Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (152)

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Tak jak již bylo řečeno ve filmu Zachraňte vojína Ryana „pozen“ neboli posraný zelený návrh, tak tady také nějaká geniální hlava vymyslela základnu, která se de facto nedá ubránit. Snímek mi přišel, tedy bojový scény celkem dost realisticky natočený a politika se tam moc nerozmazávala, takže pro mě příjemný překvapení. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Já jsem milovník válečných filmů a tento je podle skutečné události. ALE !!! Nemělo to žádný konzistentní děj, bylo to strašně roztříštěné na malé skutečnosti a hodně blbě se tady sledovaly osoby. Navíc mi to strašně přišlo jako kopírka Čety, Černého jestřába, Foresta a mnoho dalších filmů...Vzhledem k úctě padlých vojáků nebudu hnusná a pouze bez komentáře dávám 3*. Za mě 65% ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé. Lepšie ako niektoré iné filmy s menším rozpočtom, no Black Hawk Down nečakajte. Na oko to vyzerá pekne, sú tu nebezpečné hory a základňa rovno v údolí, skromná US vojenská výprava a dvojica známych hercov. Tak isto ani iný herci a ich postavy nie sú zlé. Príbeh moc nemá čo ponúknuť, šokujúce scény sa tu tiež nenájdu a film je primárne o udržaní tábora. Akcie je pomerne dosť a strieľa sa tam často, no niekedy je to iba chvíľka. Bavil ma tento príbeh amerických hrdinov a bránenie základne, no chýbali mi to trošku prepracovanejšie akcie, pretože klasické strieľania na nepriateľa s M4A1 moc nestrhne a takmer žiadnu taktickú obranu tu nenájdeme. Taktiež snajper by sa tu hodil, takto to bolo odbyte jednou scénou s Dragunovkou. Tak či tak, bavili ma postavy a aj akcie, ale určite to mohlo byť aj strhujúcejšie. 70%  - 3* ()

b.dragonfly 

všechny recenze uživatele

Tohle byla jízda! Nebýt první pomalejší hodinky, kdy jsme nahlédli do života jednotky amerických vojáků a ve které zařvou "jen" dva velitelé, dávám 5*. Druhá půlka je ovšem totální masakrózní nářez, kdy se musí ubránit obrovské přesile bojovníků Tálibánu a je to fakt pecka. Skvělou roli zahrál Caleb Landry Jones. Top válečným filmem pro mně sice zůstává Na život a na smrt, ale tohle si zaslouží čestné druhé místo. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Solidní válečnej film, kterej se tváří docela realisticky, dlouho se vlastně nic neděje, jen se chvílema ostřeluje základna a stupňuje se napětí mezi vojáky a místními. Střídají se velitelé a jejich přístup k daným věcem. Cca poslední půl hodinu je pak regulérní válečné peklo, parádně natočené. Slabší 4 hvězdy. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)
  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)
  • V čase 17:38, kdy probíhá jednání se stařešiny, má bezejmenný Afghánec odložit svoji zbraň. Zvedne ji ze země, chytne ji pravou rukou za pažbičku, ale v dalším střihu ji drží pravou rukou vpředu před zásobníkem. (Globus_Jirka)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama