Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (255)

Morien 

všechny recenze uživatele

Polanski je chameleon a za to ho miluju. Ples upírů patří mezi těch několik málo vyvolených, které můžu vidět i s dabingem, aniž by se mi ježily chlupy v nose. Velice svébytný, podivný, až šílený, zkrátka baví mě od začátku do konce. (A dokonce bych řekla, že nebýt českého dabingu, tak by mě film tolik nebavil. Charakter dabingu jenom podporuje to absolutní bláznovství celého výtvoru.) Sharon Tate je nádherná. Neviděl někdo z vás v okolí nějaký hrad? (Ještě musím dodat, že moje hodnocení se týká té sestříhané verze, která má hodinu a půl. Když jsem se zkoušela koukat na "director's cut", který má 1h 48min, tak jsem to po dvaceti minutách vypnula, míra pitvoření mi přišla nesnesitelná. Pro tentokrát mi rozhodnutí sestříhat to proti vůli režiséra přišlo správné.) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ples upírů patří k oceňované filmové klasice, ale musím se přiznat, že když jsem ho viděl, byl jsem poměrně zklamaný. Jednotlivé ingredience jsou zajímavé a dalo by se dlouho psát o krásných kulisách, o všech hororových klišé a prvcích, které Polanski do filmu zakomponoval a parodoval, jenže jako celek u mě ten snímek příliš nefunguje. Dokonce se s uzarděním přiznám, že Soukupova Svatba upírů, byť pochopitelně z hlediska filmařských kvalit stojí nepoměrně níž, u mě z pohledu pouhé zábavnosti zabodovala víc. Polanski je sice nadprůměrný režisér, ale podprůměrný herec, ale nevím, jestli je tohle příčinou, proč mám k Plesu upírů takovýhle odstup. Celkový dojem: 50 % s ohledem na osobu režiséra. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Podľa poniektorých kultová vec, ale ja som čakal podstatne viac. Hlavne mi chýbal humor. Ten tam síce bol, ale dosť nenápadný, miestami trošku lacný a trápny. Pochváliť treba určite atmosféru i hudbu, ale príbeh samotný je skôr pre deti do 10 rokov. Posledných asi 5 minút vyzerá ako pokračovanie sovietskeho kultu Mrázik a Roman Polanski je určite lepší režisér ako herec. 60%. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Zde nám Polanski předložil zcela vtipnou a svižnou komedii o hraběti Drákulovi. Naštěstí to není nějaká ubohá parodie jako Drákuloviny, takže se nebojte že se vám do kamery budou tlemit titulní hrdinové. Veškeré vtípky jsou spíš nenásilné a originální. K tomu všemu si i Polanski vystřihl hlavní roli čímž ukázal že umí i hrát, přinejmenším k mé nemalé radosti. Z filmu čiší celá radost z filmování. Ono je to taková blbůstka, ale natolik milá, že i sem tam hluché místo mu odpustíte. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Roman Polanski patří bezesporu mezi velmi kvalitní režiséry a přestože je tento film velkým „milníkem“ v jeho tvorbě, jde o velice slušnou podívanou. Až mě udivují ty výkyvy v hodnocení na internetu. Zřejmě dost lidí nepochopilo tvůrcův záměr, nebo lépe řečeno jeho úmysly. Polanski dokonale skloubil hororovou komedii s parodií na upíří téma a to se vším všudy. Nějak se netajil, že si vypůjčil některé scény (momenty) ze známých upířích filmů a více méně zesměšnil všechna ta žánrové klišé, na které až dosud byli lidi zvyklí. Nešlo mu o to, aby se u jeho filmu lidé báli – to je potřeba zdůraznit především. Místo hrůzy divákům naservíroval slušnou porci správně ujeté podívané, až groteskních hereckých výkonů a přesto se tomu snažil zanechat i jistou formu „důstojnosti“. Mnohdy sice marně, ale právě proto si tento film oblíbilo tolik lidí. Navíc musím pochválit i vizuální stránku tohoto kousku – krajina, hrad, ale i ona krčma – to všechno v sobě mělo jisté osobité kouzlo. Osobně jsem se u toho opravdu nenudil, ba právě naopak. Co mě však na tomto filmu uchvátilo asi nejvíc, byla dvojice Sharon Tate - Jack MacGowran. 70% ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Existují dvě verze filmu. Kratší americkou verzi bez souhlasu režiséra sestříhalo studio MGM a doplnilo animovanými titulky, vysvětlujícími úvod filmu. V této verzi byli navíc oba hlavní představitelé předabováni. [Zdroj: Cinema] (kenny.h)
  • Snímek posloužil jako předloha pro úspěšný muzikál "Dance of the Vampires", který měl premiéru v roce 1974 ve Vídni. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Roku 1997 ve Vídni nastudoval režisér Roman Polanski "Ples upírů" jako divadelní muzikál. (Lynette)

Reklama

Reklama