy často šokuje a mnoho lidí je považuje za nenormální (stejně jako Lynche samotného). Nejinak je tomu i u tohoto filmu – Lynch opět šokuje tím, že natočil úplně normální civilní a vpodstatě komorní film, na první pohled oproštěný od jeho klasických propriet (záhad, úchylností, bizarností, mystéria). I když i zde si to neodpustil a vložil do filmu scénu s jeho jasným rukopisem. Mám na mysli řidičku a srnce, vynikající scéna. Příběh Alvina Straighta je nejlepší a nejpoetičtější road movie, co jsem kdy viděl. Naprosto vynikající výkon Sissy Spacek (což je herečka, která mě nikdy moc nebrala), o Richardu Farnsworthovi netřeba mluvit, to je prostě herecký koncert. Samozřejmě nechybí hudba Angela Badalamentiho, zcela sednoucí a podporující vyznění a ducha Lynchovy tvorby. Lynch a Badalamenti jsou neskutečně spřízněni a Badalamentiho hudba v Lynchových filmech není jen hudební doprovod, je součástí celku, na jehož utváření se spolupodílí. Nejinak je tomu i zde, skvěle se hodí k záběrům a ději. Nikdy bych si nepomyslel, že takřka dvě hodiny sledovat starého dědka jak kamsi jede na sekačce, může být tak duchaplné, dojemné, emotivní a zajímavé. Alvin Straight, ač je dost umíněný a tvrdohlavý, vlévá život a energii do žil, ukazuje, že stáří, se všemi svými zdravotními problémy, nemusí být zase tak špatné. Devět let jsem neviděl svého bratra, nerozešli jsme se zrovna v dobrém. I díky tomuhle filmu jsem pochopil, že je čas to změnit. Dělí nás přes 500 km, nepučil by jste mi někdo sekačku? Davide, díky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Skvělý film! Lynch měl k silnicím vždy blízko, i když se po nich zpravidla jezdilo rychleji (Zběsilost v srdci, Lost Highway). To, že natočil road movie je vlastně logické, ale nejpomalejší snímek své kategorie jsem od něj nečekal. Ovšem Lynch by nedokázal nudit ani kdyby se o to snažil a spolu s Badalamentim a Farnsworthem jsou neodolatelní. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento film je niečo ako psychoterapia pre jeho tvorcu. Po rokoch magorín, alegórií, metafor, násilia, podobenstiev atď natočil obyčajný film, ktorý je ešte obyčajnejší ako typický obyčajný film. Je to terapia aj pre jeho fanúšikov, ktorí sa predbiehajú v zaručene správnych teóriách jeho predchádzajúcich filmov. Tu nejde o nič, iba o vychutnanie si príjemnej atmosféry a vzdanie holdu starobe. Takto nabral silu na ďalšie desaťročie točenia typicky svojských filmov. Skoro ako od Sverákovcov. Pomalá staroba (sekačka) verzus rýchla mladosť (cyklisti). Len škoda, že sa časom ukazuje, že celý pelotón bol zrejme nadopovaný. Takže morálnym víťazom je Alvin, respektíve pomaly ďalej zájdeš. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dosti netypický Lynch, alespoň co se povrchového doteku týká... Jímavý příběh o tvrdohlavém dědulovi, který se jednoho krásného dne sebere, popadne traktůrek a jede dlouhý lán světa usmířit se se svým bratrem. Typická forma road movie v Lynchově podání nenudí ani trochu, sled poetických a vtipných historek má obrovskou vnitřní sílu a bodré moudro starého a samorostlého staříka, kterého skvěle zahrál Richard Farnsworth. Nechybí ale ani tradiční "lynchovinky" (viz scéna se srnami). Příjemné, hladivé, poetické. Krásný snímek. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NA TOM JSI JEL AŽ SEM, ABYS MĚ VIDĚL?“..... /// Milovníci netradičních filmových záběrů, filmových scénářů či snad i režisérských postupů si zřejmě šáhnou mezi nohy. Toho všeho je příběh o dědkovi, kterej má špatný kyčle, cukrovku, rozedmu plic, krevní oběh … no prostě je mu třiasedmdesát… plnej. ,,JEŠTĚ JSEM NEUMŘEL“ – takže je na čase zprovoznit sekačku, páč nemá smysl vymlouvat Alvinovi něco, co si umanul, a vydat se na cestu. Jede a potkává lidi se svejma příběhama, vypráví a poslouchá historky – něco na způsob Malýho prince, jen prostě lidi. A někdy jsou ty lidi nesmírně laskavý, že by jeden kroupu uronil. NO A CO! Furt je to POMALÁ jízda (šak co bys chtěl, na sekačce…), uondaný tempo, který mi víka zavírá. Tož úchylárna to určitě není. Spíš dobrej tip. Až budu jednou starej (ale no táák…), sednu na traktor – možná, že na ten starej vercajk už žádnou stopařku neulovím, ale třeba zjistím, že je na tom stáří i něco dobrýho. Páč nejhorší je jen sedět a užírat se vzpomínkama na mládí! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Koukám jen na filmy podle skutečnejch příběhů. 2.) Jsem veterán z II. světový a tak nějak už mě to doma sere. 3.) Jsem výrobce sekaček a přemejšlím, jak zvednout prodej. 4.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • Film se natáčel chronologicky, nikoli na přeskáčku, jak bývá zvykem. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Reklama

Reklama