Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Predstavte si, že ste nikdy nepočuli o Tolkienovi. Z filmu vyplýva, že to bol nudný rojko, traumatizovaný WWI, ktorému trvalo 30 rokov, než konečne zosmolil svoju 1. knihu. O čom vlastne bola? Nejaký Hobit, čo žil v diere v zemi. Tolkienológovia si musia trhať vlasy. Toto mohol byť kasový trhák z veľkolepou výpravou, plný kontroverzií. A stal sa z toho pomalý, dialógový art. Najviac ma mrzí, že to režíroval Dome Karukoski - môj kedysi obľúbený fínsky režisér. A to pritom aj toto zrežíroval pekne. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem že u životopisného filmu o Tolkienovi budu vyzdvihovat především kameru a hudbu. Ostatní je televizně průměrný až hanba. Nevím proč je tu vynecháno dost podstatných věcí např. s Edith se oženil ještě před odjezdem na frontu. Dále se neuvádí, že se po vyléčení horečky opět vrátil do války byť nepřímo na frontu. Celkově se lítá ve flashbacích tolik, že mě opravdu chybí nějaký popisek. Především pak se dostaneme o hodně let dopředu, kde už má Tolkien děti a začne psát Hobbita. Nevím proč se zaměřilo na nezajímavé části a ty se byly nezajímavě natočeny. Teď však k důležitému - Nicholas Hoult mě nesedí jako Tolkien. Nechci tady popisovat, že na fotkách z první světové má knír. Hoult nemá ani chemii s Lily Collins, takže v reálné podobě krásný romantický až skoro románový příběh je tu tam. Velmi tleskám výběru herců. Proč ho herecky strčí do kapsy na pár minut Derek Jacobi? Pro nezaujaté diváky tady není, co hledat. Pro fanoušky Tolkiena to bude docela nuda se prokousat konečně k náznakům tvorby. Velká škoda, protože jinak výjevy z války a krásné záběry na stromy je radost vidět - zase ta kamera! Hodnocení OST: Na poměry životopisu krásný soundtrack od Newmana. Vlastně díky němu jsem byl schopný dokoukat film. 8/10 ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Obrazově krásné, ale na to, že se jedná o film o mistru Tolkienovi, je to nečekaně vlažné a povrchní. Přes všechnu tu formální krásu filmu nějak chybí opravdová duše a scénář, který by Tolkiena skutečně vystihoval. Nebo reálný život obecně. Působí to spíš jako vyumělkovaná hollywoodská romance než jako životopisné drama. O jeho životním díle se nedozvíme kromě několika náznaků vůbec nic. A to je v případě Tolkiena fakt škoda. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tady jsem se hodně bál do toho jít. Nakonec se do tématu zbytečně nevrtalo, zůstali jsme na povrchu věci což je fajn. Nejde vlastně ani tak o Tolkiena samého, jako prostě o člověka, jemuž válka vzala kamarády. Můžeme si z toho dovodit, co ho mohlo vést k napsání jeho děl, inspiraci, zdroje, ale u tohoto náznaku také zůstane, víc nám už tvůrci nepodsouvají. A to je jen dobře. 70% ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Životopisný průměr. Naštěstí jsem věděl, že půjde o rekapitulaci Tolkienovy životní pouti PŘED tím, než se pustil do Hobita, věřím ale, že u spousty diváků právě tento koncept mnoho sympatií nezískal - navíc, když nějaké to romantické ňuhňání v podání Houlta a Collinsové nemá správnou chemii a spousta detailů filmu ani prý není správně interpretována. 50% ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu je scéna, kdy J.J.R Tolkien (Nicholas Hoult) a Edith Bratt (Lily Collins) sedí v cukrárně a hází kostky cukru na kloubky lidí. Ve skutečnosti však seděly na balkoně v čajovně a házely kostky cukru po procházejících lidech na chodníku. (ARI50)
  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)

Reklama

Reklama