Reklama

Reklama

Výbuch bude v pět

  • angličtina Explosion at Five (více)

Obsahy(1)

Podle knížky Aleny Vostré vznikla v roce 1984 dětská komedie o žákovi páté třídy Ludvíkovi Čtrnáctém, jehož koníčkem je fyzika a chemie. Jeho experimenty, ač správně spočítané, většinou ale končí pěkným malérem. Nyní se Ludvík s kamarády chystá ne velkolepý pokus – pečlivě plánovaný výbuch by měl ověřit šíření zvuku ve vodě... (Magic Box)

(více)

Recenze (87)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nenáročný film pro děti a samozřejmě nejen pro ně, protože i já se na tenhle film ráda podívám. S takovou vášní pro fyziku jsem se ještě nesetkala, ale co každého z nás baví něco jiného. Já jsem vždycky fyziku a matematiku brala jako nutné zlo. Herecké obsazení nemělo chybu. Nejvíce se těším na Václava Babku a samozřejmě Zdenu Hadrbolcovou. Takové filmy jako je tento se dnes bohužel netočí. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"To je všechno tím, Olinko, že jsi nevoják." Nezletilý nerd sa aj s rodinou presťahuje do malého mestečka, kde sa v škole pokúša zapadnúť do nového kolektívu. Komplikuje mu to jeho záľuba vo fyzikálnych pokusoch, pri ktorých zhusta dochádza k ohrozeniu zdravia, života aj národohospodárskym škodám. Príjemný detský film, slušne obsadený, akurát tie učiteľské brebty prestanú byť po nejakej dobe zábavné. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Klukovský dobrodružný ( skrz fyziku!!!) film z roku 1984 o malém vědátorovi z páté třídy, který jede permanentně nějaké pokusy, kterými "obšťastňuje" své okolí. Jako asistentku má sestru - mladičkou Mahulenu Bočanovou. Milá věc, kterou jsem ještě jako malý chytl, ale nevím, zda takto staré věci osloví někoho do patnácti let dneska. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Za nejpovedenější považuju komentář kolegy Havaly, byť né se vším souhlasím. Ano, vidět tenhle film takový Scott z Apolla 15, asi si bude trhat zbytky vlasů, neboť by mu bylo jasné, že na Měsíc tahal kladivo úplně zbytečně, když tenhle kluk si musel znova dokazovat za pomoci vajíčka a melounu, že na hmotnosti nezáleží (za to ale záleží hodně na tom, kdo se zrovna vyskytuje v dráze padajících experimentálních objektů). Ovšem posléze se hlavní hrdina dostal k pokusům zajímavějším a složitějším, nad kterými by asi i ten zmíněný kosmonaut valil bulvy, páč byl z Ameriky. To nějaký sovětský kolega by nad házením výbušnin do rybníka mávl rukou, že tenhle způsob lovení ryb už dávno zná. A pevně věřím, že závěr Havalovy recenze neodpovídá skutečnosti, protože by se jednalo o velice špatný konec. Jako ať si má fyzikář s žákem mezi s sebou cokoli, to je mi celkem buřt, ale doufám, že Bočanová odolala námluvám tělocvikáře, který měl místo mozku z (tělocvičné) kozy kostku. A to proto, že se mi jevila jako správné děvče, takže měla rozhodně na víc - byla pohledná a chytrá, a tu absenci podprsenky bych v jejích 17 letech taky spíš viděl jako klad. Jo a skoro jsem zapomněl na nezapomenutelný dialog mezi Bočanovou a hlavním hrdinou: B: "Ona to na tebe nepráskla? Tak to tě miluje, Viki".. HH: "To nevadí". ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

3*, a to jednak za pár opravdu životu nebezpečných scén (melouny, nábojnice na kolejích atd.), v podání mladého a nadějného fyzikáře Ludvíka Kastelána alias Ludvíka XIV. a jeho školní party. Dále za krásnou mladou 18nactku Mahulenu Bočanovou (Bíba), a také za skvělého, svérázného pana fyzikáře Lumíra v podání Jiřího Hálka, který nakonec měl to pochopení pro všechny ty jeho bláznivé pokusy. Ještě jsem ale zapomněl na pana Buchteleho ! Ó ano, jak pak by ne.. Chovatel šlechtěných králíků (Zdeněk Blažek-ktereho v postsynchronu daroval Mirko Musil). Jeho.... "To je sabotáž" !!! Mě fakt rozesmálo, v ten okamžik to nemělo chybu ! Celkově jde o průměr v tehdejším dětském rodinném filmu a v zábavě jako takové. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Zámek, který školní třída navštívila při exkurzi, jsou Milotice. (rakovnik)
  • Natáčení probíhalo ve Fryštáku, konkrétně například v nákupním středisku, a Bystřici pod Hostýnem, kde se filmovala železniční stanice. (dydy79)
  • Jedná se o poslední roli Zdeňka Blažka, představitele králíkáře Bedřicha Buchtele, který zemřel ještě před dokončením filmu. Při postsynchronech ho proto nadaboval Mirko Musil, který mu propůjčil svůj hlas už dříve ve filmu Zralé víno (1981) . (funhouse)

Reklama

Reklama