Reklama

Reklama

VOD (1)

Neposlušný princ Hal nastoupí po otcově smrti na anglický trůn a musí zvládat palácové intriky, zděděnou válku a celkový chaos. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (524)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Po všeobecne pozitívnom prijatí The Kinga som očakával výraznú historickú drámu s vynikajúcim hlavným hrdinom, aká sa mi dostala pri minuloročnom Outlaw King. V novinke Davida Michôda som sa ale s kľúčovou postavou Henryho V. nevedel príliš stotožniť a stopáž mi na množstvo dialógov prišla nadmerne dlhá. Nemohol som sa navyše ubrániť pocitu, že tvorcovia dali Pattinsonovi príliš malý priestor. Po toľkej kritike to môže znieť, ako keby sa mi The King nepáčil, čo nie je pravda. Veľmi som si užíval napríklad postavu Joela Edgertona a jeho komunikáciu s Chalametom. Pôsobivý bol taktiež samotný soundtrack a celkový vizuál vrátane kostýmov. Snímka ma ale v žiadnom smere nedrovnala a navyše mi v nej chýbali emócie ako soľ. Celkom som si ju užil, ale nebudem tvrdiť, že som neočakával viac. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Silný historický film, dôsledne neromantický (nezavadzia tu žiadny "strong female character", lebo tu nemá miesto), výživné stredoveké blato a neustále šero, more krvi a počas rytierskych bitiek bodanie do krkov a podpazuší a inde "pomedzi pláty". Vynikajúci herci, poctivo zobrazená bitka pri Agincourte. Pripomenulo mi to historické filmy z prelomu 60. a 70. rokov (Alfréd Veľký, Lev v zime...), keď už sa namiesto gýčovej opulentnosti hľadala skôr presvedčivá dobová špina a nejednoznačnosť postáv. Prvý dojem je, že tomu niečo chýba, ale postupne mi dochádza, že najväčšia sila filmu je práve v tom, že neobsahuje to, čo od neho bežný dnešný divák očakáva. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Arkapaw občas vykouzlí čarokrásný záběr (noční střelba trebuchetem) a Edgerton si užívá pěkně napsanou mentorskou roli na své zavalité tělo, nicméně tím jsou chvalozpěvy na Michôdova naivního Jindru u konce. Ta toxicita mužského světa, břemeno vládnutí mezi mlýnskými kameny zájmů a touha obklopit se oddanými s vědomím, že „král nemá přátele, má jen přívržence, nebo nepřátele“ nemají dost síly přesvědčit a otevření královských očí dcerou Deppa tomu nasadí korunu. Historické nepřesnosti zašlapané do bahna tvůrčími záměry si už člověk zvykl tolerovat, horší je to u filmů s těmito ambicemi u černobílosti postav (prohnilý zástupce církve, žabožrouti rochnící se v morálním úpadku). Srovnávat to s Kurzelem, protože Shakespeare, Albion, Arkapaw, bláto a krev? Nejde to. Jeho Macbeth měl vizi, tady ta snaha o to být jiný skončila nijakostí. A stavět výkon Štáfka Chalameta na úroveň Fassbendera je stejně troufalé, jako si myslet, že Pattinsonův dauphin prožije Vánoce na blátě.. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Historická sonda plná zuřivosti a bojových scén o kritickém období evropské historie. Vhodné pro fanoušky historických drama a historických akčních scén. Skoro všechno v Královi funguje výtečně. Herci od Roberta Pattinsona po lahodně odporného Dauphina), parádní scénář Michôda a Edgertona. Tématem jsou zkorumpovaníá moc a nebezpečí mužské nadvlády. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Postava Jindřicha V mi není zase až tak neznámá, protože jsem se s ní setkal již na divadelních prknech ve hře Jindřich V podle hry alžbětinského velikána Williama Shakespeara a taktéž na filmovém plátně ve stejnojmenném filmu , který režíroval Kenneth Branagh. Minimálně první půhodinku jsem si myslel, že koukám na nějaký životopisný portrét nějaké celebrity ze středověku, jelikož nám náš hrdina neustále chlastá, souloží, zvrací a celkově žije život ve stylu Anarchy In The U.K. Ale pak mu umře jeho milovaný papá, kterého ze srdce nenáviděl a chtě, nechtě nastupuje na anglický trůn a jakoby mávnutím kouzelného proutku se z hospodského povaleče stává nelítostný král se vším všudy. Na radu svých upřímných a pravdomluvných rádců se vydává do Francie, aby pokračoval ve smysluplné stoleté válce. V druhé půli vidíme přípravy na jednu z největších bitev výše zmíněného konfliktu, který se do dějin zapsal jako Bitva u Azincourtu. V pěkně vylíčené bitvě vidíme krásné souboje udatných rytířů, kteří jsou všichni stejní, takže nevím jak to ty chytrolíni poznali komu mají useknout tu hlavu, asi podle čuchu. Z jedněch byl cejtit camembert a z druhejch čedar. Ale to jsou jen takové maličkosti, kterých si všímám, jelikož jsem hnidopich, tak to též napíši do mé recenze. Ale jinak to byla velice příjemná exkurze do hodin dějepisu ve které mnozí představitelé hereckých rolí zahráli své maximum. Pro příklad uvedu slizkého dauphina, kterého nám lišácky předvedl herec známý z upíří ságy a který má krásné jméno připomínající jistý druh zeleniny. Myslel jsem tím amerického fešáka Roberta Pattinsona. Dále se zde objeví půvabná dcera amerického herce Johnnyho Deppa Lily-Rose Depp, která si zde zahrála budocí manželku Kateřinu z Valois. Za celkem podařenou podívanou s historickými kostýmy a dobře vystihnutou dobovou atmosférou dávám zasloužených 80%. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (21)

  • Scéna, kde chce Dauphin (Robert Pattinson) bojovať s Halom (Timothée Chalamet), ale nedokáže súvisle stáť na nohách kvôli kĺzajúcemu blatu a svojej zbroji, bola natočená priamo s Robertom Pattinsonom. Pattinson trval na tom, že chce scénu zahrať on sám. Síce vznikla rovnaká scéna aj s kaskadérom, tá s Pattinsonom sa však ukázala ako lepšia, a bola použitá vo filme. (Wargoo)
  • V Rakouské národní encyklopedii se v roce 1837 objevila zmínka, že se bitvy u Azincourtu zúčastnil na Jindřichově straně Jan Žižka. 
    Zastánci teorie porovnávají podobné taktické podmínky s bitvou u Sudoměře. V době bitvy i kolem ní se v tuzemských pramenech nevyskytuje o Žižkovi ani zmínka, jako kdyby se do země propadl. Zrovna tak kupodivu chybí jeho pečeť na protestní nótě českých a moravských pánů proti upálení mistra Jana Husa. (Kaufman)
  • Existuje iba jeden portrét Henryho V., na ktorom má strih vlasov známy ako "bowl haircut". (Carol Pifková)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama