Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1645 a krvavá občanská válka končí. Ulice jsou plné raněných a král Karel je ve vězení. Členové parlamentu jsou připraveni dohodnout se s kýmkoliv, kdo má co nabídnout. Karlův syn čeká ve Francii na svůj okamžik. Největšími hrdiny jsou generál Thomas Fairfax a Oliver Cromwell, přátelé, jejichž představy o novém uspořádání Anglie se však jak se zdá, úplně rozcházejí (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

Smok 

všechny recenze uživatele

Skoro až dokumentárne popisná historická dráma z čias, ked Anglia bola jediný krát republikou mapuje osudy človeka, ktorý sa o to najviac "pričinil" až tak horlivo, že Karol I. z neho nadobro stratil hlavu. Ničmenej pán Oliwer Cromwell (príslušník nižšej šľachty) sa nakoniec tiež pekne "vyfarbil", rozpichal škótov aj írov, zmákol prevrat, takže mu nič nebránilo menovať sa "Lord protektorom" (pozor, nemýliť si s Reichsprotektorom :)) a už to nejak pár rôčkov do smrti doklepal. Po zhliadnutí filmu sa nemôžem ubrániť dojmu, že ideály revolucionárov sú nie vždy až také vznešené ako by sa zdalo. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Tak tu som trocha v rozpakoch.Vo filme to vyzerá,že Oliver Cromwell bol po vojenskej stránke odkázaný na generála Fairfaxa,ale aglické dejiny udávajú niečo celkom iné.Veď Cromwell je doteraz uznávaný ako jeden z najlepších vojenských mozgov v celej histórii Anglicka.Ale vo filme je to úplne ináč.Neočakával som od filmu hodinu dejepisu,ale tak to nebolo.To si môže každý zistiť.Takto ľahostajne by sa nemalo zachádzať s históriou,ktorá je dostatočne známa a zdokumentovaná.Ale ináč film nebol zlý,poprava kráľa Charlesa l nebola krvavá,žiadna veľká brutalita.Nebol to prvý,ale ani posledný kráľ,ktorého popravili. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Občanská válka v Anglii je co do historické zajímavosti vcelku „nuda“, ale přesto slibuje jistý námětový potenciál. Ten byl sice hodnověrně adaptován na papíře, ale samotné filmové zpracování se jaksi minulo účinkem. Příliš mnoho dialogů o ničem a utahaný sled jednotlivých scén je jen o chlup zajímavější než výklad dějepisu na střední škole a to jen díky dobrým hercům, z nichž však nejvíce selhává ten s nejvíce slibným potenciálem. Až příliš málo démonický (a že by si to postava Olivera Cromwella zasloužila) Tim Roth, je smutné zklamání, které nevynahradí ani sympatický, ale po psychologické stránce příliš plochý Dougray Scott. Nuda a šeď, kterou na nás pan režisér chrlil od první minuty (a kterou jsem omlouval nízkým rozpočtem), se však nedala vydržet a po hodině jsem sahal na ovladači po tlačítku OFF. Stejně z hodin dějepisu vím, jak to skončí ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Tak už v 17. století ovládala politiku korupce! Idealistický boj za svobodu se může změnit v jinou formu tyranie a ač je to smutné, je v tomto filmu vidět, a je to i historicky podloženo, že síla vítězí nad zdravým rozumem. A dost mě překvapilo, že mezi všemi těmi postavami, z nichž ani jedna není zrovna vzor čestnosti, mě byl nejsympatičtější malý ´nacionalistický´ pitbull Oliver Cromwell. Thomasi Fairfaxovi, který je vypravěčem celého příběhu, se asi jako jedinému dalo věřit, že to z Anglií myslel dobře, ale přesto byl schopen kvůli rodině zradit své ideály. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Film byl mrzákem už od narození, ale díky dabingu mu byl amputován i poslední zdravý úd. Převyprávět 15 let dějin za hodinu a půl bylo příliš ambiciozní, a proto žádná scéna (ani poprava) ve mě nevyvolávala žádné emoce (kromě pocitu trapnosti ovšem). Nezabíjejte krále, větších zločinů se tu dopustil režisér. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama