Reklama

Reklama

Moucha

Trailer 1

Obsahy(1)

Film byl natočen podle stejnojmenné povídky George Langelaana. Hlavní postavou je Helene (Patricia Owens), která svému švagrovi Francoisovi (Vincent Price) a inspektorovi Charasemu objasňuje okolnosti záhadné smrti jejího muže André Delombrea (Al Hedison). Podle jejího tvrzení vynalezl její muž jakýsi teleport, který následně vyzkoušel sám na sobě. S ním se však nepozorovaně přenesla i malá moucha. Geny se pomíchaly a výsledkem byl muž s muší hlavou a končetinou a moucha s hlavou a končetinou lidskou. I když má André muší hlavu, je stále člověkem a snaží se hrůzné důsledky experimentu zvrátit. Film se stal hitem své doby a často je považován za skvělé završení hororové éry padesátých let. (Hurley)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (111)

corpsy 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade je rozhodne povinnosťou zabudnúť na remake Davida Cronenberga. Tento snímok z roku 1958 obklopuje značná dávka naivity vtedajších sci-fi hororov, treba to brať ako to je, ale že sa snímok skôr prezentuje ako komorná dráma a nie mysteriózne dobrodružstvo, to je už problém. Škoda, pretože tá širokoúhla kamera sa dala využiť ďaleko efektnejšie. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tato Mucha sa neda porovnavat s Cronenbergovou Muchou (1986), ktora bola omnoho hrozivejsia a napinavejsia, avsak aj tato mala zaujimavy scenar, ktory ma bavil, k comu dopomohli aj dobri herci. Neviem preco, ale vzdy som si myslel, ze tento film bude ciernobiely a prekvapivo mal krasny farebny obraz. Zaver s pavucinou bude mozno na niekoho posobit smiesne, ale zaroven to s tym pavukom bolo aj hrozive a na rok 1958 to musel byt urcite zaujimavy film... 05.06.2010 _______ David Hedison - (Andre Delambre) +++ Patricia Owens - (Helene Delambre) +++ Vincent Price - (Francois Delambre) +++ Herbert Marshall - (Insp. Charas) +++ Charles Herbert - (Philippe Delambre) +++ Kathleen Freeman - (Emma) +++ Betty Lou Gerson - (Opatrovateľka Andersone) +++ Produkcia: Kurt Neumann +++ Hudba: Paul Sawtell +++ ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem stihl jen poslední půlhodinu, ale i tak na mě dokázala zapůsobit velmi silná atmosféra filmu a také velice slušné herecké výkony hlavních představitelů. Zastaralé triky už sice dnes působí trochu směšně, ale režisér pochopil že mnohem větší hrůzu vzbuzuje neviděné a tak mouchu takřka neukazuje. Úplně pak na triky dá zapomenout velice působivý závěr s mouchou v síti. 7/10 ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Povídku, kterou napsal George Langelaan jsem nikdy nečetl, takže v tomto jsem „naprosto nepolíbený“. Nicméně již několikrát jsem viděl Cronenbergův remake a musím uznat, že to není vůbec špatný film. Tento původní kousek jsem kdysi dávno viděl na MGM, ale moc jsem si z něho nepamatoval. Konečně jsem si ale udělal čas, abych se této „sérii“ věnoval více pozornosti a musím říct, že ani originál není vůbec špatný – hlavně tedy co se roku vzniku týče a tehdejších možností. Zatímco remake se snažil útočit na diváka svou děsivostí – tady šlo především o dramatičnost daného příběhu. A Kurt Neumann to dle mého zvládl velmi dobře – jen je škoda, že nedlouho po natočení filmu spáchal sebevraždu. I tak jsem si ale jeho kousek dokázal užít a absolutně nelituji, že jsem mu věnoval svůj čas. Hororových momentů si tu popravdě sice moc neužijeme, ale o tom to ani nebylo. Po úvodní ukázce tragického konce, se následně vrháme do událostí, které tomu předcházely – některé byly až humorné, většina však v sobě nesla postupné dramatické následky, horlivosti a lehkovážnosti hlavního hrdiny. Který si pak s těžkým srdcem všechny následky hořce uvědomuje a rozhodne se vše dobrovolně skoncovat. Tvůrcům nemůžu mít ani za zlé to, že se rozhodli vytasit se svými „monstry“ až v samotném závěru. Přece jenom v té době neměli ještě vymoženosti moderní doby a tak nám nabídnou muší hlavu a končetinu až skoro v samotném závěru, stejně jako mouchu s lidskou hlavou v ohrožení života – obě tyto scény považuji za docela silné momenty a přestože některým to možná bude spíše k smíchu – já byl s jejich prací spokojený. 70% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tato originální Moucha je pro mě stravitelnější více, než Cronenbergův remake. Jeho Moucha je pro mě jednou z nejodpornějších věcí, jaké se kdy dostaly na filmové plátno a proměna Jeffa Goldbluma z ambiciózního vědce na hrůzu nahánějící, disgusting creature je pro mě jedna z nejdokonalejších ukázek praktických efektů. Proto jsem byla ráda, když vývoj Mouchy v tomto snímku probíhal poněkud odlišně. Zatímco Seth Brundle se v Mouchu mění postupem času, vědec André Delombre se jí stane během jednoho experimentu. A také si na rozdíl od Setha zachovává nějaké to lidství a rozum. Alespoň na nějaký čas. Jeho podoba zůstává ukryta pod pokrývkou a člověk tak může zatím dumat, jak asi vypadá. Když mu jeho žena po onom nezdařeném experimentu přinesla jídlo a já uslyšela to "chlemtání" ucítila jsem na okamžik záchvěv hrůzy... A velmi by mě zajímalo, kam se poděla ta kočka:) The Fly má skvělý scénář, postupné budování napětí a přítomnost Vincenta Price. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (15)

  • Patricia Owens trpěla strachem z hmyzu, čehož režisér Kurt Neumann využil a do poslední chvíle jí neumožnil, aby se podívala na masku, kterou nosil David Hedison, představitel Andrého-mouchy. (HellFire)
  • Film byl natočen za 18 dní a vydělal okolo 6 milionů $. (Zdroj: davidhedison.net) (Chatterer)

Reklama

Reklama