Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (146)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Pominu-li vysloveně zprasené dvd (chybí originální (ruský) zvuk, dabing je tradičně hrozný, obraz je značně neostrý (na film z roku 1994 vážně bída) a poměr stran asi nebude čisté 16:9, nehledě k absenci jakýchkoli bonusů), jedná se o vážně příjemné filmové překvapení. Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: Radek99, gudaulin, Subjektiv, belldandy ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Svěráka v tom nepoznávám, Menzela trochu ano. Nadprůměrná ruská komedie s českým režisérem a scénáristou. Asi dost věrně zachycuje atmosféru doby, někdy primitivními, ale většinou dost vtipnými gagy prosvítají vážnější motivy, bohužel jsou v tom trochu nesouvislé. Dabing je mimochodem mimořádně odporný. - Koho máš radši, maminku nebo tatínka? - Já mám nejradši STALINA! ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Unikátní film v historii české kinematografie o ruském vojákovi, který má hlídat letadlo u nějaké vesnice, protože je to natočené v ruštině s ruskými herci ( čestná vyjímka Labuda ). Dobovka odehrávající se roku 1942 jako tragikomedie, ale myslím, že to jeden z nejslabších Svěrákových filmů a Menzlových taky. PS: Točit v roce 1993 film v ruštině, to je pro diváky atraktivní asi jako točit ho zrovna v dnešních časech. Slabá věc. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně slabý a zbytečně dlouhý film v podstatě o ničem, s jedním jediným pokusem o zvrat, s nesympatickými herci a režií, z níž přímo čiší, jak to Menzela nebavilo. Slušná kamera a lokace, ale to je tak všechno. Vzdáleně takové ruské Zvonokosy, přičemž mi tento buranský žánr ve stylu jak městský intelektuál vid vesnici nikdy neučaroval. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

V první polovině spíše jen pozvolné vyprávění a popis života lidí na ruské vesnici před 2.světovou válkou, ke konci se vše pěkně rozjede a chvílemi až obsahuje prvky crazy komedie. Přitom při některých velice humorných scénách může divákovi přebíhat mráz po zádech - ono to s NKVD nebyla žádná legrace, Menzel nicméně dokáže přinést humor i sem. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Během premiérového měsíce vidělo film v českých kinech 29 816 diváků, což znamenalo tržbu 820 624 Kč. Snímek se tak stal 9. nejnavštěvovanějším filmem a 5. nejnavštěvovanější premiérou měsíce října 1994. (cinema_cz)
  • Jde o první film v ruštině (u nás však dabovaný), natočený mimo území Ruska (exteriéry se točily v bývalém vojenském prostoru u Milovic). (Siriuss)
  • Snímek získal roku 1994 Zlatou medaili předsednictva italského senátu na 51. MFF v Benátkách. (Terva)

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama