Reklama

Reklama

Uzly a pomeranče

  • Německo Orangentage (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Láska k dívce vonící po pomerančích, zauzlovaný vztah k otci, síla a něha věnovaná malé sestře a stádo koní. To je Darkův svět, to je příběh o šťastném i bolestném dospívání v odloučenosti a kráse Lužických hor. Koně tu nejsou drahé exempláře dostihových stájí, ale bytosti, o které je třeba pečovat a mít je rád. Jenže ani to nestačí, jak Darek pozná na sklonku léta, které je tečkou za jeho dětstvím. Tak jako každá tečka i tahle znamená nejen konec, ale zároveň nový začátek. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (69)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

OK, tak teď už chápu, jaké je to mít rád koně...Ale co dál. Klasický příběh o dospívání, rámcovaný životem v příhraniční vesnici (Plus za to, že natáčecí místa znám). Snaha o společenský přesah skrze nezaměstnanost, vyloučené oblasti, konflikty mladých...Fajn postavy, fajn herci, ale na druhou stranu nic světoborného. Vizuál extrémně televizní, divím se, že to šlo vůbec do kin, tohle si zasloužilo nálepku TV film. Dost mimozní CGI oheň v závěru (Tvůrci neumí zapálit ohníček?) ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

SPOILERY! Zohratá autorská dvojica Procházková - Pokorný natočila ďalší (žiaľ iba) TV film. Uzly a pomeranče Ivy Procházkovej boli síce nudná knižka, ale vinikajúci námet na film, lebo obsahuje veľa dejových liniek, ktoré sa dajú ľubovolne rozvinúť či upravovať. Naopak kniha Karolína alebo už raz sfilmovaný Únos domů sú priam hotové scenáre, netreba nič upravovať. Úpravy prevedené scenáristkou tu, ostali žalostne nevyužité. (Presun zo Sliezska na hranice s Lužicou.) Napr. tam mohli dať aspoň do 1 záberu lužickosrbský ženský kroj, vyzerajú super :) Samotný fakt, že scenáristka ponemčila časť postáv, vyznel tiež naprázdno. Casting nemastný - neslaný, postava Hanky bez štipky charizmy. Jedine Ewa Farna ako "macocha" stála zato. Lenže dali jej tam málo miesta. Ťažisko príbehu nešťastne osciluje nie len na nedefinovateľnej hrane, (Je pre baby či pre chalanov?) ale fokus sa mierne posunul zo vzťahu Darek - Hana, skôr na os Darek - Ema, čo z toho robí ešte väčšiu nudu. Vzťah medzi H a D potreboval nutne dopracovať a najzabitejšou postavou sa stal Roman. Ak by som bol scenáristom ja, Romana vymením za dievča a pred onú kľúčovú voľbu postavím Darka, aby to filmu dodalo väčší konflikt. V kontexte umeleckých záberov na lúku a kone, ktoré boli super, pôsobí záver s pomarančom strašne pateticky. Vo výsledku sa obávam, že ak knižka oslovovala teenagerov, tak cieľovkou tohto filmu sa nechtiac stali deti do 10 rokov. DODATOK APRÍL 2020: SK dabing (RTVS) je prekvapivo lepší než české znenie. Zvlášť u hlavnej hrdinky. Druhá projekcia ma už tak nesklamala. Pri niektorých filmoch je skrátka lepšie dopredu poznať dej. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velkým překvapením pro mě byla Ewa Farna a musím říct, že milým. Záběry na venkovskou krajinu s poli byly příjemné a vytvářely jakousi dávku poetičnosti. Myslela jsem si, že půjde o pohodovou letní romanci. Nestalo se tak. Nemyslím si, že tenhle snímek cílovku zaujme. Spíše to působí jako sonda do života lidí kdesi v zapadlých koutech naší země. Ale to se stejně dobře můžu podívat na nějaký dokument. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Senilní tvůrčí duo není kompatibilní se světem mladistvých. Pokorný by měl točit reklamy pro Kaufland, záběry na krajinu patří mezi světlejší momenty, které tato koncentrovaná deprese nabízí. Procházková je značně ponořená do sociální problematiky, kterou řeší ze všech možných úhlů. Finální verdikt, že život je svině, bude pro pubescenty jistě skvělým zjištěním. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Když dám na jednu stranu vah tuzemské masové snímky jako Špindl, Léto s gentlemanem, Věčně tvá nevěrná a podobně, tak si řeknu: „proč ne?“ Pak se podívám na druhou stranu a nezbývá mi něž konstatovat: „ale taky vlastně proč jo?“ Linky, která jedna dejme tomu, druhá ani náhodou a ta další je úplně mimo. Postavy jakby smet. Celková koncepce hop sem, hop tam, nám už je to všechno jedno. A tak vítězi jsou pouze záběry na krajinu, Tomáš Dalecký a jeho filmová sestřička. Tady už není co dodat…snad jen: „Zachraňte koně, křičel jsem tisíckrát………….a taky Ewu Farnou!!!“ ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo v Mařeničkách, Horní Blatné, v Praze, Oldřichově a v Německu, přesně ve městech Johanngeorgenstadt, Žitavě a v Grossschönau v Sasku. Točilo se od srpna do listopadu 2018. (ČSFD)
  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 2 miliony korun. (SONY_)

Reklama

Reklama