Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

sud 

všechny recenze uživatele

"Nebojsa" je jedna z těch pohádek, které oscilují na hraně hororu. Některé pasáže jsou tak temné a děsivé (pohřební vůz tažený černými koni, v hospodě, ples plný "zombie"), že leckterý horor (zvláště ty dnešní, kde lítají končetiny, stříká krev, ale tajemno a napětí se ani na moment neobjeví) jimi absentuje. Herci jsou skvělí, Ján Króner je sympaťák a ve své roli velice příjemný, to samé by se nechalo říci i o Ondrovi Vetchém. Václava Knopa bych v masce čaroděje nepoznal. Tajemná, ponurá pohádka a tím právě silnější zážitek. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Pohádka natočena na motivy Pavla Dobšínského, současníka Boženy Němcové. Tím pádem příběh nezapře podobné motivy jako v pohádce "O statečném kováři". Oba náměty pro filmovou podobu zpracoval Bohumil Steiner (Nebojsu ve spolupráci s Jaroslavem Petříkem). Zajímavé je, že Kroner - nebojsa Ondra - si zahrál i ve "Statečném kováři" (roli siláka Matěje). Vetchý v roli ustrašeného zlodějíčka Ferka je bezkonkurenční, jeho nehrdinskost opravdu ční nad ostatními výkony. ()

Reklama

Stocki 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších československých pohádek, která byla natočena před revolucí a jedna z posledních, která patří do zlatého fondu. Po ní už to totiž šlo s pohádkami jenom z kopce. Nebojsa rozhodně patří do červených hodnot, jelikož má úžasnou a také temnou, až strašidelnou atmosféru, klasický příběh o cestě do světa a hlavního hrdinu v podání Jána Kronera. Ondřej Vetchý v roli Ferka rovněž perlí a pobaví a maska Václava Knopa je lepší než u Freddyho Kruegera :-). Nemyslím si, že by se děti měly nějak moc bát, já se tedy jako malý bál u něčeho jiného. K dokonalosti už stačí zmínit jen výtečnou hudbu a krásné exteriéry i zbudované interiéry. Za mě 100 %. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zvláštna rozprávka s bizarnou zápletkou (mladík nepozná strach a tak ho otec pošle do sveta, aby sa naučil báť, wtf?), ktorú nevylepšuje ani nesympatické herecké obsadenie v čele s Jánom Kronerom a Ondřejom Vetchým, ktorý by možno bol fajn, ale hrá tu blbca dabovaného Mirom Nogom. Našťastie, akonáhle sa nesúrodá dvojica dostane do blízkosti zakliateho hradu, dostane Nebojsa predsa len lepší spád a dokonca hororovú atmosféru. Ničí ju však typicky nedostatočný slovenský rozpočet (primitívne efekty, lacná výprava). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Slušná rozprávka, do ktorej sa podarilo zakomponovať atmosféru i kvázi hororové prvky, je cítiť, že sa už blížil koniec socializmu. Valaškár Kroner sa nebál a kto vie, či tú odvahu nezískal aj vďaka pohostinnosti ľudí na južnej Morave, kde sa film natáčal. Počas sparného leta sa tam vraj nalievala slivovica potokmi. Mám podozrenie, že tam potom v štábe muselo byť aj za tucet nebojsov. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Ve scéně, kdy Ondra (Ján Kroner) nakopne banditu, který společně s kumpány chtěl okrást muže s povozem, je vidět kousek lana, na kterém byl bandita zavěšen. (TheDave)
  • Ondřej Vetchý si po rokoch v roku 2019 v RTVS spomenul na natáčanie: „Nakrúcanie rozprávky Nebojsa bolo v mojom živote prelomové. Vzniklo pri ňom totiž jedno vzácne priateľstvo - spoznal som Janka Kronera, ktorý pre mňa reprezentoval druhú polovicu našej republiky. Bol taký zdatný, poctivý a zemitý. Telefonovali sme si každý týždeň, stretávali sme sa na polceste - na pumpe v Brne.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama