Reklama

Reklama

Klér

  • Polsko Kler (více)
Trailer
Polsko, 2018, 132 min

Kamera:

Tomasz Madejski

Hrají:

Arkadiusz Jakubik, Robert Więckiewicz, Jacek Braciak, Janusz Gajos, Joanna Kulig, Adrian Zaremba, Ignacy Klim, Michał Gadomski, Katarzyna Chlebny (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Církev a víra, jak blízko a daleko mají k sobě... Tři kněží, tři pohledy na polskou katolickou církev, na její „poklesky“ jako pedofilie, korupce, chamtivost, přetvářka a s tím spojená problematika celibátu, alkoholismu, touhy po penězích, moci a funkcích. Režisér Wojciech Smarzowski vstupuje na fary, do kanceláří vysokých církevních hodnostářů, doprovází do zákristií ministranty a faráře, vrací se do církevních útulků minulých let a nahlíží do duší kléru i farníků. Jako by desatero neexistovalo... V polských kinech film zaznamenal rekordní návštěvnost, film vidělo více než pět milionů diváků. V roce 2018 získal řadu národních cen. Úspěšně byl uveden i v zahraniční distribuci a na mezinárodních festivalech. Film se z velké části natáčel v České republice, především scény v kostelích, kam byl filmařům vstup na polském území „zapovězen“. Renomovaný režisér Wojciech Smarzowski ve svých filmech otvírá nejpalčivější rány polské společnosti. Nechodí kolem, nezměkčuje, pojmenovává věci napřímo, i když bolestivě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (174)

Fr 

všechny recenze uživatele

„CÍRKEV JE SVATÁ, ALE LIDÉ JSOU HŘÍŠNÍ...“ /// Tak od začátku je jasný, že půjde o zajímavou podívanou. Jednak obsazením a jednak – no prostě tihle černoprdelníci jsou takový samozvaní bohové. V příběhu je asi všechno, co činí církev. Teda kromě dobra (takže vlastně všechno…). Tihle „batmani“ jsou neohroženým druhem a ostatní lidi nechť ochrání víra. Před nimi, samozřejmě. Silnej filmovém zážitek i pro (nebo právě pro ně?) nevěřící. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Přišli za mnou pro vzorky z předkožky. 2.) Mlčím, abych se nesmažil v pekle. 3.) Thx za titule „ghostxx“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Chápu, jaký poprask může tenhle film, který začíná jako rozmařilá satira a končí jako sžíravé drama, vyvolat v Polsku - byť podle reakcí publika je festivalová bublina celkem na vlně katolického hejtu. Určitě by to mohlo být natočeno syrověji, určitě by to mohlo být soustředěnější, ale ne druhou stranu odvyprávět příběh s tolika postavami tak relativně funkčně taky není jen tak. A bylo hodně zábavné sledovat "kam až si troufnou zajít". A troufli si... ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dosť ťažký film, jeden z najťažších, aké som v poslednom čase videl. Čo sa spočiatku zdá ako neškodné doberanie klerikov kvôli alkoholizmu alebo korupcii, sa vyvinie do mimoriadne silnej prepletenej drámy. Zvlášť vyčnieva zložitý príbeh z najvyšších kruhov a do nich zapleteného Bonda v sutane, ktorý má prsty asi vo všetkom. Film má tempo, hereckú kvalitu a ešte aj český dabing bol na výbornú. –––– Za kolik by to bylo bez faktury a za hotové? –––– Každý někdy bloudí, nechá se unést zlem, vyprovokovat. Církev je svatá, ale tvoří ji lidé hříšní. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, jestli to bylo víc zábavný, nebo šokující. Určitě to ale bylo hodně negativní zobrazení katolické církve, která má v Polsku jedinečné místo. Film má sice své "hrdiny", tři kněze, ale jsou to křiváci jeden jak druhej, notorici, vyděrači a pedofilové, takže tahle soda musela s Polskem pěkně zahejbat. Herecky bezvadné, téma burcující, holt režisér Volyně ví, jak na sebe ve světě upozornit. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Veľmi znepokojujúci film. Poľský film sa opäť ukázal v najlepšom svetle, tentokrát sa pustil do ožehavej témy - cirkev. Jej hodnostári nebudú nadšení, tvorcovia zhutnili do svojho príbehu súčasnú problematiku cirkvi. Od pedofílie, porušovaniu celibátu až po korupčné správanie pri tendroch. Možno je to na jeden film príliš veľa, ale nakopené problémy sa roky neriešili, práve naopak, a cirkev ( nielen v Poľsku ) potrebuje podobné zrkadlo... 4+ ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • Mimo jiné se natáčelo v katolickém kostele v Orlové. (JoranProvenzano)
  • Scénář k filmu vznikal od roku 2013 do roku 2018. Všechny scény mají podle scenáristy Rzehaka reálné předobrazy. Smyšlený je pouze hon na kněze. Podle Rzehaka by se farníci ke svému duchovnímu ve skutečnosti nikdy takto nezachovali a bránili by ho do posledního dechu. (klukluka)
  • Během prvního promítacího dne film zhlédlo téměř půl miliónu diváků. (JoranProvenzano)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama