Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (255)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Formálně a výtvarně takřka dokonalý film. Obsahově celkem podařená směsice lehounkého humoru (asi z 1/3) a hororu (asi 2/3). Rozhodně to není komedie k popukání a jak trefně vyjádřil Pohrobek, vzbuzuje spíše nepatrné pousmání než výbuchy smíchu. Jinak hororem to zůstává, proto myslím, že se nejedná o parodii, ale spíše o pojetí hororového tématu z nadhledu. Polanski si s tématem vysloveně pohrává. Ovšem k tomu, aby to bylo na 5 hvězdiček, to mělo být trochu kratší... ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Překvapuje mě jak moc to má velké hodnocení! Za co sakra? Vždyt je to kýč a trapnost. Oba hlavní aktéři působí jak z gotesky, celé se to děsně táhne a vtipných momentů je tam poskromnu. Bát se není čemu, smát taky né, parodovat se tu taky neděje, tak co v tom mám hledat za krásu? To že je to starý a natočil to známý režisér z toho ještě nedělá dobrý film. ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Zde nám Polanski předložil zcela vtipnou a svižnou komedii o hraběti Drákulovi. Naštěstí to není nějaká ubohá parodie jako Drákuloviny, takže se nebojte že se vám do kamery budou tlemit titulní hrdinové. Veškeré vtípky jsou spíš nenásilné a originální. K tomu všemu si i Polanski vystřihl hlavní roli čímž ukázal že umí i hrát, přinejmenším k mé nemalé radosti. Z filmu čiší celá radost z filmování. Ono je to taková blbůstka, ale natolik milá, že i sem tam hluché místo mu odpustíte. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

75% - Komedie, která je víc úsměvná, než vtipná. Mně se na Plese upírů moc líbí především výkon Romana Polanského (po všech stránkách) a skvělá atmosféra, při jejíž některých momentech cítím parodii s opravdovým horrorovým strachem zároveň. Taková strašidelná legrace... Pohodový film s napínavými scénami -stojí za shlédnutí! ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy o upírech, a po zhlédnutí tohoto skvostu jsem si našel nového krále. Dokonalost každým coulem a přesně ten typ humoru, který mě oslovuje. Nemohu nedat 5* už kvůli nádherné Sharon Tate, kterou dva roky po premiéře tohoto snímku ve vysokém stupni těhotenství brutálně zavraždil Charles Manson, což dává Plesu upírů v mých očích zcela nový, tragický podtón. Lze jen spekulovat, zda by ještě dnes mohla žít, kdyby se tehdy právě kvůli natáčení tohoto filmu neseznámila se svým pozdějším manželem Roman Polanským, v jehož domě k vraždě došlo... ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Roman Polanski psal scénář spolu s Francouzem Gérardem Brachem. Jejich spolupráce na filmu ale nebyla ojedinělá, společně se podíleli již na snímcích Hnus (1965) a Ve slepé uličce (1966). Později pak spolupracovali ještě na filmech Nájemník (1976) a Hořký měsíc (1992). (Terva)
  • Existují dvě verze filmu. Kratší americkou verzi bez souhlasu režiséra sestříhalo studio MGM a doplnilo animovanými titulky, vysvětlujícími úvod filmu. V této verzi byli navíc oba hlavní představitelé předabováni. [Zdroj: Cinema] (kenny.h)
  • Snímek posloužil jako předloha pro úspěšný muzikál "Dance of the Vampires", který měl premiéru v roce 1974 ve Vídni. [Zdroj: Cinema] (Terva)

Reklama

Reklama