Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (255)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je asi nejzajímavější, že se tu před kamerou objevuje v hlavních rolích Roman Polanski, spolu se svou druhou ženou Sharone Tate. Tou, která byla dva roky na to zavražděna v pokročilém stupni těhotenství Mansonovou Rodinkou. Samotný film hodnotím jako spíš podprůměrný. V této hororové komedii se setkáváme s tradiční mnohokrát opakovanou zápletkou, kdy starý pán mistr v doprovodu svého učně dorazí do nějakého zapadákova, aby zde pátrali po čemsi, vyšetřovali cosi, bojovali proti čemusi, v době jakési. Jako cizinci se setkávají s neochotou místních, jejich nedůvěrou a naráží na problém neznalosti prostředí. Zde jde o pátrání po upírech a boj proti nim. Opět nic nového. Ačkoli se objeví občas nějaká vtipná scénka nebo dialog, není to moc často. Po většinu času sledujeme přípravy na cosi a tlachání o čemsi, které je po většinu času pouze výplní děje bez obsahu a hlubší myšlenky. Film nenachází oporu ani ve své interpretaci. Ve výsledku se tak divák po většinu času ani nebojí, ani nesměje. Hodnotím to jako ne příliš povedenou komedii s romantickým námětem a s prvky hororu, které se hororově rozhodně neprojeví. 44% ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Tuctová britská komedie určité doby. Stylizované do nějakých absurdních výjevů, ale nefunguje zábavně ani nijak jinak. Po celou dobu jsem vzpomínal na Herzogova Nosferatu a přestože se jedná o jiný žánr i dobu, tak ples upírů shledávám zbytečným filmem, který rozvíjí upírskou tématiku špatným směrem. Párkrát přivede k úsměvu a mnohokrát k pocitu trapnosti. Bezesporu nejtuctovější a nejméně zajímavá věc, kterou jsem měl od Polanského možnost vidět. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Formálně a výtvarně takřka dokonalý film. Obsahově celkem podařená směsice lehounkého humoru (asi z 1/3) a hororu (asi 2/3). Rozhodně to není komedie k popukání a jak trefně vyjádřil Pohrobek, vzbuzuje spíše nepatrné pousmání než výbuchy smíchu. Jinak hororem to zůstává, proto myslím, že se nejedná o parodii, ale spíše o pojetí hororového tématu z nadhledu. Polanski si s tématem vysloveně pohrává. Ovšem k tomu, aby to bylo na 5 hvězdiček, to mělo být trochu kratší... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ najslabší snímok čo som od Polanského mal možnosť vidieť. Na komédiu málo komediálne a o horore vlastne nemôže byť ani reči. Pozitívum vidím v rozprávkovo-mrazíkovskej výprave, ale to je asi tak všetko. Aj keď má film niekoľko dobrých scénok, je ich príliš málo na to, aby ako celok oslnil. Popravde, najviac ma upútala Sharon Tate - neskutočné krásna a očarujúca žena, určite je jedným z hlavných dôvodov lepšieho hodnotenia, u mužov určite. Viem, je to trochu prízemný dôvod, ale nemôžem si pomôcť. :) 60/100 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ak by som pri tomto Polanskom nežehlila, považovala by som tých 108 minút za stratený čas, nakoľko táto komediálna rozprávka s upírskou tématikou bol teda nesmierny priemer. Ako bol povedal profesor Abronsius voz sa pred kone zapriahať nemá, no a pozerať toto po ostatných Polanskeho filmoch je presne ten prípad. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Sharon Tate a Roman Polanski si z počátku nepadli do oka a režisér prý nechal nezkušenou herečku jednu scénu opakovat až sedmdesátkrát. Po prvních neschodách se nakonec projevilo jejich vzájemné pouto a v lednu roku 1968 se vzali. Koncem tohoto roku přišla Sharon do jiného stavu. 9. srpna 1969 se pak Sharon Tate stala v osmém měsíci těhotenství obětí brutální vraždy členy tzv. Mansonovi sekty. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Snímek posloužil jako předloha pro úspěšný muzikál "Dance of the Vampires", který měl premiéru v roce 1974 ve Vídni. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Snímek vychází z knižní předlohy „Tanz der Vampire“ německého spisovatele Michaela Kunze. (chelseaman22)

Reklama

Reklama