Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (261)

Necrotongue odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud by ruští tvůrci chtěli natočit komedii z období 2. světové války, dostali by ode mě čtyři hvězdičky, vzhledem k věnování na konci filmu jim nemůžu dát ani jednu, a ještě by se měli těm, kterým film věnovali, pokorně omluvit, protože spadli na stejnou úroveň s americkým Fury. Když nebudu bazírovat na úplných detailech, můžu pochválit věrnost nasazené techniky, potěšily Pzkfw II a III před Moskvou i Panthery chráněné Zimmeritem, užíval jsem si záběry svištících granátů a málem jsem se složil z Josefa Cardy, ale to všechno pohřbil šílený děj, který by strčil do kapsy i příhody polské tankové osádky i s jejím psem. Nepotěšil náklaďák s polní kuchyní s pneumatikami odolnými proti střepinám, odstřelení dvou Pzkfw III jednou ranou, plastové patníky lemující německou silnici, propustka z koncentračního tábora ani zničení Pzkfw V tříštivým granátem (ano, tanky měly břicho chráněno slabším pancéřováním, ale papír to nebyl). Taky mě dostalo předání tanku s ostrou municí a nerušené projížďky městy a venkovem Třetí říše, a kromě prvního bojového střetu tvůrci jaksi zapomněli na německou pěchotu. Ale jo, kdyby mi bylo deset, asi by to byl super biják. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Někdo říká Fury, já říkám Skřivánek (1964). Tohle je prostě taková jeho modernější variace. Tankové souboje byly fajn, hned ten první mi připomněl honičku ve vesničce v Bělym tigru. Zajímavé byly i všechny ty zpomalené záběry střel, které jindy ve válečných filmech s tanky dělají jen vžum :-). Laik si tak alespoň dokáže představit jak to v tanku vypadalo, když se něco propálilo pláštěm dovnitř a tam to v tom stísněném prostoru plném nejen mužů, ale i paliva a munice explodovalo... A jak už zde padlo, potěšily české lokace, cíl Praha i koncentrácké kápo Carda. Ke všem těm tankům a polopásům mně ještě zaujala Irina a kdyby se mnou chtěla jet v mé T34 na projížďku rozhodně bych se nebránil. Potud spokojenost. Ovšem dále lépe nepřemýšlet. Průstřel dvou německých tanků jedním T34-76... ehm... Ta snadnost s jakou kucí rudoarmějský louskali Panzery... Skoro jsem měl pocit, že sedí v nějakém Is2. Myslím si, že v roce 44 měli Němci zcela jiné starosti, než honit nějaký tank a když už tam ukázali Pak40 a osmaosmdesátku, kde byli protitankovci s panzerfaustama? Nebo nějaká Stuka? Vždyť stačili 2 borci v každém baráku na vjezdu do města a bylo by vymalováno... No nic, nebudu spoilerovat. Film je věnován tankistům, to je hezké. Určitě to nebyla v tancích za války žádná prča. Jedna z nejhorších smrtí co je si myslím, že je uhoření a tím většina osádek v případě zásahu končila. Případně je dorážely kulomety když opouštěli nouzovými otvory hořící stroj. Takže díky efektům to bylo lepší než Skřivánek a proto i více hodnotím, na 4 hvězdy ale nejdu. Dávám za 3 protipancéřové náboje. * * * ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

"Vyrobili mě na Uralu z tvrdé sibiřské oceli." Ani tahle báchorka z bolševické čítanky o tanku, který "osvobodil" Prahu, se nevyrovná filmovému nesmyslu s názvem T- 34. Mohlo by to fungovat jedině jako hodně opožděná ruská odpověď na nepříliš vtipné francouzské komedie z druhé světové války, ale to by nesměl být snímek natočen stejně otravným způsobem jako Město 44 nebo Stalingrad (2013). ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rusi nás často zásobujú vojnovými filmami, ale v posledných rokoch mám pocit akoby točili pre detské publikum max. tínedžerov. Nemeckému hajzlovi dáme na ksicht jazvu, aby bolo jasné kto je na strane zla a kto na tej opačnej, pridáme kopu spomalených záberov nech je to cool pre mládež a zápletka nemusí byť nič moc aj tak tomu p...u rozumejú, hlavne nech je to akčné a stále sa niečo deje. Od vážneho a poctivého vojnového filmu to má ďaleko, aj keď niektoré scény sú fajn. Oceňujem scény z vnútra tanku, ktoré predsa len nie sú časté, ale inak iba priemer, ktorý stačí vidieť iba raz. 60%. ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Pokud by se mělo jednat o parodii typu Žhavé výstřely, tak dobrý. Obývám se však, že zde měl soudruh režisér jiný cíl. Vytvořil tak nesmyslné propagandistické dílko s přitroublou zápletkou, hloupými efekty a neustále se zpomalujícími záběry (Rusové ani jinak točit neumí). Na pobavení dobrý, ale nevím co na to říkají tisíce tankistů, kteří v T-34 obětovali své životy. Jestli by je tato taškařice potěšila. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • T-34 byl sovětský střední tank vyvinutý na přelomu 30. a 40. let 20. století. V době svého vzniku byl podle amerického autora Stevena Zalogy nejlepším středním tankem na světě. [Zdroj: armyweb.cz] (Duoscop)
  • Režisér a scenárista Aleksey Sidorov si stanovil za úkol „vyprávět příběh války takovým způsobem, aby uchvátil mladé a nezpůsobil polemiku mezi těmi, kteří si stále pamatují Velkou vlasteneckou válku“. (Paity)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno