Reklama

Reklama

VOD (1)

Neposlušný princ Hal nastoupí po otcově smrti na anglický trůn a musí zvládat palácové intriky, zděděnou válku a celkový chaos. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (524)

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Timothée Chalamet je král. Hateři klučiny s kučeravými vlasy prominou, ale v 28 letech mít za sebou role v oscarových filmech jako Interstellar, Dej mi své jméno, Lady Bird, Malé ženy, Duna atd , to se jen tak nevidí. Zrovna Král se sice žádného ocenění od akademie nedočkal, ale podle mě se jedná o jednu z jeho nejlepších roli, protože jeho drzý a nonkonformní princ/král Hal snímek táhne celou stočtyřicetiminutovou stopáž. Počínaje intrikami na královském dvoře, konče pod jedním kopcem ve Francii, jako mladý a nezkušený panovník s cool sidekickem hraným Joelem Edgertonem (byl i jedním ze scenáristů) vyloženě vládne. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Netflix se pochlapil a natočil ponurý, špinavý a velmi věrohodný historák, který se může směle srovnávat s těmi nejlepšími v daném žánru. Nedočkáme se sice žádných opulentních bitev za hřmotné muziky Zimmera, ani kamerových hrátek s digitálním Colloseem, přesto něco málo akčnění tam je a žádnou ostudu si tvůrci v tomto aspektu neudělali. The King jde ale jiným směrem a je to žrejmé už od počátku. Veskrze tiché, plíživé drama o politikaření, pletichaření a špinavém středověku, kde jsou jen poddaní a nebo nepřátelé. King stojí a padá především na realistickém podání látky o které pojednává a na Chalametovi, který zraje jako víno. A když nakráčí před vojáky se svým proslovem, je vymalováno. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe je celkom v kurze povenovať sa kráľovnám, a to predovšetkým z filmového hľadiska, keď si taktiež zároveň i myslím, že ak sa takýchto zaujímavých projektov ujmú talentovaní ľudia za kamerou, tak svetlo sveta uzrú trebárs-Kráľovna Anna (posledná z rodu Stuartovcov) alebo, napríklad aj Mária, kráľovná škótska, čo určite nie sú úplne filmy len tak na zahodenie, skrátka-majú čosi do seba, pokiaľ im je náležite venovaná i dôkladná starostlivosť, že potenciál do budúcnosti by tu určite jestvoval, pretože ešte je toľko nesfilmovaných príbehov, ktoré čakajú na tú správnu chvíľu. Tentokrát tu mám Henricha V. , anglického kráľa, ktorý sa priamo vyznamenal v bitke pri Agincourte (25. októbra 1415), čiže podľa daného roku si môžete presne určiť, v ktorom storočí sa to uskutočnilo s tým, že austrálsky režisér David Michôd, s produkčnou spoločnosťou Brada Pitta (Plan B), za asistencie jedného z najtalentovanejších mladých hercov súčastnosti, ktorý bol ešte pred piatimi rokmi len synom Matthewa McConaugheyho, keď odvtedy už vypil toľko mlieka, že takmer sám na svojich pleciach utiahne pozoruhodný, historický veľkofilm, ktorý sa zaoberá nielen touto citovanou udalosťou, ale aj tomu, čo jej predchádzalo, a aké to malo následky ? Pod svoje ochranné krídla si týchto všetkých zúčastnených vzal GIGANT-NETFLIX, ktorý je na neustálom vzostupe, z filmu na film sa čoraz viac zlepšuje, a ja zrejme zatiaľ považujem tohto “Kráľa” za to vôbec najvydarenejšie, čo som z tejto dielne doteraz zhliadol. Zdá sa mi, že v blízkej budúcnosti bude veľkým konkurentom hollywoodskych štúdií, ktoré asi zaženie do kúta... ? The King je veľmi kvalitným snímkom, ktorý ma akúsi charizmu. PS: výborná hudba Nicholasa Britella. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Historická sonda plná zuřivosti a bojových scén o kritickém období evropské historie. Vhodné pro fanoušky historických drama a historických akčních scén. Skoro všechno v Královi funguje výtečně. Herci od Roberta Pattinsona po lahodně odporného Dauphina), parádní scénář Michôda a Edgertona. Tématem jsou zkorumpovaníá moc a nebezpečí mužské nadvlády. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Silný historický film, dôsledne neromantický (nezavadzia tu žiadny "strong female character", lebo tu nemá miesto), výživné stredoveké blato a neustále šero, more krvi a počas rytierskych bitiek bodanie do krkov a podpazuší a inde "pomedzi pláty". Vynikajúci herci, poctivo zobrazená bitka pri Agincourte. Pripomenulo mi to historické filmy z prelomu 60. a 70. rokov (Alfréd Veľký, Lev v zime...), keď už sa namiesto gýčovej opulentnosti hľadala skôr presvedčivá dobová špina a nejednoznačnosť postáv. Prvý dojem je, že tomu niečo chýba, ale postupne mi dochádza, že najväčšia sila filmu je práve v tom, že neobsahuje to, čo od neho bežný dnešný divák očakáva. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (21)

  • Jindřich V. přijímá v souvislosti se svou korunovací dary od zahraničních vládců. Zatímco mechanickému ptáčkovi od benátského dóžete dvořané nadšeně zatleskají, křišťálovou vázu od českého krále Václava slovně ocení pouze sám Jindřich. (klukluka)
  • V Rakouské národní encyklopedii se v roce 1837 objevila zmínka, že se bitvy u Azincourtu zúčastnil na Jindřichově straně Jan Žižka. 
    Zastánci teorie porovnávají podobné taktické podmínky s bitvou u Sudoměře. V době bitvy i kolem ní se v tuzemských pramenech nevyskytuje o Žižkovi ani zmínka, jako kdyby se do země propadl. Zrovna tak kupodivu chybí jeho pečeť na protestní nótě českých a moravských pánů proti upálení mistra Jana Husa. (Kaufman)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama