Reklama

Reklama

Strašáci

  • Velká Británie Straw Dogs (více)

Obsahy(1)

Místo klidné dovolené musí bojovat o život. Americký režisér Sam Peckinpah je znám jako tvůrce řady drsných westernových příběhů Jízda vysočinou, Divoká banda, Junior Bonner či působivých dramat Útěk, Ostermanův víkend. Mezi jeho působivé snímky patří také film Strašáci (z roku 1971), k nimž si napsal scénář podle knihy spisovatele Gordona Williamse. Učitel matematiky David přijíždí z Ameriky s mladou manželkou Amy do jejího rodného městečka u pobřeží Anglie. Společně se usadí v opuštěném a poněkud zchátralém domě. Zatímco David zde chce v klidu dořešit své pracovní úkoly, Amy se nudí a hledá každou příležitost ke změně. Proto se také rozhodne pro opravu staré garáže. Mezi stavebními dělníky po letech opět potkává své bývalé nápadníky a nedokáže zcela zapřít svoji frivolnost. Jednoho dne muži pozvou Davida na lov a v jeho nepřítomnosti Amy znásilní... Režisér Sam Peckinpah nabízí zneklidňující studii násilí, skrytého někde hluboko uvnitř mírumilovného jedince, jenž je v určitý kritický okamžik nucen bojovat o holé přežití. Sílu a působivost vyprávění nenápadně dosahuje rafinovaným použitím zpomalených záběrů a rychlým střihem, zejména v divokém a drsném závěru příběhu. (Česká televize)

(více)

Diskuze

TheSlezy

TheSlezy (hodnocení, recenze)

Susan George  nahá ve filmu :] 

(.Y.) + sex

Sexystické scéky sakumprdum: 13 a půl min.

JOKERHAHAH

JOKERHAHAH (hodnocení, recenze)

Je pravda, že scéná znásilnění spíš připomínalo porno, kdy se to dotyčné začne po chvíli líbit :D. Ale jinak je film vynikající a Dustin Hoffman předvedl skvělý výkon. Finále snímku neuvěřitelně graduje a působí velmi naléhavě, protože něco podobného se může stát kdekoliv na světě.

na příspěvěk reagoval Martin741

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Ještě že nemusím čekat na to, co kde jaký blb z tv pustí do éteru a co ne...

Curunír

Curunír (hodnocení, recenze)

Ahoj, to co dneska dávali na ČT 2, byla cenzurovaná verze, že jo? Mohli taky dát tu kompletní.

mojedatabaze

mojedatabaze (hodnocení, recenze)

proc tamta holka ani nepipla, nekopla nebo cokoliv, kdyz ji skrtil a udusil, proc se tamta holka ani nebranila "znasilneni" to spis vypadalo, ze se ji to libilo i nelibilo, boze..

jarkolar

jarkolar (hodnocení, recenze)

no já teda vůbec nechápu to hodnocení ... půlka filmu o ničem, ženská se chová jak cuchta a jak na ni vletí, tak se jí to snad líbí, kromě dustina všichni na pytel, dustin nejdřív říká, že v jeho domě nebude násilí, že svůj domov ochrání a až to udělá, vezme roha i s dementem, co zabil holku a říká že žádný domov nemá, vesnice kde snad nikdo není normální a věřil bych, že to ani nebyli herci ale doopravdy nějací vecničani, ta Amy mi od 20. minuty neskutečně lezla na nervy a s blížícím se koncem čím dál víc ... naprosto nesmyslnej konec

senky15

senky15 (hodnocení, recenze)

rounen: suhlasim. Dnes som si pozrel aj original. Film bol dobry, vynikajuci na svoju dobu ale z dnešného pohľadu pomerne katastrofa. Kratke a oničom dialogy a ked by sa zišlo niečo povadať tak su ticho. Hoffman to zahral bravurne a tá scena s obranou domu bola vynikajuca. Inak chápem ludí ktorí prisahali vernosť originalu a budu ho braniť donekonečna. Možno to aj oni raz pochopia. 

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

maniche: postarší lidé ocení tento originál a remake ne, tohle už není o vkusu... v tomto filmu bylo strašně moc chyb, nelogičnosti, špatnýho textu, výběr špatných herců - někteří se tvářily a hráli špatně, nebylo to napínavé, hudba slabší.. trapné scény, chování manželského páru velice hrozne... pro mě film sto let za opicema, jak už jsem psal vidět to v roce 1971, ok beru to... ale vidět to v dnešní době - pro mě špatný film... dost lidí zde nedokáže pochopit že remake je zlepšený ve všech směrech a stránkách filmu... jsou tu bohužel ještě lidé ze staré školy,kteří se nedokážou přizpůsobit a ocenit některé filmy dnešní doby, které jsou lepší jak originál...

maniche

maniche (hodnocení, recenze)

rounen: Dobře, že napíšeš svůj názor na film, ale tohle je přesně typ filmu, který člověk s tvým vkusem nikdy nemůže ocenit. Tak si ušetři kraviny typu, že je to tady samý důchodce. A zas a znova píšu, neposuzuj herecké výkony, když jsi film viděl v dabingu.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

bohužel docela zklamání... herecké výkony pokulhávaly, krom Dustina... ten postižený hrál hrozně,jakoby to byl normal chlapek,který se přetvařuje... i tak text ve filmu nic moc, a možná by mě to chytlo vidět to v tom roce 1971... ale ted se mi líbil remake Strašáci... a začínám pochybovat o lidech na csfd, doufám že to tu není sam důchodce... 84% si to vážně nezaslouží... pro mě 3*

Uživatel lupuscanis smazal svůj příspěvek.

Pickun

Pickun (hodnocení, recenze)

To, ze se tady hadate o hodnoceni filmu je mi celkem jedno, je tu dost lidi co rozdava odpady opravdu dobrym filmum, treba ja jsem dal tomuto filmu http://www.csfd.cz/film/10644-zlate-oko-goldeneye/ odpad, protoze je to hrozna blbost co si opravdu nezaslouzi tak vysoke hodnoceni. Ale docela me urazil nazor Ajantis, i kdyz nebyl primo smerovan na me. Mila moje nemyslim si, ze bych byl idiot co nema vlastni nazor a rozhodne nehodnotim film podle nejakych svych komplexu, ale podle kvality filmu.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Ajantis

Ajantis (hodnocení, recenze)

canakja: Pokud někomu vadí pouze to, cos teď napsal, tak je to ovšem něco jiného - proti tomu nic nenamítám. Mně je ostatně také podezřelé, kolik lidí dává ve shodě pětihvězdičková hodnocení dle mého příšerným filmům. Tady ale mimochodem vyvstává otázka, zda mají 2 (či více) lidé na něco podobný názor, protože se znají, nebo se znají, protože mají na něco podobný názor.

berg.12: Já Ti rozhodně nehodlám zakazovat vyjadřování svých názorů. Ale musíš počítat s tím, že se k nim občas vyjádřím, na to mám zase právo já. Což jsem udělal ve svém posledním příspěvku.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Ajantis: A v tom se zrovna docela mýlíš, protože nejde o názor samotný a jeho odlišnost. I v TOPce mám pár lidí, se kterými se velmi často neshodnu a mívají hodnocení radikálně odlišná. A jsou tu i jiní, často s podobnými odpady. V Tvém případě a v případě Mi Nü-Chai jde především o způsob "argumentace" a estetického nazírání. Ale o tom už jsem psal , nesouhlasím s ním, příčí se mi, mnohdy ho považuji za trapný a nesmyslný a nepřestanu proti tomu psát jednoduše proto, že je to jen něčí (jiný) názor, na který má přece právo. V tom případě mám i já stejné právo se k jeho názoru vyjádřit, ne?

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Ajantis

Ajantis (hodnocení, recenze)

Ovšem samozřejmě mě baví omezenost pohledu, že prezentuje-li někdo odlišný postoj/názor k něčemu (např. filmu), není to proto, že by takový názor vlastnil. Ve skutečnosti žádný takový názor existovat nemůže a daný člověk skrze něj pouze utišuje jeden ze svých mnoha komplexů, popř. mu jde pouze o snahu co nejvíce a co nejviditelněji se odlišovat od ostatních.
Každému, co jeho jest.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Ajantis: Bojím se, že ani to by čsfd před vašimi filmovými názory neochránilo .

Ajantis

Ajantis (hodnocení, recenze)

berg.12: Neuploadnul bys někam obrázek těch 2 voodoo postaviček, jimž se každý večer před spaním věnuješ? :-)

Příspěvek byl smazán administrátorem.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Z hodnocení ajantise a Mi Nü-Chai mám dlouhodobě tento pocit:
Film jako takový a možná i umění jako takové nesnášejí, nemají v úmyslu mu nějak porozumět a ani je vlastně moc nezajímá. Zajímá je především prezentace jejich osobního, pokud možno odlišného, názoru skrze něj. Pokud se film náhodou nějak shoduje s jejich světonázorem, jsou ochotni ho tolerovat, výjimečně i ocenit, pokud ovšem ne, stává se pro ně automaticky jakousi zbytečností až uměleckou žumpou. V tomto světle jsou myslím jejich postoje a hodnocení celkem dobře srozumitelné a pochopitelné.

CheGuevara

CheGuevara (hodnocení, recenze)

Canakja: To máš stejné jak s politikou ve filmu. Jsou levicové filmy a taky ty pravicové. Nemusím zdůrazňovat fakt, že ti nejzarytější pravičáci asi nebudou z nějakého levicového filmu zrovna na větvi. Holt já jsem hodně ideologický divák, takže některé věci, které jsou pro někoho prkotiny, vnímám mnohem víc. Tož asi tak.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

CheGuevara

CheGuevara (hodnocení, recenze)

Canakja: Takové jaké Mi Nu-Chai shrnula ve svém příspěvku v 15:00.

Mi Nu-Chai: Přesně tohle mi vadí a v zhledem k tomu, že to nebylo poprvé, tak už jsem to jaksi neunesl.

Sud: To sice něco vysvětluje (jeho postoj k ženám), ale neospravedlňuje.

Mi Nü-Chai

Mi Nü-Chai (hodnocení, recenze)

Matty: Já na tom filmu prostě nevidím jedinou pozitivní věc, tedy ani žádný důvod pro vyšší hodnocení. Tohle je něco, co jde úplně mimo mě stylem, který se mi pranic nelíbí a nepřijde mi ani zajímavý, dívala jsem se a dokoukala to vážně jen ze zvědavosti. Víckrát se s panem režisérem určitě nepotkáme.

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Již dlouho mě žádný film takhle "nesemlel". V několika ohledech mi to připomnělo mnohem stylizovanější, tudíž i méně realistický Mechanický pomeranč. Na svou dobu slušný masakr a ačkoliv scéna znásilnění nejspíš byla sestříhána, překvapuje mě, že to dali na ČT před desátou. Jinak dabing mi nevadil, nadšený jsem z něj taky nebyl, ale mohlo být hůř. Na psaní nějakého komentáře je každopádně ještě brzy. O filmu jsem přemýšlel celou noc po zhlédnutí (čili jsem se ani pořádně nevyspal) a přemýšlím o něm dodnes. Pět hvězdiček je již teď jasných, jenom si musím ujasnit, co konkrétně se mi tolik líbilo, co na mě nejvíce zapůsobilo.

A co se týče hodnocení Mi Nü-Chai a Ajantise - přijde mi pošetilé dávat nějakému filmu odpad! jenom proto, abych co nejexplicitněji vyjádřil, že na něj mám jiný názor než ostatní. Pokud je k takto drastickému hodnocení vedlo něco jiného, omlouvám se.

Mi Nü-Chai

Mi Nü-Chai (hodnocení, recenze)

CheGuevara: Ach jo. Jistěže asi chtěl, aby se tak chovali. Ale to vážně neznamená, že mi něco takového musí být po chuti. Mhm, Peckinpahovo zobrazení ženy - takže ti vadí, že jsou tam ženské postavy zredukované na předměty, hračky v rukou mužů a ještě se jim to po pár ranách nakonec líbí? No, to přijde trochu divné zase mně, ale což, tvůj názor. :)

Příspěvek byl smazán administrátorem.

CheGuevara

CheGuevara (hodnocení, recenze)

Mi Nu-Chai: A přemýšlela jsi někdy nad tím, že tohle všechno stvořil nějaký autor, který prostě chtěl, aby se takto ti lidi chovali? Peckinpah je trošku "jiným" zobrazením ženy docela pověstný. Například v takové Divoké bandě se nevyskytuje žádná žena, kromě prostitutek, jejichž role zde slouží jenom k jednomu účelu. Vždy nadhodnocuje status muže, zatímco v jeho předešlých dvou filmech jsem nad tím mávnul rukou a dokázal si film pořádně užít, tady však pohár trpělivosti přetekl a celý film jsem se nemohl zbavit pocitu, že z toho, co provádí manželce, má opravdovou radost a potěšení. Jistě, kdoví jak bych to vnímal, kdybych jméno Peckinpah nikdy neslyšel. Rozhodně nad ním nelámu hůl, neboť jeho filmy jsou dokonalé, až na ten fakt, že mi už začíná vadit, jaké postoje tím vlastně sděluje. :( Tož tak.

Mi Nü-Chai

Mi Nü-Chai (hodnocení, recenze)

Phat K: To bude nejspíš tím, že se filmům, které odhaduji jako totální nudné shity (namátkou béčkové akční filmy, většina TV seriálů) většinou vyhýbám a nehodnotím automaticky odpady všechny telenovely, Kameňáky a podobné věci. ;-)

Phat K

Phat K (hodnocení, recenze)

"Neexistuje film, který by se líbil všem, jednou se na něj musí podívat někdo s opačným názorem."
S tím musím souhlasit. Jenom mám pocit, že v roli toho "někoho" vystupuješ nebezpečně často. Jen tak pro zajímavost jsem kouknul na to, čemu všemu dáváš odpady: 36 filmům s červeným čtverečkem a jenom 4 s černým. Dost neobvyklé, to musíš uznat. ;)

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

No nic já jen myslel že svůj názor ještě změníš, ale že jsem takhle nekompromisní to jsem nečekal-:)) Špatně-nešpatně-myslel jsem to právě tak že jste to nějak nepochopily a že jste tu až příliš osamoceny-:)) Tu tvou poslední větu Ti nelze zajisté odvrátit-to máš pravdu-ale takhle opačný názor tady určitě nikdo nečekal. Je to tak trochu překvapení-:) Nicméně na ten pár, na ty zpomalené záběry i na ty vidláky máme stále rozdílný názor-mě to tak prostě připadalo správně i docela věrohodně.. Viz. můj příspěvek dole.

Mi Nü-Chai

Mi Nü-Chai (hodnocení, recenze)

Bean: Ježiš né! Znovu se na to dívat vážně nebudu! Jednou stačilo. Ti vidláci - jak píšu, asi se tam pěstuje příbuzenská plemenitba, tak jsou holt blbí jak německá kriminálka. Horší mi přišla neskutečná hloupost toho mladého páru. Dívat se na to znovu opravdu nehodlám, tolik zpomalených záběrů najednou bych podruhé nemusela přežít.:)
Eh, proč by mělo být něco špatně? Neexistuje film, který by se líbil všem, jednou se na něj musí podívat někdo s opačným názorem. ;-)

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Jasně ten dab. nebyl zrovna moc vydařený, a pak u takového filmu a ještě tomu ve Filmovém klubu..Tam si myslím že neměl bejt žádnej..

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Mi Nü-Chai: To jsem neřekl, a také to jen bylo myšleno na tu tvou reakci. Ale proč se Ti pak nezamlouvaj ty burani? Připadá mě to tak, ale narozdíl od většiny s mě film líbil, vžil se do něj a také určitě jsem ho pochopil. Podívej se na film znova možná změníš názor třeba alespon na tu 1*.-:)) Z 370 lidí jste tu až moc osamoceni, a to už mluví za sebe a také nabízí otázku že tu není něco správně...

Mi Nü-Chai

Mi Nü-Chai (hodnocení, recenze)

canakja: Mno, všichni milovníci Peckinpaha mohou být klidní, opravdu se už na nic od něj nehodlám dívat, jedno setkání mi stačilo.
Btw. taky ti přišel ten dabing tak otřesný? Originální znění by lepšímu hodnocení tedy nepomohlo, ale nadabované to bylo fakt příšerně.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Mi Nü-Chai

Mi Nü-Chai (hodnocení, recenze)

canakja: :)Tohle jsem čekala. Cokoliv řeknu, nezvrátí tvé přesvědčení, takže k tomu opisování budu mlčet. Mysli si, co uznáš za vhodné. ;-)
Neomlouvá zaujatost? Promiň, ale když mi něco přijde jako kolosální blbost, tak to nebudu hodnotit dobře. Navíc ani z formálního hlediska na tom filmu nevidím nic dobrého. Když si vzpomenu na ty zpomaleného záběry...pravda je, že jsem to ještě nikdy nikde neviděla, ale nepřijde mi to jako plus. Taky doufám, že už to neuvidím. Takže si za svým odpadem stojím. Jestli tohle tobě přijde jako vrchol kinematografie, tak mně tedy ne.

Bean: Jasně, kdo se nedívá na filmy stejnou optikou jako ty, má komplex méněcennosti. :-D

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Výborný film, který má opravdu málo slabých míst. Odpad si ale určitě oproti jiným v hodnocení nezaslouží..Tady se nabízí otázka, pochopily jste vůbec tento film? Proti vidlákům nic nemám, ty to zahrály opravdu bravurně. A ten kdo tu vykřikuje nejvíc proti nim, tak sám je jeden z nich a možná ten největší, léčící si nějaký ten komplex méněcennosti-:))! A ty dva mladí lidé? Prostě jejich role byly takové jak nejspíš režisér sám zamýšlel. Byly studovaní (neuměly si poradit, předpovídat atd), byly z města-takže se dá předpokládat trochu jiné myšlení (než jim něco došlo, lehce podlehly..). Takových lidí podobně uvažujících znám ze svého okolí spoustu-ty už člověk nenapraví. Prostě jste nepochopily (dnes je to už víceméně jedno), venkov vs. město-krásní a študovaní lidé-vs. jednoduchý primitivové bez starostí, každý den obdělávajíc tak na nejvíc jen ten svůj kousek pole. Docela dobře si dovedu, někde na venkově představit i v reálu celou tuto situaci.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Mi Nü-Chai

Mi Nü-Chai (hodnocení, recenze)

CheGuevara: Mohl bys říct, čím tě tam naštval? Vždyť tam té huse vůbec neublížili, ba naopak se jí to "znásilnění" ještě líbilo. Kdyby jí nic neudělal, tak ji to snad bude štvát víc, aspoň se tak tvářila. :)

CheGuevara

CheGuevara (hodnocení, recenze)

Útěk a Divokou Bandu jsem ještě přes své útlocitné srdce přenesl a mohu říct, že se mi i hodně líbili, ale co Peckinpah předvedl ve Strašácích? Jeho přístup k ženským postavám dosáhl již snesitelné hranice. Nemám slov, ale raději si to nechám ještě uležet v hlavě. I když je pravda, že bych ten film možná vnímal jinak, kdybych nevěděl, že je od něho, a jméno Peckinpah bych vůbec neznal. Nevím, ale jsem dost na Sama naštvaný, i když je hodně těžké tomu snímku cokoliv jiného vytknout. Ta láska k filmu mě jednou zničí. Musím si spravit náladu, jdu si pustit Bambi 3: návrat veselého zvířátka. :(

Ajantis

Ajantis (hodnocení, recenze)

Když těm venkovanům nebylo přes tu hromadu bláta pořádně vidět do obličeje. :-)
Jinak přiznávám, že je ten komentář poněkud zavádějící - ostatně nesnažím se o Strašácích nikoho pravdivě informovat - ale u filmu těchto kvalit na tom stejně příliš nesejde... Hlavně jsem chtěl oním komentářem vyjádřit své zhnusení nad tímto dílem a některými prvky společnými Peckinpahovým filmům.

woody

woody (hodnocení, recenze)

Že Ajantis film nepochopil chápu, ale pochybuji jestli ho i viděl, když si plete postavy a neví jak co bylo...

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (více)

Jděte s těmi remaky do háje!

Jděte s těmi remaky do háje!

08.04.2007

...chce se člověku zařvat, když na něj webové filmové zpravodajství prakticky denně chrlí zvěsti o dalších a dalších předělávkách klasických kusů. Člověk by čekal, že ten otravný trend bude slábnout,… (více)

Reklama

Reklama