Reklama

Reklama

Výbuch bude v pět

  • angličtina Explosion at Five (více)

Obsahy(1)

Podle knížky Aleny Vostré vznikla v roce 1984 dětská komedie o žákovi páté třídy Ludvíkovi Čtrnáctém, jehož koníčkem je fyzika a chemie. Jeho experimenty, ač správně spočítané, většinou ale končí pěkným malérem. Nyní se Ludvík s kamarády chystá ne velkolepý pokus – pečlivě plánovaný výbuch by měl ověřit šíření zvuku ve vodě... (Magic Box)

(více)

Recenze (87)

TommmyT 

všechny recenze uživatele

Tento film si hodně pamatuju ze svého mládí. Rád jsem se na něj podíval tehdy a rád se na něj podívám i dnes. Není to sice top filmů pro děti a mládež, ale je to o něco víc než průměr. Dobrá role pro Jiřího Hálka, Zdena Hadrbolcová opět perfektní jako vždy. Film by sice mohl být ještě lepší, ale celkově je to pohodová podívaná. Škoda že tu nejdou půl hvězdičky, toto je přesně na tři a půl hvězdičky. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Ludvík je, pokud jde o znalosti i zájem o fyziku, poněkud napřed, a tak si nejrůznější fyzikální zákonitosti ověřuje v praxi, což se nesetkává v okolí s moc velkým pochopením, neboť, jak známo, fyzikálním zákonům neporučíš a často se dotávají mimo lidskou kontrolu. I když fyzika obecně nepatří k nejoblíbenějším předmětům na základních školách, nějaký ten dobrovolník, co do toho pokusu půjde s Ludvíkem, se vždycky najde. A kdyby ne, tak si lze vždy zajít pro radu ke starší ségře Mahuleně Bočanové, která se pak také nestačí jednotlivým pokusům divit. ()

Reklama

zigy 

všechny recenze uživatele

Pro děti paráda, pro dospělé už trochu naivní a roztahaná záležitost, ale film dokážet svými vtípky zabavit i je (Pád melounu na školníka). Oceňuji právě to, že tyhle fóry jsou určeny jak pro děti a dospělé a že se jim smějí všechny generace, to je umění vytvořit takový film (uměl to skvěle Macourek - Dívka na koštěti a spol.). Ludvík Čtrnáctý je takovým předchůdcem Sheldona Coopera. A toto je asi jediný film, ve kterém si můžete opravdu užít Mahulenu. ()

Lubik 

všechny recenze uživatele

Tak k tomuto filmu mám tzv. srdeční vztah, neboť se skoro celý natáčel v mém rodném městě (Fryšták) a dodnes si pamatuji jako žák školou povinný na jeho natáčení (hlavně si pamatuji, že jsme se mohli dívat místo vyučování na natáčení). Dále v tomto filmu hraje spousta mých kamarádů a při jeho sledování se znovu vracím do dětství a zjištuji, že čas nemilosrdně utíká :-( ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Klukovský dobrodružný ( skrz fyziku!!!) film z roku 1984 o malém vědátorovi z páté třídy, který jede permanentně nějaké pokusy, kterými "obšťastňuje" své okolí. Jako asistentku má sestru - mladičkou Mahulenu Bočanovou. Milá věc, kterou jsem ještě jako malý chytl, ale nevím, zda takto staré věci osloví někoho do patnácti let dneska. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Zámek, který školní třída navštívila při exkurzi, jsou Milotice. (rakovnik)
  • Jedná se o poslední roli Zdeňka Blažka, představitele králíkáře Bedřicha Buchtele, který zemřel ještě před dokončením filmu. Při postsynchronech ho proto nadaboval Mirko Musil, který mu propůjčil svůj hlas už dříve ve filmu Zralé víno (1981) . (funhouse)
  • Natáčení probíhalo ve Fryštáku, konkrétně například v nákupním středisku, a Bystřici pod Hostýnem, kde se filmovala železniční stanice. (dydy79)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno