Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V dobrodružném snímku Pevnost Alamo se setkává Oscarem oceněný Billy Bob Thornton (Nejlepší převzatý scénář, Smrtící bumerang, 1996) s Dennisem Quaidem (Traffic) a Jasonem Patricem (Spáči). V tomto impozantním výpravném snímku spolu tvoří skvělý tým. Na jaře roku 1836 se ze všech sil snaží po 13 dní bránit malou texaskou pevnost. Má však méně než 200 obyčejných mužů šanci proti neuvěřitelné převaze tisíců vojáků vedených mexickým diktátorem? Tento příběh, založený na skutečné události, líčí odvážné volání po nezávislosti a hrdinský boj za svobodu! (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (105)

sud 

všechny recenze uživatele

Potvrdilo se samozřejmě to, co jsem předpokládal - film se ani v nejmenším nevyrovná o 44 let staršímu originálu od Johna Waynea. A to naprosto ve všem. Začátek mě zaskočil jako nikdy jindy. Waynův film má téměř tři hodiny a přitom se zabývá skoro jen a pouze přípravou, životem v pevnosti a závěrečnou bitvou. Tento má nějakých 135 minut a první cca půlhodinu se absolutně nic nestalo. Herecké obsazení mi vyrazilo dech, bohužel v negativním slova smyslu. Billy Bob Thorton se coby Davy Crockett ještě jakž takž přežít nechal, ale udělat z Jima Bowieho nesympatického natvrdlého tuberáka a z plukovníka Travise cucáka, kterému možná včera zmizelo poslední akné, to už je příliš. A ani se nemusím zmiňovat o tom, že se do svých rolí absolutně nehodili. (spoiler) Tvůrci zřejmě ani neslyšeli o faktu, že Jim Bowie padl poslední a hrdinskou smrt plukovníka Travise se ani nepokusili zachytit na kameru. O Crockettovi ani nemluvím. Tvůrci museli dát notně na závěr vítěznou bitvu u San Jacinta - přece si nemůžou dovolit ukázat, že by dostali na frak, ne? Spousty rádoby znalců kritizuje Johna Waynea za přemíru vlastenectví a přitom jeho opus končí dobytím Alama. (konec spoileru) Ale abych pořád nenadával, najde se zde i pár kladů. Jedním z nich je postava generála Sama Houstona, skvěle zahraného Dennisem Quaidem, na kterého se v té staré verzi, pravda, trochu pozapomnělo. Druhým kladem jsou bitvy, které jsou natočeny poměrně realisticky a bez počítačových animací. Na závěr bych chtěl říct, že "Pevnost Alamo" není úplně špatný film. Má klady i zápory, ale těch druhých je bohužel více. Vy, kteří jste neviděli verzi od Johna Waynea, nemusíte brát na můj text zřetel a podívejte se. Určitě se vám to (alespoň některým) bude líbit a já se tomu nebudu divit. Ovšem vy, kteří jste viděli originál, pokud "Pevnost Alamo" neuvidíte, vůbec nic se nestane. 40%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Takový propadák. Nejen výdělky, ale i filmově jde o velmi slabý film, který těží z Americké historie. Snaha vytvořit jakýkoliv vztah diváka k postavám dopadá špatně, stejně jako celý odtažitý a studený pocit z filmu, který vám někdo pouští a vy se jen díváte. Až ho pak někdo vypne, vy o nic nepřijdete. Herecké obsazení vypadá slušně, ale kromě Billyho Boba Thortona mě nikdo nepotěšil a takový Dennis Quaid je nejen nevyužitý, ale také zbytečně drsný. Nevím, co čekalo studio od filmu o známém historickém okamžiku bez pořádné hvězdy, v režii naprostého a slabého rutinéra Johna Lee Hancocka, vždyť tu není žádný komerční potenciál a ani kvalita! Autentičnost místa nebo zbraní a obleků je ve výsledku naprosto k ničemu, když snímek jen chladně opakuje známé události bez jediné špetky originality, invence nebo s trochou dobrého pocitu. Tento film je jako studená kostka ledu, v které je krásná historická zbraň plná dobových detailů. Bohužel led neroztál. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Přes znepokojivé zprávy o problémech s natáčením, hereckým obsazením i postem režiséra nakonec výsledná podoba filmu není uměleckou prohrou. Pro ty, kteří nepřekousnou přímočaře politické zabarvení eposu Johna Wayna, je tahle „realističtější“ verze ideální možností, jak se seznámit s pro Američany zásadní kapitolou historie jejich národa. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...JEDINÁ HODINA SLÁVY STOJÍ ZA CELÝ ŽIVOT V ÚSTRANÍ." __ Slávny príbeh o hŕstke mužov beznádejne a do posledného dychu brániacich niekoľko rozpadnutých múrov. I keď všetci padli, víťazmi bitky sa stali práve oni. Zvláštne, že sa ,,Alamo" stalo absolútnym prepadákom, pritom ako tu už odznelo, vôbec sa nejedná o vyslovene zlý film, len občas mohol byť umnejšie natočený. Čo by som ,,Alamu" vyčítal bol miestami trocha rozvláčnejší dej i keď o vyslovenú nudu sa nikdy nejednalo a potom záverečných 15 minút, ktoré by som však vedel prehliadnuť, pretože je jasné, že si ich Američania nemohli odpustiť (hádam by nenakrútili film o svojom absolútnom debakli) - víťazstvo dosiahli za 18 minút! Ten prekvapujúco vysoký rozpočet vo filme nie je ani veľmi vidieť a i keď sa to zrejme veľmi nehodí, stačí sa len pozrieť ako bombasticky vyzerá napr. taký jeden diel Pána prsteňov, ktorý nestál ani 100 miliónov $. Spomínať B. B. Thortona už ani nemá význam, ale zaujal ma aj Emilio Echevarría ako generál Santa Anna, ktorý sa bezpečne postará o to, že budete Mexičanov nenávidieť a Američanom všemožne držať palce i keď ich dni sú už zrátané. Predovšetkým finálny nočný útok je strhujúco, až vlastenecky nakrútený a v mnohých ohľadoch chytí za srdce. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Takový roztahaný film. Jason Patric a Patrick Wilson mě moc nezaujali, Dennis Quaid neměl co hrát (tak tam kromě závěru většinou nebyl) a herecky to tedy celé zachraňoval jako vždy výtečný Billy Bob Thornton. Výprava a kostýmy jsou také povedené a dobrou práci odvedl i Carter Burwell, jen režisér tomu nedokázal dát pořádný tvar. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Crockett (Billy Bob Thornton) hrá na svoje husle "Mockingbird Quick Step". Pieseň je verzia "Listen to Mockingbird" a vznikla v roku 1855, 19 rokov po obliehaní Alama. (Smok)
  • Kedže v skutočnosti boli Pevnosť Alamo a dedina v ktorej si rozložil vojská generál Santa Anna omnoho viac vzdialené od seba a tvorcovia nechceli zvyšovať náklady ďalekými presunmi techniky, bol celý film snímaný tak, aby u diváka vznikol pocit niekoľko kilometrovej vzdialenosti objektov. (andykovac)
  • Rola Williama Barett Travisa bola pôvodne ponúknutá Ethanovi Hawkovi, nakoniec z toho zišlo. (Smok)

Reklama

Reklama