Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jitka je obézní dospívající dívka, která se obtížně vyrovnává se svou tloušťkou a nemotorností i s posměšky spolužáků. Největší muka prožívá zejména v hodinách tělocviku vedených sympatickým tělocvikářem, dívkami přezdívaným Bohoušek. Jedinou výjimkou je vybíjená, kde její střely jsou nechytatelné. Nikdo netuší, že trénuje doma ve sklepě, kde se trefuje míčem do zdi, na níž je Bohouškovo jméno. Změnou k lepšímu se stane zápas ve vybíjené, který dívky vyhrají právě díky Jitčiným dělovkám. Hned při prvním zápasu ji kluk z publika označí přezdívkou Metráček, což ji tak dopálí, že do hry vloží veškerý vztek a výrazně přispěje k vítězství v turnaji. A právě tentýž kluk, který se jí po zápase omluví, ji přivede do atletického oddílu, kde se Jitka začne věnovat vrhu koulí a prožije tam svou první lásku. (TV Nova)

(více)

Recenze (168)

Dharmma 

všechny recenze uživatele

Myslím že to hodnocení,je tu dost slabé,na to co jsem viděl.Ano,není to žádný megasuper trhák,ale na svou dobu je to super film a zasloužil by si minimálně aspoň 70%.Přibližuje mi trochu,jak to v dřívější době chodilo a vypadalo,ukazuje že každý jsme krásný ač né na pohled,a také nám trochu dává nahlédnout jaká je šikana,a jak lehce se dá ublížit,nejen u hlavní postavy jitky,ale i v případě lišáka,u kterého spíš převládá domácí násilí.Film také krásně ukazuje některé hloupé návyky,jako u lišáka.Na př:že ho mlátí kvůli známkám a on potom přinese jedničku nebo přestarané starosti maminky jitky.Nicméně to je spíše vedlejší děj,ke kterému je dle mě průměrně zpracovaná romantika se svým kouzlem.Obyčejná plnoštíhlá holka začne sportovat díky jednomu sportovcovi. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Adaptace známé knížky Stanislava Rudolfa dopadla celkem obstojně. Film sice trpí dost statickými scénami, ale měl kliku na dobré herce. Méně známá Markéta Světlíková v roli mladé dívky Jitky s kily navíc byla ideální volba a byla to pro ni životní role, její "nápadník" Vítězslav Jandák s tehdy mladistvou vizáží a poněkud ostýchavým hereckým projevem, než jak ho znám z pozdějších rolí, Jaromír Hanzlík jako autoritativní bratr, který to s ní myslí dobře anebo sympatický tělocvikář Ladislava Mrkvičky. Herci tedy v pohodě, režie Josefa Pinkavy tak akorát, sice nijak oslnivá, postrádající větší cit rozpohybovat děj, ale svůj účel splnila. Zesnulý skvělý hudební skladatel Angelo Michajlov dodal hudební podkres. Vznikl film pro mládež, který splnil svá kritéria i přes moji neoblíbenou (socialistickou) vybíjenou, která tady dala vyniknout Jitčině fyzické konstituci a především jejím "dělovkám", po nichž soupeřky měly pořádné modřiny. Trampoty dospívající dívky s její první láskou i starosti s nadváhou s tím spojené se filmu podařilo zachytit celkem dobře, ale nevznikl film, který by představoval nějaký milník v rámci tehdejší tvorby pro děti a mládež. Mé hodnocení: 60% ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když jsem chodil na ZŠ, tak moje třídní učitelka tento film strašně milovala a několikrát nám ho pouštěla v rámci výuky ČJ a pak při různym suplování, atd... Tenkrát jsem byl samozřejmě rád, protože to bylo lepší, než se učit. Ale ten film neni vůbec zajímavej, takže jen tak sám od sebe bych se na to určitě nedíval... ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Milý film který jsem si dnes po dlouhé době připomněl. Ze začátku, dokud se hraje vybíjená, má velmi svižné tempo, které po přechodu ke kouli trochu upadne, ale nic to nemění na tom že je to příjemná podívaná, která hravě strčí do kapsy dnešní filmy o otravné drzé a rozežrané mládeži. Pobavil tatínek Lipský. Kdo hodnotí odpadem, koná tak z pózy. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Typicky český komunistický film s hodně špatně sníženým hodnocením. Docela mě mrzí, že někdo tak odsoudí film jen proto, že byl natočen za komunismu. Hlavní postava je všemi brána jako hrozně tlustá holka bez vkusu. Ale natolik tlustá mi rozhodně nepřišla. Znám mnohem tlustší slečny a jejich sebevědomí je vysoké jako Empire State Building. Mám ráda podobné snímky. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (14)

  • Na malým mejdanu hrají z magnetofonu písničky „Dynamit“ od Olympic, „Dávný kavalír“ od Josefa Laufera a „Nejlíp jsem se měl“ od Jaromíra Mayera. (SONY_)
  • Hlavní představitelce bylo v době natáčení 16 let, ačkoliv hrála žákyni základní školy. (M.B)

Reklama

Reklama