Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Martin Sheen tam všechny frajersky zabíjí a má divnou holku, který je všechno jedno. V celym filmu je kladenej velkej důraz na přírodu, ale to neznamená že je to nějaká ekologická agitka. Na konci je super honička s takovejma oldschool kárama. Dostávalo mne, že když Sheena na konci chytěj, tak se s nim ty policajti kamaráděj a dobrácky spolu kecaj :) Dnes by to už natočit nešlo. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V dekádě mezi Bonnie a Clyde a Takovými normálními zabijáky debutoval právě ryze spirituální režisér Terrence Malick. Už tehdy hledal Boha kombinováním zkoumání existence Zla (Ďábla) a tvůrčí oslavy krásy přírody, optikou velkého režiséra dvou základních konstant tohoto světa. Velmi zajímavá road movie Dostojevského střihu, ovšem pozorovaná jaksi nezúčastněně, z dálky, bez angažování se, navíc zločin tu neprovází pocit viny. Zvláštně romantický film se silným mužským hrdinou a neopomenutelným ženským prvkem, v němž muž je hybatelem děje a žena naivně smýkaná a přispívající uchopení filmu svým vnitřním monologem (kterýžto umělecký prvek použil i ve svém dalším filmu Nebeské dny). Velkou část prožitku pak tradičně tvoří opravdu vynikající hudební složka. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Takhle to mělo vypadat ?? A to je jako všechno ?? Nechápu, co na tom všichni maj !!" - "Mě se neptej !!" - "No, aspoň že už to mám za sebou.." ;) Kdyby záleželo na mně, přál bych si, aby Terrence Malick po natočení svého majstrštyku Badlands, který už alespoň z mého pohledu nikdy nepřekonal, skončil, a já bych tak o něm, spirituálním experimentátorovi, alespoň neztratil iluze, protože právě tímto snímkem překvapivě střídmý Malick nechce říct hrozně moc, aby nakonec neřekl vůbec nic, jak bývá v jeho případě zvykem, ba právě naopak !! Malick divákovi předkládá příběh volně inspirovaný skutečnými událostmi, řáděním Charlese Starkweathera a jeho přítelkyně Caril Ann Fugate, které otřáslo Spojenými státy v padesátých letech minulého století, přičemž vše sledujeme z pohledu dospívající dívky Holly Sargis v podání Sissy Spacek, která se zamiluje do asociálního násilníka Kita Carrutherse.. Holly v roli naivní vypravěčky i s pomocí spousty romantických klišé posouvá velmi zvolna plynoucí příběh dál, zatímco divákovi poodhaluje okolnosti a naznačuje vývoj od počátku ztraceného vztahu, aby si nakonec úsudek o tomto silně nadčasovém dramatu, je jasně patrné, že Mallick trvá na dobově těžko začlenitelném příběhu, jedné lásky, dvou dětí smýkaných složitou dobou a jejich hledání sebe sama vytvořil sám, zde tedy Mallick rovněž naznačuje, jakým směrem se bude časem jako režisér ubírat !! Martin Sheen, často mě napadá jak neskutečně si jsou s Charliem podobni, jako parafráze Rebela bez příčiny, opravdu doslova, a to nejen co se týká vizáže, i mladičká Sissy Spacek, která se mi zde zdála neskutečně sexy, si skvěle sedli a odvádí parádní herecké výkony !! Skvostný naprosto dokonalý soundtrack George Tiptona spolu se zdánlivě až nesouvisející symbolikou dokonale zesilují až transcendentální zážitek silně lyrického snímku s naprosto všedním poselstvím o hledání vlastní pohádky.. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Road movie o cestě nikam a lásce nelásce. Života moc neznalá zrzka Holy má chuť objevovat svět dospělých po boku svého 'James Deana' Kita, jenže tak radikální změnu asi neočekávala. Přichází o všechno a nenalézá nic, dokonce ani tu lásku, o kterou zpočátku stála. Je to pro ni jen něco jiného, co už ji začíná nudit .. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Čudný príbeh, zvláštny film, nečakané stretnutie s mladým Martinom Sheenom. Počiatočná premena smetiara na vraha, jeho neskutočný citový chlad a zvrátené i keď racionálne správanie sa ma celkom zaujali. Neskôr sa už zo zabíjania stala rutina a otázkou bolo iba kedy a ako ich dolapia. Keďže to už bolo iba také zabijácke road movie, nedosiahol tento dávno nakrútený Malickov film u mňa na štyri hviezdičky. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (30)

  • Kit (Martin Sheen) používá revolver Hi-Standard Sentinel v ráži .22 (na náboje Short, Long i Long Rifle), bezkohoutkovou pákovou opakovačku Savage 99R na náboje .300 Savage a pumpovací brokovnici Remington 870. (J.F.B.)
  • Kitovi mělo být původně 19 let, ale jeho věk byl změněn na 25 let, protože herec Martin Sheen už měl v té době 32 let. (Borrtex)
  • Při natáčení se Sissy Spaceková potkala se svým budoucím manželem Jackem Fiskem. (Vampireman)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama