Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Další do sebe zahleděná romantická výpověď o masovém vrahovi. Film nikoli nepodobný frašce jménem Bonnie & Clyde. Ale ok, můžeme tomu říkat neo-noir a tvářit se, že Spacek a Sheen nebyli na své role příliš staří. Jako bedekr oblasti North Dakota-Montana je to samozřejmě poutavé, ale jako oslava Charlese Starkweathera (1938-1959) a Caril Ann Fugate (*1943) je to toxické. Naštěstí je to jen jeden film ze série inspirovaných děl reagujících na patologickou potřebu vnímat vrahy jako fajn lidi: The Sadist (1963), Badlands (1973), Stark Raving Mad (1981), Kalifornia (1993), Murder in the Heartland (1993), Natural Born Killers (1994), The Frighteners (1996), Starkweather (2004). ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Venkov nabízí to, co město nemá: krásnou přírodu. Můžete zde pěstovat kravičky a jiná ušlechtilá zvířátka, ale člověk se někdy diví, že tam ještě vůbec někdo žije, když se podívá na film jakým je třeba Zapadákov. Venkov zde funguje jako krásné peklo na zemi, které brání mladým lidem v rozletu a osvobodí je až láska. Když se jednoho dne přestane okouzlující mladík Kit hrabat v popelnicích, tak potká mladou zrzku a přeskočí jiskra. Jenže Kit je příliš pohodlný, aby řešil problém jinak než kulkou. Terrence Malick nabízí pro sebe typicky krásné záběry okolní přírody v dojímavé road movie, která má skoro všechno: dobré herce, chytlavý příběh, ale naprosto jí schází lepší psychologie postav a já jsem hlavním hrdinům prostě nemohl věřit. Jen tak pro zajímavost. Stejná hudba byla společně s voiceoverem hlavní hrdinky použita ve Scottově Pravdivé romanci, že by Tarantinovo přihlášení se k tomuto snímku? Podobné filmy: Thelma a Louise (1991), Pravdivá romance (1993), Natural Born Killers (1994) ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Filmy Terrence Malicka jsou jedinečné - neznám tvůrce, který by stejně dokázal nechat příběhy volně plynout, nesympatizovat s hrdiny, jen je s odstupem pozorovat, sledovat jejich souznění s přírodou a přitom všem nestačit začít nudit. Všechny Mallickovy snímky si taky říkají o velké plátno. V Zapadákově kromě režiséra excelují i Sissy Spacek a zejména Martin Sheen, který vraždícího "Jamese Deana" nehraje, on jím prostě je. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Road movie o cestě nikam a lásce nelásce. Života moc neznalá zrzka Holy má chuť objevovat svět dospělých po boku svého 'James Deana' Kita, jenže tak radikální změnu asi neočekávala. Přichází o všechno a nenalézá nic, dokonce ani tu lásku, o kterou zpočátku stála. Je to pro ni jen něco jiného, co už ji začíná nudit .. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh je příliš volný a nahodilý, iracionální, smrdí mi to hippie bullshitem, neodnesl jsem si nic než pár dojmů z pěkných planin, Sheen celkem zabírá jako vrahounská variace Deana, ale ta zabržděná hnusná zrzka je na ránu a promrhání hlavní ženský role (ČSFD se ale rozplývá). Případ slabý klasiky, kde ani nevidím smysl namáhat googlením porce extra informací a výkladu, prostě to šlo mimo mě, odškrtávám a jdu dál. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (34)

  • Když Kit (Martin Sheen) a Holly (Sissy Spacek) procházejí vlakem, je vidět i lokomotiva značky Amtrak. Ta šla však do provozu až roku 1974, zatímco film se odehrává v roce 1959. (J.A.K.)
  • Badlands je geomorfologické označení pusté krajiny s vyschlou půdou, která prakticky neobsahuje žádnou vodu a která je pomalu nepříznivými podmínkami dále rozrušovaná a erodovaná. Vzhledem k rozlehlosti takových plání je samozřejmá špatná orientace a snadné ztracení se. (mcleod)
  • V průběhu filmu se objevují nápisy a reklamy na ropnou společnost Phillips 66. V době natáčení filmu pro ni pracoval otec Terrence Malicka. (Borrtex)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno