Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborně vylíčený dobový život z kraje století (proutěné košíky, tkalcovství, sklářství v německých rukách, panstvo, financové, pověry) a mile dětský pohled na něj. Stejně jako důvěřivost, naivita, rivalita ale i upřímnost, přátelství a láska. Moc příjemná atmosféra vhodně dotvořená Hapkovou hudbou (funguje i na mystické rovině) a hereckým obsazením. Celkově slušné 4*. ()

cskomando 

všechny recenze uživatele

Nic nedokáže zpříjemnit Vánoční svátky jako tato pohádka, každým rokem mnou ale i tisíce lidma sledována, snad nikdy neztratí svojí krásu tohoto filmu, která se ukrývá v Krkonošských horách. Kam se hrabou dnešní moderní české filmy s těma moderníma ,,borcema' např. Jiří mádl... to je ubohost doslova a do písmene. ()

Reklama

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jelikož si tuhle "pohádku" matka pouští o Vánocích pravidelně už snad přes deset let (ale ona ne aby na to koukla JEDNOU - v prosinci se ve videu protočí kazeta nejmíň pětkrát!), chovám k ní jistou nedefinovatelnou averzi, třebaže kvalitativně na tom není nejhůř. (edit: po odstěhování averzi střídá střídmá nostalgie) ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi už vůbec nějak moc nesedlo. Jako uznávám hodně starých, českých filmů, ale tohle patří mezi ty horší, takže za mě podprůměr. Příběh nezaujme, ani postavy moc nezaujmou. Některé scény chytnou, některé ne. Abych se během krátké stopáži (73 minut) nudil, to už je něco špatně. Za mě jen tak na 31% = ** ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Překrásný dětský film postavený na silně poetizovaném a idealizovaném vidění světa a doby přelomu století, trochu podobný idealizaci Divadla Járy Cimrmana. Tady se ovšem počítá s tím, že cílovým divákem je dítě, pročež královna československého dětského filmu režisérka Plívová-Šimková drží své filmové vyprávění výhradně v intencích narace dětského světa. Svět plný pohádek, mýtů o králi hor Krakonošovi zhmotněném v nepolapitelném pašírovi, svět dětských radostí a her, hojnosti sněhu i dobrodružství, do něhož přicházejí první magická dřeva - ski... Ten krásný sentiment idealizovaného pohledu na první české lyžaře (a co takový obraz idealizované české školy s buditelským učitelem...) je kouzelný a nezapomenutelný, navíc podpořený krásnou hudbou pana Hapky. Jako dítě jsem chtěl právě tohle prožít. To nádherné klukovské dobrodružství. Žít ve světě, kterému vládne nepolapitelný pašír, jemuž jsou financové leda tak pro smích... ,,...že, mistře Vichře?" ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Celou dobu se ve filmu říká ski, prkna, nebo dřeva. Slovo lyže zazní pouze jednou, když Matěj (Jan Kreidl) prosí sošku Krakonoše o další lyže. (Standey)
  • Točilo se tři měsíce v zimě. Natáčení probíhalo např. v osadě Jizerka. (M.B)
  • Okolo Rokytnice nad Jizerou, kde se film natáčel, vede místní naučná stezka značená červenou barvou. Začíná u motokárové dráhy a po 3,2 km končí na Hořeních Domcích u chaty Lovčenka. Je po snímku pojmenována a na několika tabulích se seznámíme s historií lyžování na Rokytnicku. (Dvojirakri)

Reklama

Reklama