Reklama

Reklama

VOD (1)

Neposlušný princ Hal nastoupí po otcově smrti na anglický trůn a musí zvládat palácové intriky, zděděnou válku a celkový chaos. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (524)

marhoul 

všechny recenze uživatele

V tomto případě nemůžu jinak, neboť se mi zde sešla jedna parádní poctivá filmařina, vynikající scénář, tempo, hudba, dále mé oblíbené anglické dějiny v kombinaci s Timothée Chalametem, kterého baštím už nějakou tu dobu. Netflix mě baví, však tady mě teprve překvapil. Nikdy bych nevěřila, že to napíšu, ale Robert Pattinson, ten představitel přiblblých upírů a jiných sráčů se zde blýskl par excellance. Jako francouzský dophin (a dovolím si zmínit, že my, co rádi koukáme i na francouzská historická dílka, máme jakousi utkvělou představu, jak tito výstřední královští spratci vypadali) byl dokonalý. Velmi mě překvapil, byl přesný a nezapomenutelný. Deppka Lily byla také dobrou volbou, na tuto slečinku se dívám ráda, no a na úžasnou bitvu v blátě, na tu se už mrkněte sami. Protože to se v dnešní filmové tvorbě opravdu nevidí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónov║ Náhľad do krásnej anglickej panovníckej histórie a opäť trefa do čierného, tak toto teda môžem aj keď angličanov neznášam. Má to veľmi slušnú výpravu, kostýmy, dobrých hercov ale aj veľkolepé krvavé bitky. Dokonca ani úchylní Robert Pattinson tu moc nevadí a nekazí to tu. Netflix občas zatne hlboko a presne. /80%/ ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Netflix se zřejmě rozhodl fušovat do evropských historických velkofilmů. Za poslední dva roky totiž pod jeho patronátem natočili dva nejlepší za posledních několik let. Outlaw King a The King. Názvy stejné, témata obdobná, zpracování obdobně kvalitní, nicméně The King na mě působil větším profesionálním dojmem. Možná je to tím odkazem na Shakespeara, skvělými dialogy, ale i herci, samotnou komorností příběhu, nebo i akčními scénami, kde velkolepý je závěr a dovětek, ze kterého jsem stříkal blahem. Na komorně laděný historický film plný politiky je v něm až moc akčních scén a chytrých řečí, což je rozhodně dobře. Připomíná to osmdesátá a devadesátá léta, kdy se ještě točily kvalitní velkolepé historické kousky. Mimochodem, také jste se zarazili nad tím, jak tu Timothée Chalamet s viditelnými francouzskými kořeny hraje anglického krále a jasnej Angličan Robert Pattinson vtíravého francouzského sviňáka? Dost mě to jejich herectví bavilo... ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Kudos Netflixu, že konečně natočil film o anglickém králi, kterému se dá fandit. Musím přiznat, že před filmem jsem se bál, že se na mě řítí další artovej Macbeth, jenže ono je to nakonec opravdu mnohem méně povrchní a mnohem víc až na dřeň. Špína je špína, lháři jsou lháři, krev je krev a během těch necelých dvou a půl hodin tady umře mnohem víc lidí, než byste od komorní kostýmní konverzačky čekali. Největším trumfem je ale Timothée Chalamet, který si to dává tak moc, že si snad konečně dám tu jeho romantiku s ovocem. Především už se ale nemůžu dočkat Duny a všech dalších rolí, kterých se ještě v budoucnu tenhle extrémně talentovanej a neskutečně uhrančivej sympaťák chopí. Nečekaně nadšených 8/10. (: ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Samota, tíha a nekompromisnost vládnutí. Do toho rozhárané otcovsko-synovské vztahy na obou stranách kanálu. Nepochybně v tom na nejednom místě rozpoznáte shakespearovská témata, dialogy, postavy i proslovy. Ovšem nejedná se o přímou adaptaci jeho "Jindřichů", jakkoli inspirace jimi je stejně tak nepřehlédnutelná jako chtěná. Každopádně poctivý, působivě nasnímaný, v blátě si rochňající i výtečně odehraný (především triem Edgerton-Harris-Chalamet) historický snímek. O co komornější, o to lepší. A že komorní je tedy dost. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (21)

  • Timothée Chalamet a ostatní herci strávili niekoľko týždňov trénovaním jazdy na koni a súboje s mečom. (Game90)
  • Angličtina Dauphina (Robert Pattinson) s až priveľkým francúzskym akcentom bola úmyselná provokácia a urážka tohto jazyka pred zrakom kráľa Henryho (Timothée Chalamet). Samotný režisér David Michôd chcel od Pattinsona, aby bol Dauphin v jeho podaní enormne nesympatický, a vedel, že sa tejto úlohy Pattinson zhostí bravúrne. (Wargoo)
  • Početní stav obou armád podle odhadů nebyl tak jednostranný jak se myslelo. Podle posledních zjištění byly počty na obou stranách kolem 10 000 mužů. Zbroj i vybavení byli také na obou stranách prakticky totožné. Rozdílné bylo nasazení lukostřelců, kteří byli na straně Krále podle odhadů v počtu 4 000 oproti 1 500 kuším nasazeným a prakticky nevyužitým na francouzské straně. Toto bylo pravděpodobně rozhodující pro bitvu, která se odehrála v bahnitém terénu, kde těžcí rytíři na koních nedokázali manévrovat a ve statickém boji byli zmasakrováni v přímém boji s lehce oděnými lukostřelci. Jeden z mnoha důvodů prohry byla mentalita francouzské elity, která boj až do hořkého konce brala jako turnajový zápas a do poslední chvíle se domnívali, že když se vzdají, tak se jim nic nestane. (messenger)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno