Reklama

Reklama

Nikdy nezestárnou

  • Velká Británie They Shall Not Grow Old (více)
Trailer 1
Velká Británie / Nový Zéland, 2018, 99 min (Alternativní 95 min)

Uhrančivý snímek Petera Jacksona ukazuje filmový materiál z první světové války tak, jak jej ještě nikdo neviděl... Oscarový režisér Peter Jackson vybral archivní černobílé záběry každodenního života vojáků i civilistů a s pomocí moderních technologií je převedl do barev, které odpovídají dobové realitě. Ve svém unikátním projektu vybral archivní černobílé záběry staré více než 100 let a s pomocí moderních technologií znovu přivedl k životu ty, kteří mohou příběh války odvyprávět nejlépe – muže, kteří v ní bojovali. Po měsících strávených v archivech BBC a britského Imperial War Museum v Londýně vznikl film, v němž znovu a doslova v nových barvách ožívá každodenní realita v přední linii jednoho z největších světových konfliktů. Jaké postoje k němu zastávali jeho řadoví účastníci, co jedli, jak spali a jaký život vedli mimo válečné zákopy? Jackson sáhl do mlhy času, aby vrátil hlas těm, kteří byli navždy poznamenáni první světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (137)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

I když jsem byl zpočátku mírně zaskočen, že nevidím tu slibovanou „barvu“ (přijde na ni až ve 25. minutě), rychle mě to přestalo mrzet. Dokument je totiž vystavěn opravdu chytře. Už úvodní promluvy na pozadí všech těch propagandistických plakátů a černobílých dobových záběrů mě dokázaly snadno vtáhnout. A poté co se divák spolu s mladíky dostane přes prvotní nadšení, touhu po dobrodružství a následný tvrdý výcvik, přichází nástup na frontu a s ním i barva. A že se na ni koukalo moc pěkně, zvlášť na záběry dělostřelectva (např. scéna s padajícími střešními taškami při odpalu). Paradoxně však byla nejpoutavější pasáž s německými kulomety, ačkoliv divák jen slyšel pamětníky, zvuk bitvy a viděl u toho statické obrázky. A pak to vystřízlivění na konci…velmi působivý dokument, který si zaslouží solidní 4*. „Když jsem se vrátil, moje matka ani otec vůbec nechtěli vědět, co se dělo, neměli ani ponětí, jaké to bylo. A nebyl žádný důvod, proč by měl být někdo z nás oslavován a opěvován za tu trochu bláta a ztrátu dobrých způsobů.“ ()

verbal 

všechny recenze uživatele

The day not half over and ten thousand slain, and now there's nobody remembers our names. A thirst for the Hun, we were food for the gun, and that's what you are when you're soldiers … Peťka, vyhlášený hnědopich a honič nad První světovou, piplavě vybarvičkoval tři čtvrtiny Imperiálního válečného archivu a v podstatě zvizualizoval asi nejslavnější oplodňovák dalšího vyhlášeného honiče nad První světovou – Lemmyho. Výsledkem obojího je sugestivní memento o tom, že válka je syfilitická děvka, píchaná hrstkou mocenských velikášských psychopatů, dobrovolně se do ní mimo bezprostřední obrany území vlastní domoviny může hrnout jen naprostý propagandou zmanipulovaný kretén a všichni ti hrdinové, co neskončili v karboších, se z ní zpravidla vracejí akorát tak s doživotními traumaty, aby se dožili jen toho, že na ně po docela krátké době jejich vlast naprosto jebe. ()

Reklama

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Hrozivější jak sebelepší válečný film. Z některých záběrů skutečně mrazí a k tomu autentické výpovědi vojáků, skutečně si uvědomíte, že to nebyla žádná sranda. Poklona Peterovi, co s původními záběry dokázal, i když mě by to možná bavilo i s původním formátem. Trochu mě mrzí, že záběrů nebylo více (často se opakovaly a jsou hojně nahrazovány satirou či plakáty). Navzdory tomu, muselo to být šílené a jsem rád, že se Peter J. do toho pustil. Výsledek stojí za to. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

V prvej štvrťhodinke sa ukazuje, že Jackson v dokumente nie je úplne doma. Výstavba nie je príliš šťastná a mal som pocit, že mi anonymné hlasy vyrozprávajú dieru do hlavy. Po prechode na front sa to však uprace a je to sila. Zrekonštruované zábery pôsobia fantasticky, strih a zvuk (poprosím oscarovú nomináciu) intenzívne sprostredkúvajú hrôzy vojny a postupne sa nabaľujú aj emócie. Hodnotný projekt, ktorý bude trochu neprávom velebený najmä za svoje technické parametre, keďže má čo povedať aj po obsahovej stránke. 9/10 ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Je to skvělý dokument od 15. do cca 75. minuty, to je ta část, kdy staví na těch kolorovaných záběrech a má v té chvíli dobře vybudovanou tu vyprávěcí dějovou linku plnou krutých detailů. Je to super, ale nenaplnilo to očekávání kvůli přílišnému užívání kreseb. Kdybych ale téma otevřel poprvé v životě, dávám pět hvězd bez mrknutí oka. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Pre potreby filmu bolo spracovaných a zozbieraných viac ako 600 hodín rôznych rozhovorov a výpovedí od viac než 200 veteránov. Z celkových 600 hodín tvorcovia vybrali 100 hodín a až po ich posúdení začal film vznikať. (MikaelSVK)
  • Režisér Peter Jackson  tímto dokumentem uctívá památku seržanta Sidney Rucka (padl 8. 5. 1915) a poručíka Thomase Walshe (padl 4 .5. 1918). (MATADOR)
  • Režisér Peter Jackson neobdržal žiaden honorár a tento film venoval svojmu starému otcovi, ktorý bojoval na západnom fronte. (MikaelSVK)

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Co chystá Peter Jackson?

Co chystá Peter Jackson?

30.01.2019

Režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit Peter Jackson se v posledních letech soustředil spíše na produkci. Nedávno si však odskočil k dokumentu, jeho film They Shall Not Grow Old spočíval v… (více)

Reklama

Reklama