Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

honz 

všechny recenze uživatele

Báječný dětský snímek s kouzelnou zimní atmosférou zasněžených Krkonoš. Pán hor - Krakonoš má v dětské fantazii různé podoby, pro kluky z tohoto příběhu je to tajemný obr, který dokonce létá na dřevech. Chvílemi veselý, chvílemi tajemný film plný laskavého humoru je i po třiceti letech od svého vzniku více než příjemnou podívanou plnou výborných herců, v dospělých i dětských rolích. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Pokud se budeme bavit a jakémsi kouzlu (a můžete si pod tímto pojmem představovat cokoliv) ,tak kolik tuzemských snímků disponuje větší silou, něž právě tento zasněžený příběh z počátku století? Věra Plívová-Šimková byla shůry obdařena a dáme li stranou Pány kluky, tak u Krakonoše a Lyžníků se vyřádila (v dobrém slova smyslu) asi nejvíc. Milé, nenásilné, poetické i autentické....jedním slovem pohlazení. Navíc herecký výkony....to snad ani nejde nazvat výkony, ale prostým lidským bytím. A co teprve dětské role, třeba Kreidl, Krňanská nebo Král...o tom si ti dnešní "herci" z Ulice a podobných seriálů mohou nechat jenom zdát. Ne Mrazík, ale tenhle snímek patří k zimě (chcete li k vánocům), stejně tak jako patří k tomu nejlepšímu z domácí kinematografie. ()

Reklama

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pohodový film, který každou zimu shlédnu několikrát a nikdy mne neomrzí. Nádherné zpracování tehdejšího života v horách (i když samozřejmě malinko zidealizované), plné sněhu, dětských radovánek, krásných dobových dřevěnek a kouzelné zimní atmosvéry. Ta na člověka prakticky po celý film neustále dýchá a vtahuje jej do děje. Když člověk vidí zdejší školu, tak by do ní nejraději hned začal chodit, to samé platí se zdejší hospodou ve které se schází prakticky celá vesnice od pašeráků až po finance (celníky) a nedat si v ní tehdejší točené, nepasterizované pivečko by byl opravdu hřích. No prostě všechny interiéry (sklářká dílna, hospoda, škola či třeba tkalcovské domky) jsou zde naprosto dokonalé. To vše je doplněno úžasnou hudbou pana Hapky i skvělými výkony všech herců včetně těch dětských. Prostě jedním slovem - PARÁDA, PARÁDA, PARÁDA...:) ()

Black-star 

všechny recenze uživatele

Celkem nudný a ničím nezajímavý film o počátcích lyžování a objevení kouzla lyží jako takových. Osobně mě ten film neoslovil a prostě mi nějak nesedl i přes relativně hvězdné obsazení. V průběhu filmu se nic extra neděje a pak po hodině a půl film skončí prakticky ve stejné tonině jako začal. Nemučte mě jím už nikdy více. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Jedna se o dalsi perlu, ktera vzesla z tvurci pece reziserky Very Plivove-Simkove.Tento film je u mne vice o pocitech nez o cemkoliv jinem. Samotny pribeh je velice jednoduchy, avsak celkovy dej-pribeh neni to hlavni.Hlavni je atmosfera horskych chalup, kde se zilo uplne jinak nez se zije dnes. Pomocnym reziserem byl Zdenek Troska.Hudbu slozil a pisen nazpival Petr Hapka.Tato pisen je pruvodnim znakem tohoto snimku, jeji melodie nas provazi v podstate celym dejem. V jedne z detskych roli se objevil Jan Kehar.Jednoho z financu si zahral oblibenec Plivove Jan Kraus. Pro roli hlavniho " pasira " se narodil Karel Hermanek. Roli ucitele se famozne ujmul Ondrej Havelka a roli praktikanta nepohrdnul Miroslav Vladyka. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Po smrti Lohniského se štáb rozdělil na dva tábory, jeden chtěl v natáčení pokračovat a druhý z důvodu piety navrhoval natáčení ukončit. Nakonec zvítězil názor film dokončit, protože bylo natočeno dost materiálu a profinancováno hodně peněz. (Hans.)
  • Jan Kreidl, představitel malého Matěje, po letech zavzpomínal: „Během natáčení nás nutili jíst místní pochoutku, krkonošské kyselo. A to pro nás jako děti nebylo nic moc lákavého. Také si pamatuji na tu strašlivou zimu, jak jsme byli pořád promoklí, takže se vždycky udělal kotel čaje. Dospěláci do něj lili rum, aby víc zahřál.“ (sator)

Reklama

Reklama