Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

Castrator 

všechny recenze uživatele

Jako mnozí jiní zde, i já jsem filmu přišel na chuť až v dospělosti při sledování o Vánocích. Poprvé jsem film viděl v televizi na jaře, snad o Velikonocích, a nesedlo mi ani načasování (sníh na jaře, zbláznili jste se?), ani film samotný. Později jsem docenil jeho kvality, i díky krátké stopáži, která je tak akorát, aby film nenudil. Jako vánoční film jednou za rok nebo jednou za dva roky doporučuji. Moc lepších vánočních/zimních filmů z českého prostředí není. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem tenhle film miloval, dneska už je to spíše jen krásná nostalgie. Přihlédnuto k tomu, jak výraznou roli v něm hrají dětští herci jde řemeslně stále o velmi slušně natočenou záležitost, jíž vedle příjemných hereckých výkonů a slušné kamery koření také krásné záběry zimních hor, rázovité scény z venkovských chalup, nebo pro každého malého kluka jistě nesmírně zajímavý pohled do sklářské hutě s mistry zkušeně vyfukujícími ze žhavé taveniny baňaté nádoby nebo skleněné figurky Krakonoše... V podobě poznámky na okraj je vhodné poznamenat, že Krkonoše byly v době do níž je situován z větší části německé a taky to, že nepokryté nahrávání pašerákům a zesměšňování financů, navíc v dětském filmu, je nepochybně hodně signifikantní fakt, vypovídající mnohé o všech těch "malých domů", které můžeme v poslední době hojně sledovat prostřednictvím médií... Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: gudaulin, sportovec, berg.12, Radek99 ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Paní režisérka Plívová-Šimková měla neobyčejný cit pro dětský film, který nádherným způsobem využila i v tomto krásném, poklidném snímku. Obraz doby je naprosto věrohodný. Chudí kluci Budařů, pomáhající pašerákovi, proti, z počátku, zlému synkovi bohatého hospodského. Překrásné prostředí je ovšem, z hlediska filmařského, velmi nepřátelské. Na filmu se ovšem drsné podmínky, za kterých se točil, neprojevily, a proto tu máme, v doprovodu krásné skladby Petra Hapky, jedinečný dětský, ale i dospělácký film, který naštěstí není tolik przněn komerčními televizemi. Film vlévá klid a pohodu (nejen) do dětských duší a je i morálně poučný. "Copak nevíš, ty chytráku, že bez kořalky se obejdu? Ale že bez pašování by půlka Krkonoš chcípla hlady?!" ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch nejlepších filmů Věry Plívové-Šimkové. Romantizující dětská dobovka ze starého Rakousko-Uherska plná zasněžených hor, vyprávění o Krakonošovi a prvních dřevěných lyžích. Odehrává se od třech králů do velikonoc. Skvělé obsazení: v dospělých rolích především Heřmánek, Havelka, Zahajský, Navrátil, mezi dětmi září zejména Král a Krňanská. Bohužel vzpomínka na příjemný divácký zážitek bude vždycky kalena úmrtím Lohninského. ()

karlosss18 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu se mi hrozně líbí,že se odehrává v zimě(moje nejoblíbenější období,hlavně Vánoce).Dá se to srovnávat s filmem Páni kluci,ale nemůžu si pomoct,tohle se mi líbí víc.Děti vidí Krakonoše v pašerákovi zboží,který si to sviští Krkonošskými hřebeny na tehdy novém vynálezu zvaný lyže,prostě paráda...80% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Celou dobu se ve filmu říká ski, prkna, nebo dřeva. Slovo lyže zazní pouze jednou, když Matěj (Jan Kreidl) prosí sošku Krakonoše o další lyže. (Standey)
  • Hercům dělalo velký problém sjíždět kopce na dřevěných lyžích. Proto použili klasické sjezdovky a oblepili je dřevěnou tapetou. V těch nejnáročnějších scénách je potom nahradili členové horské služby. (Hans.)
  • Točilo se tři měsíce v zimě. Natáčení probíhalo např. v osadě Jizerka. (M.B)

Reklama

Reklama