Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh vznikl podle stejnojmenného autobiografického bestselleru Lorenza Carcaterry a představuje kontroverzní vyprávění o událostech, které nemilosrdně ukončily dětství čtyř chlapců a uvrhly je do světa nejhrubšího násilí. Ani po mnoha letech bolestivé vzpomínky nelze vymazat: svět Pekelné kuchyně jim nabídne možnost vyrovnat staré účty... (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (597)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další 90ková pecka, kterou jsem dlouho odkládal. Obsazení je naprosto skvostné. Děj se odehrává ve dvou časových liniích. Jedna je zaměřená na partu mladých chlapců, kteří koncem 60. kvůli svému výstřelku skončí v nápravném zařízení. Druhá je začátkem 80. let a odehrává se u soudu, když už jsou dospělí. Chlapci si v nápravném zařízení skutečně prošli peklem. Neměli odvahu to nikomu říct a nesli si to až do dospělosti. Shodou náhod se pravda dostala na povrch a viníci byli potrestáni. Ale mají tito už dospělí muži jít do vězení za vraždu jednoho z dozorců? O tom je vlastně značná číst filmu. Místy je to vážně silné. "Mučil jste chlapce?" ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený film, který v sobě obsahuje tři roviny. Jednak je to snímek o mimořádně silném přátelství čtyř kluků vyrůstajících v jedné čtvrti, který je podobný tomu, co rozehrál Sergio Leone ve svém slavném dramatu Tenkrát na Západě. Ve druhé rovině je to film o selhání systému, který připustí pohlavní zneužívání chlapců v nápravném zařízení a z toho vyplývající touhu po odvetě. Spáči sice nejsou o tom, že pomsta je všechno, vyznívají ale tak, že je to skoro všechno. Ve třetí rovině jde o klasické a mnohokrát natočené soudní drama s řadou efektních výstupů a zvratů. Není to vůbec špatný film, ale měl jsem trochu problémy s jeho etickým vyzněním. Státní zástupce v rámci snahy o pomstu spolupracuje s podsvětím a ve své manipulaci zachází hodně daleko. Celé se to mohlo velmi snadno zvrtnout. A ono kamarádství s několikanásobnými vrahy a profesionálními zločinci je taky trochu zvláštní. Určité vazby z dětství bych neváhal jako dospělý přerušit. Je to film tak trošku v duchu pomsty hraběte Monte Christa na těch, co mu zmršili život. Ostatně ten román hraje ve filmu také svou roli. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Barry Levinson .. Film mne místy slušně nudil. Nejslabším článkem je dlouhá stopáž do níž je vměstnán poměrně přímočarý příběh o pomstě, který se snaží převyprávět osudy několika grázlů, jimž přes všechnu snahu stejně není pomoci. Slušnou úroveň naštěstí zachraňuje poctivé vykreslení dobová atmosféry a všichni herečtí představitelé, ale ani ti mně netáhnou k tomu, vidět snímek někdy znovu. 50%. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Čtyři chlapci byli zneužíváni a týráni v chlapeckém ústavu. Když zestárnou a potkají jednoho z dozorců v restauraci, tak se rozhodnout pro tvrdou pomstu, ze které žádný z dozorců nevyvázne dobře. Nakonci uznáte (nebo já jsem rozhodně uznal), že za téhle situace se není čemu divit, že vzali spravedlnost do svých rukou. Barry Levinson dokonale vykreslil dobovou atmosféru a potvrdil, že je to vynikající režisér. Když jsem si přečetl jména, kdo ve filmu hraje tak jsem očekával, že Hoffman, De Niro, Bacon a Pitt budou hrát hlavní role, ale opak je pravdou. Bacon byl jako dozorce víc než přesvědčivý. Pitt předvedl svůj standart. De Niro se mi v roli kněze moc líbil a Hoffman svou roličku, alkoholického advokáta, zvládl na výborou. Snímek, který vás po shlédnutí nenechá chladným...... ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Víte, že jsou vini, a správné by bylo věřit systému - musí jít za spáchaný zločin do vězení. Jenomže systém selhal. Tolikrát. Proto chcete, aby kněz lhal, snad po tom toužíte z celého srdce. A pak to příjde. Tři útržky. Poslední oslava. Tak krásná, intuitivní a bezelstná veselelost. Nesmí skočit. Jenomže za chvíli příjdou titulky a vy se musíte dozvědět, že dva z nich se nikdy nedožijí třiceti let. A vy zjistíte, že nespravednost a chyby nikdy neskončí. Proto 5*. Má to přes dvě hodiny a já mám stále pocit, že neuplynulo ani dvacet minut, co jsem si to pustila. Jo, dnešek byl stvořen pro tento film. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Během natáčení museli Brad Renfro (mladý Michael) a Joe Perrino (mladý Shakes) nosit barevné kontaktní čočky, aby měli stejnou barvu očí jako Brad Pitt (Michael) a Jason Patric (Shakes), kteří hráli jejich postavy jako dospělí. (Listeroman)
  • V nápravném zařízení pro mladistvé je v kině promítán film Harper (1966). (PlayEasy)
  • Lorenzo Carcaterra, který je autorem knižní předlohy, tvrdil, že je příběh inspirovaný jeho vlastním životním příběhem. Když toto tvrzení začaly řešit úřady v New Yorku, zjistilo se, že neexistují žádné záznamy o soudních přelíčeních, které by se týkaly takového případu. (don corleone)

Reklama

Reklama