Reklama

Reklama

Výbuch bude v pět

  • angličtina Explosion at Five (více)

Obsahy(1)

Podle knížky Aleny Vostré vznikla v roce 1984 dětská komedie o žákovi páté třídy Ludvíkovi Čtrnáctém, jehož koníčkem je fyzika a chemie. Jeho experimenty, ač správně spočítané, většinou ale končí pěkným malérem. Nyní se Ludvík s kamarády chystá ne velkolepý pokus – pečlivě plánovaný výbuch by měl ověřit šíření zvuku ve vodě... (Magic Box)

(více)

Recenze (87)

TSZ 

všechny recenze uživatele

Některé české filmy pro děti jsou koukatelné i pro dospělé, jiné bohužel ne. Výbuch bude v pět je jednoznačně ten druhý případ - žák páté třídy, který má být podle scénáře zřejmě geniální, se tu celou dobu chová na hranici debility a navíc i většina herců je zde víc než pochybná. Rozhodně nebrat, ani při hnusném počasí. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Za nejpovedenější považuju komentář kolegy Havaly, byť né se vším souhlasím. Ano, vidět tenhle film takový Scott z Apolla 15, asi si bude trhat zbytky vlasů, neboť by mu bylo jasné, že na Měsíc tahal kladivo úplně zbytečně, když tenhle kluk si musel znova dokazovat za pomoci vajíčka a melounu, že na hmotnosti nezáleží (za to ale záleží hodně na tom, kdo se zrovna vyskytuje v dráze padajících experimentálních objektů). Ovšem posléze se hlavní hrdina dostal k pokusům zajímavějším a složitějším, nad kterými by asi i ten zmíněný kosmonaut valil bulvy, páč byl z Ameriky. To nějaký sovětský kolega by nad házením výbušnin do rybníka mávl rukou, že tenhle způsob lovení ryb už dávno zná. A pevně věřím, že závěr Havalovy recenze neodpovídá skutečnosti, protože by se jednalo o velice špatný konec. Jako ať si má fyzikář s žákem mezi s sebou cokoli, to je mi celkem buřt, ale doufám, že Bočanová odolala námluvám tělocvikáře, který měl místo mozku z (tělocvičné) kozy kostku. A to proto, že se mi jevila jako správné děvče, takže měla rozhodně na víc - byla pohledná a chytrá, a tu absenci podprsenky bych v jejích 17 letech taky spíš viděl jako klad. Jo a skoro jsem zapomněl na nezapomenutelný dialog mezi Bočanovou a hlavním hrdinou: B: "Ona to na tebe nepráskla? Tak to tě miluje, Viki".. HH: "To nevadí". ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdykoliv se k tomuhle filmu nachomýtnu, těším se na šílenou učitelku Z.Hadrbolcovou. Její průpovídky: slepice sezobne jedno vejce, čtyři vejce snesou tři slepice a slib, že nebudeš ze střechy shazovat školníky na nevinné melouny... mě vždy a znovu pobaví. A krásná Bočanová, prasklá lávka, patrony na kolejích a zapálený fyzikář. A tělocvikář netušící, že komár prokousne kalhoty. Nejen příjemná vzpomínka na dětství, ale jeden z milých rodinných filmů, ke kterým se člověk rád vrátí. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála dětských filmů (a to nejen českých), v kterém se hlavní dětský hrdina zajímá o něco rozumného. Bohužel filmu k dokonalosti ještě leccos chybí; nemá úplně ten správný šmrnc. Jednotlivé postavy mi přišly málo propracované, kamera mi mnohdy připadala jako málo nápaditá ... Pozorní diváci jistě zaznamenali i chyby ve filmu. Rád bych je zde i uvedl, ale zatím zde rubrika „Chyby ve filmu“ není k dispozici. Přesto přese všechno se na film dá dívat i 28 let po jeho vzniku. Film skýtá pro děti i dospělé svým celkem reálným dějem příjemnou zábavu. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Fyzika je krásná už svými definicemi a zákony. Před mostem je třeba zrušit krok, aby nespadl. Lidově řečeno - když výchylka ypsilon dosáhne g lomeno omega na druhou, pak f lomeno velké S překročí hodnotu sigma e, protože deformační likvidion zakmitače o šlajsnu vrznonož, není uvedený akvabác ničím jiným nežli cachtovodní karambolouch pokolena jdoucího ponoru neuvěřitelné pindy. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo ve Fryštáku, konkrétně například v nákupním středisku, a Bystřici pod Hostýnem, kde se filmovala železniční stanice. (dydy79)
  • Jedná se o poslední roli Zdeňka Blažka, představitele králíkáře Bedřicha Buchtele, který zemřel ještě před dokončením filmu. Při postsynchronech ho proto nadaboval Mirko Musil, který mu propůjčil svůj hlas už dříve ve filmu Zralé víno (1981) . (funhouse)
  • Zámek, který školní třída navštívila při exkurzi, jsou Milotice. (rakovnik)

Reklama

Reklama