Reklama

Reklama

Apokalypsa: Vzestup Hitlera

(seriál)
  • Česko Apokalypsa - Hitler (více)
Francie, 2011, 1 h 50 min (Minutáž: 55 min)

Epizody(2)

Obsahy(1)

Adolf Hitler v roce 1924 napsal, že „silnější rasa vyhladí slabší rasy“. Nikdo ale nepředpovídal, že by se z něj mohl stát německý diktátor a samozvaný „Vůdce“. Ve válečných zákopech první světové války pochopil zneuznaný umělec a samotář Hitler své poslání: zachránit Německo. Nejdříve byl pro většinu Němců pouhým bláznem na pokraji politického pole. Rozhodujícím okamžikem obratu se stala hospodářská krize roku 1929. Ve strachu z chaosu a nebezpečí ze strany „rudých“ volila většina občanů Hitlera. Mladá demokracie je ohrožena a není tu nikdo, kdo by ji bránil. Nacistický diktátorský režim začíná svou nelítostnou éru. Hitler prohlašuje, že jeho přáním je mír, ale připravuje se na válku. Na Apokalypsu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o cestě Adolfa Hitlera na vrchol moci. Od jeho dětství přes účast v I. světové válce, pokus o nacistický puč v roce 1923, pobyt ve vězení, vydání Mein Kampf, mnoho let politických neúspěchů až po konečný triumf, nastolení diktatury a počátky teroru ve vlastní zemi. Domnívám se, že právě v dnešní době, kdy svět zase haraší zbraněmi a válkou, by měl tento dokument pozorně shlédnout každý. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Nepřímé pokračování dokumentární série Apokalypsa: 2. světová válka ukazuje přesně to, co titul slibuje. Je proto trochu škoda, že v pouhých dvou dílech není dost prostoru pro umístění vzestupu Vůdce do širších globálních souvislostí. I přesto na mě ale tato minisérie díky političtějšímu a běžnému životu bližšímu pojetí zapůsobila mnohem silněji, než její předchůdce. Obzvlášť proto, že nuance zdejší rétoriky je až příliš snadné najít i v dnešním státnictví. Jen se nemůžu rozhodnout, jestli se mi víc líbila střídmě a spíše atmosfericky vybarvená původní série, nebo zdejší plně kolorované záběry. V tomto, a samozřejmě i samotném obsahu, mají oba projekty rozhodně co nabídnout. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jako už je pravidlem, tak v těhle kolorovaných dokumentech s náskokem vede forma nad obsahem. Přitom obsahová stránka na tom není vůbec špatně. Vždyť záběry z Německa dvacátých a třicátých let mají občas větší sílu, než dávno známé obrázky z Druhé světové války. Jen by neškodilo kdyby měl seriál víc epizod, protože sled událostí se odehrává v poklusu, a není dost času všechno vstřebat. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ako to všetko začalo...Dokumentov na tému Hitler existujú desiatky, ale francúzky tvorcovia to zobrali naozaj vážne a hlavne komplexne. Mnoho dokumentov sa zaoberá vojnou, ale málokto si dal námahu vysvetliť ako k nej došlo. No rozhodne to nebolo zo dňa na deň. Hitler nevstal z postele a nepovedal : "Tak dneska zaútočíme na Polsko..." 1. diel mi pripadal podstatne zaujímavejší, pretože popisuje náladu a mizernú životnú úroveň obyvateľov Nemecka po tvrdej Versaillskej zmluve a neskôr i dosahoch svetovej krízy. Obyčajný kus chleba stál neuveriteľných 46 miliárd!!! mariek, čo je neuveriteľné. Celé hromady peňazí, ktoré nemali žiadnu hodnotu a nedalo sa za nich nič kúpiť. Ľudia potrebovali chlieb, prácu, sebavedomie a to všetko im Hitler sľuboval a v podstate aj dal, ale pridal jeden "bonus" navyše. Silnejúci nacisti a každoročné pribúdanie voličov priviedlo Hitlera na vrchol. Tejto ceste sa venuje 2. diel, ktorý je tiež výborný, ale chýbala mi tam nejaká zmienka o tom, ako sa Nemecko ekonomicky postavilo na nohy a čo pre to Hitler urobil prípadne neurobil. Nemecko ešte pred rozpútaním vojny prešlo zázračným ekonomickým obratom, kde sa zo samotného dna chudoby a veľkej nezamestnanosti dokázali vypracovať na jednu z naj ekonomík sveta. Celkovo max. spokojnosť a skvelá lekcia z dejepisu. Školáci povinne!100%. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Kompletní informace o tom, jak se Hitler dostal k moci, končí se zde v roce 1936, takže válečná léta zde nejsou, ale na to je mnoho jiných dokumentů (navíc ještě ve stejném cyklu, i když rok vzniku 2.světové války je dříve). Samozřejmě jsou zmínění i ty, kteří byli vedle něj a bez kterých by to nešlo. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama