Reklama

Reklama

Strašáci

  • Velká Británie Straw Dogs (více)

Obsahy(1)

Místo klidné dovolené musí bojovat o život. Americký režisér Sam Peckinpah je znám jako tvůrce řady drsných westernových příběhů Jízda vysočinou, Divoká banda, Junior Bonner či působivých dramat Útěk, Ostermanův víkend. Mezi jeho působivé snímky patří také film Strašáci (z roku 1971), k nimž si napsal scénář podle knihy spisovatele Gordona Williamse. Učitel matematiky David přijíždí z Ameriky s mladou manželkou Amy do jejího rodného městečka u pobřeží Anglie. Společně se usadí v opuštěném a poněkud zchátralém domě. Zatímco David zde chce v klidu dořešit své pracovní úkoly, Amy se nudí a hledá každou příležitost ke změně. Proto se také rozhodne pro opravu staré garáže. Mezi stavebními dělníky po letech opět potkává své bývalé nápadníky a nedokáže zcela zapřít svoji frivolnost. Jednoho dne muži pozvou Davida na lov a v jeho nepřítomnosti Amy znásilní... Režisér Sam Peckinpah nabízí zneklidňující studii násilí, skrytého někde hluboko uvnitř mírumilovného jedince, jenž je v určitý kritický okamžik nucen bojovat o holé přežití. Sílu a působivost vyprávění nenápadně dosahuje rafinovaným použitím zpomalených záběrů a rychlým střihem, zejména v divokém a drsném závěru příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (423)

tron 

všechny recenze uživatele

Divákovi sa možno veriť nechce, ako seriózne a vážne začínal hororový subžáner hixploitation. Straw Dogs je spolu so spriazneným Vyslobodením Johna Boormana poriadnym kusom žilnatej filmárčiny s kvalitnou atmosférou, brilantným technickým spracovaním, neobyčajne uvedomelou réžiou a silnými hereckými výkonmi v čele s pôvabnou Susan George (chodiacou výlučne bez podprsenky). Tento film iskrí ako bláznivý. S odstupom desaťročí je čudné stavať túto v podstate až drámu (s pár trilerovými scénami) po bok Pach krvi, ale je to tak každopádne správne, oba (veľmi rozdielne) tituly spadajú do hixploitation. Remake z r. 2011 je celkom fajn. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Pro mne po Divoké bandě a Železném kříži třetí nejlepší Peckinpahův film. Míče házené retardem, poskakující bradavky, kmitající kuličky kyvadla. Vržené kameny a padající střepy. Pak bojovná skotská hudba a lití vařící kapaliny na hlavy vetřelců... Perfektně napsané, nečernobílé a vyvíjející se postavy, postupná gradace rozporů mezi vychytralými domácími burany a nekonfliktním americkým inteligentem vede až k finálnímu střetu - a ten je pro diváka akční lahůdkou i vlastní psychoanalýzou. Prokázal bych sílu bránit svůj dům i ženu proti přesile? Nevydal bych raději možného vraha k lynčování? Cítil bych po vykonaném "díle" spokojenost? Velký Sam Peckinpah ve svých filmech uměl najít různá zákoutí duše každého z nás. Mimochodem, taky jste s napětím očekávali, zda a jak bude použita natažená past na pytláky? Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=yXkqGVfm1mo ()

Reklama

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Podle mě se tvůrci pitvořili s celým filmem hlavně kvůli strhujícímu dobývání domu, což se odehrálo až v závěrečné fázi filmu a tady Dustin Hoffman při chránění své ženy před opilými vesničany ukázal, že má srdce opravdového herce. Zkrátka jim to jejich posmívání a podrazy celkem slušně zúčtoval. Scény byly někdy až tak nečekané a drsné až mi běhal mráz po zádech. Režisér a střih se úspěšně postarali o to, aby pro nás sledování bylo skutečně napínavé. Ovšem musím se také vrátit k části filmu předtím, která byla z mého pohledu hodně slabá. Ze začátku jsem se totiž hodně nudil, protože scény nebyly ničím zajímavé. Sečteno a podtrženo to dává ****. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Ty ovečko chundelatá, beran tě otrká nato tata!" Konečně, konečně jsem našel chuť a čas. Zneklidňující film, který nic moc pozitivního nepřináší. Ticho před bouří v první části filmu je až smrtící. Zajímavý pohled na ženské postavy - jsou zde dvě, obě kokety, jedna z nich děvka, a také obě rozpoutají peklo na zemi. Probudí v mužích ty nejtemnější stránky a oni se rozjedou jako vlak, co nelze zastavit. Ženy jsou zde zosobněním zla, skrze ně propuká masakr. Samy však nezůstanou ušetřeny, a tak film nabírá charakter balady. Větší trest stihne Amy, protože její vina je větší. Nejsem si jist, zda hlavním motivem je onen zdůrazňovaný přerod klidného a mírumilovného muže v obránce a zabijáka, každopádně více plánů vždycky potěší. ,,Nejvíce krve v dějinách bylo prolito ve jménu Krista." ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je mezi nimi čtyřicet let, přesto je hloupé házet na remake Peckinpahova originálu špínu. Obě verze spojuje dostatečně intenzivní scéna znásilnění, která se dočkala velkého odsouzení ze strany feministických a jiných organizací. U novější verze mi přitom přijde přirozenější a lépe vybudovaná/vygradovaná. Nejsem odpůrce remaků, Susan George není o moc lepší než Kate Bosworth, proto vlažné přijetí novinky z roku 2011 příliš nechápu. Zvlášť, když je Lurieho verze výrazně šťavnatější.. Hoffman pochopitelně skvělý. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Ve scéně, kdy Dustin Hoffman vstoupil do hospody, režisér nebyl spokojen s výkonem zahraného údivu u ostatních herců. Situaci vyřešil tak, že Hoffman při opakovaném záběru vstoupil do hospody bez kalhot. Teprve pak byl režisér s herci spokojen. (Chatterer)
  • Plakát filmu se umístil jako dvanactý v anketě "The 25 Best Movie Posters Ever". (Chatterer)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (více)

Jděte s těmi remaky do háje!

Jděte s těmi remaky do háje!

08.04.2007

...chce se člověku zařvat, když na něj webové filmové zpravodajství prakticky denně chrlí zvěsti o dalších a dalších předělávkách klasických kusů. Člověk by čekal, že ten otravný trend bude slábnout,… (více)

Reklama

Reklama