Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďalší thriller podľa skutočných udalostí, ktorý nás zavedie pod kožu a do útrob súčasnej americkej spoločnosti, zmietanej rôznymi krízami vrátane morálnej. Idealista Daniel J. Jones (Adam Driver) je svojou šéfkou, senátorkou Dianne Feinsteinovou (Annette Beningová), poverený vedením vyšetrovania programu CIA na zadržiavanie a vypočúvanie osôb vytvoreného po 11. septembri 2001. Jonesova neúnavná honba za pravdou prinesie odhalenia, ktoré odhalia, ako ďaleko zašla najvyššia národná spravodajská agentúra, aby zničila dôkazy, obišla zákony a skryla šokujúce tajomstvá pred americkou verejnosťou. Po 11. septembri totiž CIA začala používať brutálne metódy vypočúvania podozrivých z terorizmu, čo viedlo k mnohým škandálom a vyšetrovaniu programu zadržiavania a vypočúvania, ktorého "rozšírené techniky" sa ukázali ako nemorálne a neúčinné. Keď sa Jones a senátny vyšetrovací výbor rozhodnú zverejniť výsledky svojho vyšetrovania, CIA a Biely dom sa tomu snažia zabrániť. (HBO Max)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (76)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Naši nepřátelé jednají bez svědomí, to my nesmíme." Tahle slova republikánského senátora  McCaina ze závěru tohoto filmu může, v kontextu toho, co za informace o praktikách CIA v rámci zadržovacího a výslechového programu CIA EIT (Enhance interrogation techniques) tento film přináší (viz i pár drsnějších ukázkových scén), někdo vnímat jako jisté pokrytectví. Zvláště když ve filmu člověk vidí, jak to z byrokratického hlediska bylo složité cokoliv ze zprávy zpracované týmem Daniela Jonese zveřejnit.  Samotný snímek je poněkud odtažitý, vlastně jen líčí všechny ty byrokratické procedury  kolem sestavování, prosazování, politického (ne)přijetí, (ne)akceptování a (zne)uznání celé zprávy. Jediný náznak jiné dějové linky se objeví, když je Jones konfrontován s pokušením stát se druhým Snowdenem (a zveřejnit celou zprávu v tisku), jemuž se však vcelku rychle ubraní. Přes tento jistý nedostatek emocí, považuji celý film za velmi zajímavý a důležitý. I v kontextu toho, jak je Amerika dnes a denně propírána a jak se ji šiřitele alternativní pravdy snaží prezentovat. Asi není pochyb o tom, že "demokracie je zmatek, ale pomyslete kolik je na světě zemí, kde by takováto zpráva mohla být vypracována..."  ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Jsem moc překvapená jak mě to bavilo. Většinou politická dramata moc nemusím, ale tohle je moc hezky natočené. I když na vás chrlí jedno jméno a datum za druhým, je to natočen tak naléhavě a poutavě, že vás to nenudí. V politice se moc nevyznám, takže jsem ze začátku byla trošku ztracená než jsem zajela do těch správných kolejí příběhu. Musím ale říct, že nebýt Adama Drivera nebyl by to tak kvalitní film. On jako herec přináší do filmu něco navíc, takovou tu pomyslnou sílu, která přitáhne diváka k obrazovce a vážně umí skvěle hrát! Téma bylo zajímavé, dívím se, že se do nčeho takového vůbec Američani pustili, protože se vlastně pustili do vlastních lidí, ale na obrazovce to funguje. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Scott Z. Burns je v prvom rade špičkový scenárista, keď sa dá na vrch doplniť, že je i dvorným „spisovateľom” Stevena Soderbergha, ktorý sa na “Správe” podieľal, ako výkonný producent. Citovaný si dal dlhšiu pauzu, kedy až po trinástich rokoch znovu režíruje s čoraz populárnejším Adamom Driverom pred kamerou v úlohe Daniela Jonesa, čo by som v krátkosti opísal asi takto: « Viedol intenzívne vyšetrovanie v spravodajskej agentúre, spadajúcej pod Senát Spojených štátov amerických, kde uzrela svetlo sveta „Správa o mučení” , čo nebolo nič iné, než informácie o zvláštnych vyšetrovacích metódach-Ústrednej spravodajskej služby (CIA) po 11.09.2001... » Stručne by som to zhrnul nasledovne: Politická agitácia, k tomu ale riadne ukecaná, čo sa týka filmového spracovania, kde sa rozpráva do absolútneho vyčerpania, najmä, horlivá iniciatíva herca v hlavnej úlohe je priam nákazlivá, že si pravdepodobne po skončení tohto snímku samy položíte otázku: „Odvážny to jedinec, budem aj ja taký” ? Už som načrtol, že iniciátor Scott Z. Burns je najprv zaujímavý autor filmového scenára, a až potom profesionálny režisér, keď s touto druhou profesiou by mal ešte trochu popracovať, lebo v nej má menšie nedostatky, ale zase takéto dynamické flashbacky so CIA mi nadobro zavreli ústa aj so všetkými kritickými pohľadmi. A predsa i tak mal The Report niečo do seba, a to nielen iba záverečné titulky ! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Driver sa nikdy nestane mojím obľúbeným hercom a som rád, že tento rok mu Phoenix toho oscara vyfúkne. Ale táto rola mu dobre sadla. Ten hranatý účes je pre amerického senátora ako stvorený. Ale čo tá téma? Veľa rozhovorov a sem tam zábery na nepríjemné mučenie, skôr pschického než fyzického charakteru. Poveda by soml, že takto ladené politické drámy budú vhodné na dobré čítanie, knihu, článok v novinách, štúdie a podobne. Vo filmovom spracovaní to nejak pomaly odsýpa. Je ale dobré, že sa opäť natočilo niečo, čo USA nastavuje zrkadlo. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Není den, kdy bych alespoň nějakým způsobem nezavadil o tématiku terorismu, která mě v nemalé míře zajímá. Proto velmi rád sahám po jakémkoli kousku, co ji obsahuje, byť ne pokaždé mě dokáže vtáhnout tak, jak bych si představoval. Takovým typickým příkladem je právě Zpráva, film, co nabízí vždy bezchybného Adama Drivera, ale také až přehršel vyjednávacích diplomatických aktů, které obyčejný smrtelník není schopnen všechny pobrat. [viděno na Prime Video 18.11.2022] ()

Galerie (16)

Zajímavosti (12)

  • Najväčším paradoxom je, že Spravodajský výbor senátu zdokumentoval 20 najfrekventovanejších a prominentných príkladov protiteroristických úspechov, za ktoré CIA vďačila práve rozšíreným vypočúvacím technikám, no po zdokumentovaní vysvitlo, že boli mylné. (Real Tom Hardy)
  • Prečiarknuté slovo v plagáte filmu a iných propagačných materiáloch je "torture" (mučenie). (Real Tom Hardy)
  • Hoci Annette Bening osobne pozná Dianne Feinstein, ktorú tu stvárnila, rozhodla sa s ňou počas natáčania nestretnúť ohľadom pomoci lepšieho stvárnenia. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno