foto

Zdena Hadrbolcová

  • nar. 13.7.1937 (78 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Divadelní a filmová herečka se narodila 13.července 1937. Vyrůstala v pražských Holešovicích. Je o osm let starší než její bratr. Křestní jméno Zdena dostala po matce. Matka pracovala jako úřednice. Malá Zdenka trávila většinu času u své babičky. Otec František byl velký sportovec (cyklista a kanoista). Doma se příliš nezdržoval, protože byl členem a funkcionářem různých sportovních oddílů. Vždycky si přála být novinářkou, ale tehdejší doba tomu příliš nakloněná nebyla.

Vystudovala francouzské gymnázium. Pak nastoupila na DAMU. V ročníku byla s dalšími hereckými hvězdami - Františkem Husákem, Ninou Divíškovou A Libuší Švormovou. Po absolvování DAMU nastoupila do Divadla S.K. NEUMANA (dnes Divadlo Pod Palmovkou). Zde vydržela 30 let. Pak následovala angažmá v Divadle Komedie, Rubín. Od roku 2004 je herečka ve stálém angažmá Divadla Na zábradlí (hry Sarabanda, Pískoviště, Strýček Váňa). Dále hraje s divadelním studiem Továrna a v Divadle V Řeznické.

Ve filmech a seriálech hráje většinou maminky nebo tetičky. Svou historicky první maminku hrálu už v roce 1970, kdy si ji vybral režisér Karel Kachyňa pro film UŽ ZASE SKÁČU PŘES KALUŽE. Tehdy ji bylo 32 let. Provdala se za svou studentskou lásku, manželství nevydrželo. Dlouhá léta žila se svým dobrým přítelem a dokumentaristou Jiřím Průchou. Nikdy si ho nevzala.

Mimo francouzštiny se věnuje angličtině a italštině. Přeložila hru Briana Friela Afterplay. Napsala detektivní román Paraple paní Černé. Také pracuje jako pedagožka. Na Katedře autorské tvorby a pedagogiky (DAMU) vyučuje hereckou výchovu na základě dialogického jednání.

Markéta "blackrain" Rejzková

Herecká filmografie

2015 Celebrity s.r.o.
Vraždy v kruhu (TV seriál)
2013 Křídla Vánoc
PanMáma (TV seriál)
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
Probudím se včera
2011 Sráči (TV film)
2010 Škola princů (TV film)
2009 Nespavost (TV film)
2008 František je děvkař
Pohádkové počasí (TV film)
2007 Chyťte doktora
Trapasy (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Modrý Mauritius (TV film)
Návrat zbloudilého pastýře (TV film)
Redakce (TV seriál)
2002 Archa pro Vojtu
Pohádka z ostrova Man (TV film)
2001 Náraz (studentský film)
2000 Strýček Váňa (divadelní záznam)
1999 Jedna vánoční (TV film)
Návrat idiota
1997 Inzerát (TV film)
Ivanov (divadelní záznam)
Okno (TV film)
1996 Racek (divadelní záznam)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1992 Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
1991 Nebe, peklo, ráj (TV film)
1990 Kdo dostane burák? (TV film)
Koho ofoukne větříček (TV film)
Pohádky pod lupou (TV seriál)
Princezna Hyacinta a tříhlavý drak (TV film)
1989 Dva lidi v ZOO
Kdo probudí Pindruše ...? (TV film)
Přízraky (divadelní záznam)
Řetězová reakce (TV film)
Sedm bílých plášťů (TV film)
Skřivánčí ticho
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Lék pod kůži (TV film)
Moudrý táta (TV film)
Nanečisto (TV film)
Nejlepší kšeft mýho života (TV film)
O kouzelnici Klotýnce (TV film)
Paní Liška (TV film)
Pouťová pohádka (TV film)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1987 Arabesky (TV film)
Bakaláři: Vdova (TV film)
Drahá tetičko (TV film)
Křeček v noční košili (TV seriál)
Narozeniny režiséra Z. K.
Ňouma (TV film)
Strom pohádek (TV seriál)
Strom pohádek: O perníkové chaloupce (TV film)
Znění zlatého zvonku (TV film)
1986 Hrdlička (TV film)
Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Můj hříšný muž
Návštěvní hodiny (TV film)
O štěstí a kráse (TV film)
Pan Pickwick (TV film)
Sardinky aneb Život jedné rodinky (TV film)
Skřítek Halahoj (TV seriál)
Velká filmová loupež
Zázračné dítě (TV film)
1985 Čekání na stříbrné zvonky (TV film)
Do zubů a do srdíčka
Já nejsem já
Logaritmus lásky (TV seriál)
1984 Cizí holka (TV film)
Koloběžka první (TV film)
My všichni školou povinní (TV seriál)
O nosaté čarodějnici (TV film)
O princezně, která všechno viděla - vyp.
Povídky malostranské: Slečna Máry (TV film)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Rumburak
Sanitka (TV seriál)
Všichni mají talent
Výbuch bude v pět
1983 Byt je vykraden, maminko (TV film)
Létající Čestmír (TV seriál)
Restaurace (TV film)
Slavnosti sněženek
Takový talent (TV film)
1982 Jak svět přichází o básníky
Kvůli mně přestane (TV film)
Má láska s Jakubem
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
Zelená vlna
1981 Hodina života
Kopretiny pro zámeckou paní
Počítání oveček (TV film)
Víkend bez rodičů
1980 Blues pro EFB
Holubník (TV film)
Jak namalovat ptáčka (TV film)
Něco je ve vzduchu
Svítalo celou noc
1979 Jak je důležité míti Filipa (TV film)
Nebožtíci na bále (TV film)
Pátek není svátek
1978 Julie pod balkonem (TV film)
Od zítřka nečaruji
Pan Tau a kouzelnice (TV film)
Pan Tau a která je ta pravá? (TV film)
Pan Tau na pionýrském táboře (TV film)
Sólo pro starou dámu
Tři mušketýři po třiceti letech (divadelní záznam)
1977 Hop - a je tu lidoop
Jak se točí Rozmarýny
Kam uhnout očima (TV film)
Pan Tau - Lov na slona (TV film)
Pan Tau - Poplach v oblacích (TV film)
Podivný výlet
Spáč (TV film)
1976 Jezevec (TV film)
Konečně si rozumíme
Párek (TV film)
Sedm pater pro tisíc přání (TV film)
1975 Anna, sestra Jany
My z konce světa (TV seriál)
Páni kluci
1974 Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi
1973 Hroch
Inženýr (studentský film)
Němí (studentský film)
Přijela k nám pouť
Tři chlapi na cestách
1972 Cesty mužů
O Sněhurce
Zlatá svatba
1971 Romeo a Julie na konci listopadu (TV film)
Slaměný klobouk
Ženy v ofsajdu
1970 Fantom operety (TV seriál)
Už zase skáču přes kaluže
1969 Pan Tau (TV seriál)
Pan Větrovský z Větrova a paní Deštná z Dešťova (TV film)
1968 Bohouš (TV film)
Vánoce s Alžbětou
1966 Jak se čerti rojili (TV film)
1965 Odcházeti s podzimem (TV film)
1964 Zapomenutý čert (TV film)
1963 Zlá minuta (TV film)
1962 Blbec z Xeenemünde
Deštivý den
Tarzanova smrt
1961 Aristokrati (divadelní záznam)
1960 Černá sobota
Nejsme doma (TV film)
1959 Probuzení

Dokumentární

2008 Příběhy slavných:Tak akorát (TV film)
13. komnata Vladimíra Marka (TV film)
2005 Malé velké hry a události (TV seriál)
2002 Marnost nad marnost (TV film)
2001 Spokojeně vypadající pyknik
1999 Film o filmu - Návrat idiota (TV film)
1968 Němý svědek

TV pořady

2000 P.F. (TV pořad)
1999 Věšák (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Eliadova knihovna (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Studio Kroměříž (TV pořad)
1971 Setleři po čtyřiceti letech (TV pořad)
Škola za školou (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace