Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný voják ani válečný stratég, ale mít v nepřátelském uzemí základnu tam, kde jí měli v Afgánu amíci, to může vymyslet fakt jen kreten. Ze začátku náš film seznamuje s reáliema a situací, včetně vztahu s místníma a neuvěřitelnýmy rozkazy a postupy v případě napadení Talibama. No, ale hlavní část filmu je veleřežba mezi amíkama a vousáčema, opravdu drsná akcička. Absolutně jsem nečekal, takhle kvalitní akční nářez, který je ale velmi dobře natočen i odvyprávěn ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„KAŽDÝ, KDO JE NA ZÁKLADNĚ, UMŘE...“ /// Příběh PRT Kamdesh, nejzkurvenějšího místa k bránění na světě. Inu Amíci… hlavně to jejich velení… to je prostě banda kreténů! Nejdřív nám ukážou, kdo že všechno v tý jejich armádě slouží. Je na to dost času. Stejně jako na sledování domorodejch zmrdů. Takový… prostě z toho „jejich“ života. Není vo co stát, ale dobře (jestli vás tyhle věci bavěj) se na to kouká. Zhruba za hoďku začíná válka. Kamera je fakt akční a díky toma válka dobrá. A trvá skoro ¾ hodiny! Všechno je zakončený metály a syndromy. A pak ty rozhovory během závěrečnejch titulků… Prostě tohle nevymyslíš. To se musí stát! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Outpost: An Untold Story of American Valor“, kterou v roce 2012 napsal Jake Trapper, neznám. 2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 3.) Miluju místa, kde nezabíjí rakovina. 4.) Thx za titule „tdpaslik“ a „jirkazuza“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ * ()

Reklama

majo0007 odpad!

všechny recenze uživatele

Nepochopili to ani Rusi, ani Američani... Načo sa tam jebete?! Dobre vám tak, ste skončili, mali vás odjebať vácej bez tých medajlý. Absolútne nemám súcit s tymino Náckami a kurevsky cool rečami (odjebal tam Amík psa - to neznášam - v tom momete by som tomu kokotovi prirožil AK47 a stisol, jebem na tvojich Army friends a hodnosť)! Vás tam dali dobre do LATY! ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Umístit základnu na takový místo mohl fakt jenom idiot. Ani vlastně pořádně nechápu myšlení amíků, pro jakou blbost tam poslali svoje vojáky…Ale k filmu. Měl jsem dost problém orientovat se v postavách, s helmama na palicích vypadalo 80% vojáků stejně. A vlastně si tak ani k nikomu nemůžete pořádně získat sympatie. Skoro polovina filmu dost chladná, kdy se pořádně nic neděje, po útoku Talibánu na základnu se to ve druhý polovině zvedne - 60%. ()

Epero 

všechny recenze uživatele

Film sa oplatí vidieť hlavne kvôli druhej polovici. V prvej sa nám snažia ukázať postavy, no je ich veľa a sú nevýrazné, takže sa všetky zlievajú dokopy. Je to podľa skutočnej udalosti, takže postáv muselo byť viac a nemohli byť vymyslene „originálne“. Preto to nemožno vytknúť a tak nie veľmi záživnú hodinu sledujeme život na pomerne často ostreľovanej základni a aspoň máme predstavu ako to funguje. Druhá polovica je to hlavné, veľký útok na základňu, ktorý trvá až do záveru. Je to surové, chaotické, realistické zobrazenie boja z modernej vojny. Boja kde sa nie ako v akčnom filme hneď všetci vrhajú do útoku, ale neraz desiatky minút sedia v aute z ktorého sa nemôžu pre ostreľovanie dostať. A zároveň vidíme, ako na oboch stranách zomierajú ľudia pre základňu, ktorá nemá ani žiadny význam a je len rozmarom neschopnosti amerického velenia. Keby to bol vymyslený film, hodnotenie by bolo isto nižšie, ale tým záverom by mal trochu vyčnievať. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • V čase 17:38, kdy probíhá jednání se stařešiny, má bezejmenný Afghánec odložit svoji zbraň. Zvedne ji ze země, chytne ji pravou rukou za pažbičku, ale v dalším střihu ji drží pravou rukou vpředu před zásobníkem. (Globus_Jirka)
  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)
  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama