Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Film který každý viděl stokrát, tak nemá význam na to koukat znova když to zas jednou dávají v TV. Jenže pak se do toho zakoukáte a vidíte to po 101. Není to jen herecký koncert Dustina Hoffmana, je to celé dokonalé. Je to jeden z etalonů hollywoodské komedie pro mainstreamové publikum. Produkce: Columbia Pictures Corporation ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Někdo to rád horké a někdo se nemůže prosadit jako herec, tak vypálí rybník alespoň herečkám. Je pro mě těžko uvěřitelné, že by si takový všední až ošklivý exemplář "ženy" získal obrovskou popularitu, ale scénář unese cokoliv. 30 let stará klasika o chlapovi, co se musí opravdu pečlivě a dohladka holit, schovávat ohon, rovnat si kozy a ovládat ladnou chůzi na vysokých podpatcích (umění, které jsem nikdy neovládla... ani se o to nepokoušela, už tak se v tramvaji mlátím čelem o horizontální šprušle). Zdejší hodnocení je zjevným produktem davové nostalgie - včera jsem Tootsie potkala podruhé po letech a zasloužila by si vetknout do paruky maximálně tři kopretiny, ale taky si dovolím podlehnout sentimentu: 70%. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Mile mě překvapilo, jak moc má Tootsie blízko k civilnímu dramatu, či ironické komedii, než k takové té rovině rodinného filmu, který jsem trochu očekával při přirozené snaze srovnávat film s Tátou v sukni. Díky této pozici o něco více ambicióznějšího pojetí a vyznění je ale Tootsie mnohem náchylnější ke kritice, nicméně myslím, že se i po letech stále drží a dokáže rozesmát. 7/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jedna ze 140 nejlepších komedií - 140 Greatest Comedy Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Kdo by odolal hereckému koncertu Dustina Hoffmanna v roli Michaela / Dorothy, jeho spolubydlícího Billa Murraye, krásné Jessicy Langeové a kamarádky a smolařky Teri Garrové? Jedna z nejlepších komedií všech dob v bezchybné režii Sydneyho Pollacka! Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=FlXE1Yq0AnQ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Musíme upřímně konstatovat, že přes nesporné kvality má film hned několik vlažných momentů, spoustu hluchých míst i patosu. Na druhou stranu se na necelé dvě hodiny ocitneme mezi dokonalým hereckým obsazením, které z úst za dohledu znamenitého režiséra vypouští uchu lahodící dialogy. Tootsie tak rozhodně není komedií, u které by se divák popadal za břicho nebo se nachytal u zasněného výrazu, svou dobrosrdečností a čistotou však leccos dokáže napravit. Zoufalý newyorský herec mi v reálnějším pojetí nicméně neseděl tak, jako crazy rovina u kolegy Chrise Columbuse, který se svým „tátou v sukni“ moc dobře věděl, kdy sáhnout po sentimentu, jak pracovat s timingem a kdy zase ubrat. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Jessica Lange získala za roli Julie Zlatý glóbus pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. (S.i.d.)
  • Všechno, co ve filmu řekne Bill Murray, byla improvizace. (viperblade)

Reklama

Reklama