Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1645 a krvavá občanská válka končí. Ulice jsou plné raněných a král Karel je ve vězení. Členové parlamentu jsou připraveni dohodnout se s kýmkoliv, kdo má co nabídnout. Karlův syn čeká ve Francii na svůj okamžik. Největšími hrdiny jsou generál Thomas Fairfax a Oliver Cromwell, přátelé, jejichž představy o novém uspořádání Anglie se však jak se zdá, úplně rozcházejí (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

Smok 

všechny recenze uživatele

Skoro až dokumentárne popisná historická dráma z čias, ked Anglia bola jediný krát republikou mapuje osudy človeka, ktorý sa o to najviac "pričinil" až tak horlivo, že Karol I. z neho nadobro stratil hlavu. Ničmenej pán Oliwer Cromwell (príslušník nižšej šľachty) sa nakoniec tiež pekne "vyfarbil", rozpichal škótov aj írov, zmákol prevrat, takže mu nič nebránilo menovať sa "Lord protektorom" (pozor, nemýliť si s Reichsprotektorom :)) a už to nejak pár rôčkov do smrti doklepal. Po zhliadnutí filmu sa nemôžem ubrániť dojmu, že ideály revolucionárov sú nie vždy až také vznešené ako by sa zdalo. ()

marťan 

všechny recenze uživatele

Až do svých třiceti let musel čekat Karel Stuart, syn popraveného krále, než mohl jako Karel II. usednout na anglický trůn. Víc než deset let žil ve vyhnanství. Země je rozvrácená občanskou válkou, lidé unaveni vládou puritánů, a tak se nakonec všichni rádi vrací ke staré, dobré monarchii. Parlament, který se už nikdy nechtěl vzdát pravomocí, získaných za deset let republiky, se spokojuje s tím, že na trůn usedne protestantský král. Spolkne dokonce i to, že se jeho manželkou stane katolická, španělská princezna Kateřina. Ani Karel, ani jeho rádcové však netuší, že tahle volba, i když podložená velikým Kateřininým věnem, nebude pro krále a jeho zemi tím správným a šťastným řešením, protože hlavní cíl tohoto spojení – zplození zákonného dědice - se zdá být problémem. Přitom o králově schopnosti plodit děti nemůže být naprosto nic zpochybněno - jak dokazuje stále vzrůstající počet jeho levobočků ... ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se sice historických faktů jakž takž drží, ale z postavy Olivera Cromwella se v něm stala pouhá karikatura - a to ne vinou slušně hrajícího Tima Rotha, ale patrně díky záměru tvůrců. Nejde o fyzickou podobu (jakkoliv i ta je Rothovi vzdálená), ale o pojetí Cromwella jako slabocha, který úspěchů dosahuje pouze díky fanatismu a jakoby náhodou. Vrcholem pak je bagatelizování Cromwellových vojevůdcovských kvalit na úkor Fairfaxe, přestože každý, kdo zná z anglické historie alespoň základní fakta ví že nad Skoty, stejně jako v Irsku zvítězil právě Cromwell. To ostatně snímek nepopírá, jen to jaksi elegantně přechází jako podružnou skutečnost. To že v Anglii trvala republika podstatně déle než sugeruje tento film a lord protektor zemřel jako starý muž (zde vypadá stejně jako na začátku vyprávění), jsou už jen další detaily zpochybňující celkovou důvěryhodnost "Zabijte krále". ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Výborně natočené drama podle skutečných historických událostí. Skvělé kulisy, kostýmy - až pedantickou snahou pro přesnost a historickou věrnost. Čarokrásná kamera, bezchybné herecké výkony především Tima Rotha, Dougray Scotta a Olivie Williams. Film sice nemá velkou výpravu, ale vše vyváží především důraz na akci, podbarvenou pompézní a dunivou hudbou. Srdce diváků odkojených akčními kravinami si tím však evidentně, soudě dle zdejšího nízkého hodnocení - nezískal. Mě film nadchnul a mohu ho jen doporučit. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších historických filmů loňského roku !!! Přes jeho rozsáhlou popisnost osob, doby a atmosféry zrodu a pádu revoluce, je vše podáno srozumitelně, strhující děj má své hrdiny a záporáky. Neuškodí před projekcí zajistit si menší znalost anglických dějin. Herecké obsazení nemá chybu, nerad bych na někoho zapomněl. Takže asi nejvíce mě zaujal Rupert Everett a Olivia Wiiliams......... ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama