Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou úsměvného příběhu je osmnáctiletý zednický učeň a dobrovolný hasič Matěj Hůrka, který žije u babičky na malebné vesnici, ze všeho nejvíce miluje přírodu a chtěl by být lesníkem. Kromě toho ovšem prožívá první lásku k hezké Barče Cupalové, která se vrátila k rodičům po delším pobytu ve vzdáleném okresním městě. Matěj je však příliš nesmělý, a tak než se večer na tancovačce rozkouká, přebere mu Barču suverénní frajírek Evžen. A zatímco jeho babička přemýšlí, jak vnukovi, kterého po smrti jeho matky vychovává sama, oznámit, že se bude vdávat za energického důchodce Vokurku, Matěj se potýká se svými vlastními milostnými problémy a dalšími poněkud choulostivými potížemi. Schůze představenstva družstva řeší jeho přestupek proti mravnosti, když se večer koupal v lesním rybníku a "střetl" se tam s děvčaty, která se také koupala, samozřejmě nahá. A zatímco Matěj prochází dalšími mírně lechtivými peripetiemi, začíná si Barča uvědomovat, že skutečný charakter není samolibý frajírek Evžen, ale právě Matěj. Než však budou moci strávit noc v objetí, musí se ještě mnohé stát. Například se objeví zkušená, atraktivní Tereza, která se na krátký čas o Matěje zajímá, uchazeč o funkci předsedy Cupal přijde o naději, když je přistižen ve stohu s půvabnou sekretářkou Zdeničkou, shoří jedna stodola a Matěj se stane hrdinou. (TV Nova)

(více)

Recenze (92)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Matěj měl teda docela úspěch u žen na to, jak je vystavěný název filmu. A když si vzpomenu na sebe. Mě nechtějí dodnes. Každopádně tohle je opravdu příšerný film. Hlavnímu hrdinovi je jen málokdy rozumět a při vší úctě k němu příliš hereckého talentu nepobral. Vše jen mechanicky odříkává. Jsou zde sice i kvalitnější herci, ale když máte k dispozici příšerný scénář a ještě příšernější dialogy, pak těžko můžete točit kvalitní film. Tím spíš, když není ani dobrý příběh. Je to vlastně drobná epizodka. Jemu se líbí holka a ta chodí s někým jiným. Nakonec sice zjistí, kdo je pro ni lepší partie, ale mezitím uvidíme celou řadu odhalených prsou a naprosto nesmyslné obvinění ze šmírování v duchu doby. Samotný "proces" s obviněným probíhá podle totálně stupidních pravidel. Bez kvalitní hudby navíc. A tak má film jen jednu zajímavou věc. Byl to nejspíš jeden z otvíracích filmů, ve kterém bylo vidět úplně vše. V osmdestých letech se totiž dost popustili stavidla toho, co ve filmu je možné vidět. A tak nejhorší je, že tvůrci s filmem neměli ale absoltuně žádné ambice a je to vidět. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Nespravedlivě podhodnocený film, protože dialogy a situace v něm se často vyrovnají těm ve Formanových a Papouškových dílech ze šedesátých let. Např. víceméně monolog Ježkové na téma Vokurkovy po smrti rozprášené ženy nebo milostná Husákova předehra v seníku nemají chybu. Navíc je chlípné oko divákovo sem tam potěšeno pohledem na obnažené svěží vnady lepých děv. Samozřejmě některé situace jsou kapku přetažené, jako Poloczkovo postříkání nebo Wiesnerovo odmítání hrátek s mladou Kornovou, když předtím tolik bažil po prvních zkušenostech se starší Steinmarovou. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina sice vypadal poněkud bizarně, ale všechny holky ho chtěly. Dokonce nakonec sbalil i tu svou vysněnou, kterou přebral Podhůrskýmu. Jinak Podhůrský tam měl fakt vostrou hlášku. Stará mu přinesla pivo a řekla, že to trvalo tak dlouho, protože právě naráželi novej sud. A Podhůrský pivo vyleje na zem a řekne něco jako: "No to si snad děláš prdel. Tohle pít nebudu. Padej pro nový." Jó, takhle se s čubkama musí jednat :-) Ale bylo tam víc takovejch hlášek, který mě pobavily. Ještě mě dostalo, co do toho filmu vybrali za exoty. Hlavně kámoš hlavního hrdiny byl solidní modýlek. Vypadal asi jako Jack Osbourne, ale byl snad ještě ošklivější, což je při levelu ošklivosti Jacka Osbourna docela husarskej kousek najít někoho takovýho. Prostě tenhle film je tak divnej, že mě až zaujal. Doporučuju sledovat pod vlivem alkoholu. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelnej bizár. Vůbec jsem nepochopil, jestli teda Matěj má bejt nějakej random exot, nebo jestli skutečně zosobňuje vysněnej ideál pro určitou skupinu holek. Každopádně ty situace, kdy je na pokecu na kafi a jen tak mimochodem se odkrade vedle do ložnice, svlíkne se do slipů, sám si vleze do postele a prostě předpokládá, že po něm ta fena touží a přijde, jsou nezapomenutelný. Nebo jak v jednom kuse vyjíždí po svý nevlastní sestře Yvettě Kornový a Milada Ježková je pořád rozhání. Ve filmu je taky hezky vidět, jak se za komanče v práci hrozně kopulovalo, protože nebylo beztak co jinýho dělat. (50%) ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Možná, že to přeženu, ale pro mě je to taková malá "Vesničko má, středisková". Nechávám být nezáživnost hlavního příběhu, a upozorňuju na skvělé postavy (Zdeněk Podhůrský, Bronislav Poloczek, František Husák, Milada Ježková - a taky Vokurka, co se vyjádřil) a výborné hlášky, kterých je sice poskrovnu, ale jsou! ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Film se natáčel např. v Týně nad Vltavou. (rakovnik)
  • Yvetta Kornová když si přečetla scénář a zjistila, že se tam má svlíknout došla za režisérem a řekla, že to neudělá. On jí mezi čtyřma očima řekl, že to po ní chtít nebude. Pak přišel onen den a co se nestalo chtěl, aby se svlékla, což odmítla a musel se stopnout celý natáčecí den, což byl veliký malér. Naštěstí se producent a pak i celý štáb za Yvettu postavil. (cariada)
  • Kulturní dům, kde se konal vesnický bál, se nachází v obci Bzová čp. 166. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama