Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film režiséra Júlia Matuly podle námětu a scénáře Markéty Zinnerové nás zavádí do prostředí dětského domova, kde děti prožívají nejen velká přátelství, ale i problémy ve škole a s láskou, a také nesmírnou touhu po domově. Pohraniční vesnice Větrov žije svojí „knoflíkovou válkou“. Vedou ji proti sobě chlapci z dětského domova zvaní Indiáni a místní Šímáci. Právě na sobotu je vyhlášena bitva, kvůli které devítiletý Fanda vytrhá Šímovic kohoutovi pera, aby si jimi ozdobil indiánskou čelenku… (Bontonfilm)

(více)

Recenze (81)

Mandalorian 

všechny recenze uživatele

Dle čtení zdejších komentářů zjištuji, že antikomunismus je stále in. Psali zde blbci, bydlící v nájmech s nejistou prací a absolutní otevřenost kterou film nabízí, oni neviděli. Indiáni z Větrova nejsou film "pouze" o chlapcích z dětského domova. Ukazuje komunikaci, která za jistých okolností fungovala a spoustě lidem to může přijít naivní. A co ? Dětství je o naivitě a snech. Je v něm čistota a upřímnost. To až svět dospělých z většiny z nás udělá uzavřené neosobní blbce.. Nejvíce vyzdvihuji psaní ministrovi a vypelichaného jestřába. :-) 5* a hotovo. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Markéta Zinnerová možná byla výborná autorka příběhů pro děti o dětech, a možná to byla i vlídná dáma znalá dětské psychiky. Filmoví Indiáni Z Větrova ale rozhodně nejsou takovou nevinnou idylkou jako si někteří zde komentující myslí, a přitom obviňují ty, kdo dští oheň na ideologickou odpornost každé minuty tohoto snímku, z vidění komunistické propagandy pod každým kamenem a za každým stromem. Pravda tentokrát není úplně uprostřed, ale spíše na straně zastánců nemanipulativní tvorby pro děti, protože promiňte, ale kromě hrdinných soudruhů pohraničníků, jejichž moudrý a své práci oddaný velitel "stréc plukovník" má pochopení pro dětské bolesti a srdce na správném místě, jsou tu k vidění jenom roztomilí nevinní uličníci, hodné tety a soudruzi doktoři ve sluncem zalitém (a srdce rvoucím) dětském domově. Ano, jistě, rodiče nepečující o své děti, jsou stejná šmíra za každého režimu, a páry, kterým matka příroda zabránila povít z lásky vlastního mrňouse, zajisté prožívají své trápení taky stejně za každého politického klimatu, ale rozhodně každý potenciální adoptivní tatík není zodpovědný pracovník/nositel Řádu práce a každá potenciální adoptivní mamina není vzorná a spokojená žena v domácnosti (a nebyla ani v roce 79). Takže z tohoto pohledu je to skutečně lehce k zblití. Jenže ona je tu ještě druhá stránka, a tou jsou vztahy "bráchů" z Domova. Z tohohle úhlu bráno se Indiáni Z Větrova naopak navýsost povedli, a nemáte pocit, že by z vás někdo dělal blbce. Výsledné hodnocení ale vzhledem k porovnání pozitivního a negativního "kapitálu" nemůže být důvodem k radosti. Ode mě 40%, protože to prostě je naivní břečka, byť jinde než ve vykreslení života hlavních hrdinů. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

S postupujucou normalizaciou zacali popri kvalitnych reziseroch /Vavra, Lipsky, Menzel/ tvorit aj sudruhovia neschopni reziseri. Krasnym prikladom moze byt Matula, ale chodit netreba prilis daleko /Vojtech Trapl a dalsi/. Pribeh je prilis detsky, siti na deti a na detske vnimanie sveta. Herecke vykony su tragicke, snad len Somr a Mistrik vedeli hrat. Rezia hrozna, scenar je uplne demetny a nepomoze ani zasadit dej do pohranicia s Nemeckom. 5 % ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Kdo v tomhle velice povedém rodinném snímku hledá politiku je totální pačů**k a měl by se jít už fakt léčit. V dnešní době, kdy česká kinematografie je prolezlá debilníma tisíckrát více agitkovejma idiotinama, je tento film víceméně kvalitní a citlivě natočená záležitost. Dnes agitační a supermarketové filmy jdoucí trendami sponzorů se zdá nikomu nevadí, ale u starých filmů tam stačí dát pohraničníka a hned se jedná o agitační film. Který ze současných "dětských filmů" má alespoň takovéto stopy kvality? Zamyslete se! 80% Vyzdvihuji perfektně složenou hudbu! ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Tuto koko...u nám několikrát promítali ve školním kině. Když nám chtěly vychovatelky udělat radost, daly hlasovat, na který film se budeme v pátek po obědě dívat a kvůli debilitě většiny spolužáků to tato koko...a vždy s přehledem vyhrála. Indiáni z Větrova během dvou let počtvrté, mladej Dlouhej v uniformě a haranti z děcáku. Nemůžu tento film ani cítit. Nikdy jsem ho neviděl v televizi, ani v "normálním" kině, přesto se mi některé scény vybavují jako bych je viděl nedávno. Pro mě filmový strašák a noční můra dětských let. Hnus. // Tak jo, znovu jsem se na film po hodně dlouhé době (30 let +-) znovu podíval a přidávám jednu hvězdu za neoddiskutovatelné kvality filmu, je slušně natočen a některé děti si ho mohou oblíbit, je to přeci jen "klukovský film". ALE. Celým filmem se táhne smutná až depresivní hudba, utracení psa si mohli tvůrci odpustit, i když pes nakonec vyvázne živ a zdráv, a celkové ladění filmu o dětech z děcáku, na které rodiče s...u, není určitě není pro dětskou duši to pravé ořechové. Mimochodem, ten všemi milovaný pes je strašný hajzl, terorizuje prakticky každého v okolí. Nechápu, co se na Indiánech z Větrova harantům mohlo tak moc líbit. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Filmovalo se na Pálavě, v Pavlově a na zámku ve Valticích. (M.B)

Reklama

Reklama