Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Devatenáctiletý Adam (Josef Trojan) je pacientem protialkoholní léčebny. Ocitá se tak na místě, které si většina lidí spojuje s už staršími, profesionálními opilci. Jenže realita je jiná. Alkoholově závislými se stávají čím dál častěji i velmi mladí lidé. Stačí k tomu málo. Adam měl život před sebou. Zbývalo mu jen dodělat maturitu, poslat přihlášku na vejšku. Ale to nespěchalo, byly to hlavně správné časy na pořádnou pařbu s partou, na rande s holkou nebo na pivko či něco ostřejšího s kámošem. Adam byl přesvědčený, že má všechno pod kontrolou. Pití vnímal jako účinný lék proti nudě, připadal si po něm mnohem odvázanější a vtipnější. A jeho rodiče? Ti byli v pohodě a díky bohu si ho moc nevšímali. Jenomže pak se to podělalo a přišel nevyhnutelný průšvih. Adam se nedobrovolně dostal do léčebny. Zde přísnému odvykacímu režimu zpočátku vzdoruje, setkává se s dalšími pacienty a s jejich životy poznamenanými alkoholovou závislostí. Negativní postoj k léčbě a v podstatě i k vlastnímu životu Adamovi vydrží do chvíle, než se sblíží s empatickým terapeutem. Nehostinné prostředí léčebny se pro Adama mění v útočiště a postupně se stává místem sebereflexe nedávné události, která nenávratně změnila jeho život. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (75)

Marze 

všechny recenze uživatele

Příběh o vzpurném teenagerovi, která má odradit případné jeho alkoholické následovatele z rodin, které nemají žádné problémy. Pro Davida Vignera je to celovečerní prvotina. V léčebně je očekávaně skupinová psychoterapie, vzdor, výpovědi pacientů, vzpomínky na domov, kde jsou milující rodiče, kteří jsou moc zaneprázdnění životem, chycení se špatné party - zde párty spolužáka, postavě hrozí vězení, vysvětlivky a poučky. To jsem viděl už mnohokrát, ale předloňské Úsměvy smutných mužů byly syrovější. Dospělé postavy jsou dost unifikované, pokoušející Andrea Berecková kouzelná. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Alkohol je špatný, to už všichni víme. Trojan mladší se potatil, to se zase dalo očekávat. Vigner však evidentně není schopný režisér. Ani v protialkoholní léčebně neumí vystavět silnou scénu a gradace je pro něho cizí slovo. Mladé talenty před kamerou to v kombinaci s příjemnou stopáží zachraňují od velkého průseru. ()

Reklama

UhLee 

všechny recenze uživatele

(5/10). Pamatuju si jakoby to bylo včera, kdy jsem seděl ze školy v kině promítal se krátkometrážní snímek režiséra - Jakub. V tom věku jsem z něj byl dost unesený. Dnes by tomu bylo možná jinak, protože Abstinent mě na zadek rozhodně neposadil. Komorní drama, ve kterém předvádí Josef Trojan, kolik hereckého talentu zdědil po svých rodičích a určitě ho čeká krásná budoucnost. Nevím no, ten film bylo prostě takové NIC. Ale k alkoholu asi hodně dlouhou dobu nečichnu, což beru velmi pozitivně. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Film má hoďku dvadsať, ale svojim artovým a komorným pojatím dokáže občas tiež pekne nudiť. Materiál dobrý, o tom žiadna, taktiež mladýTrojan znovu dokazuje , že sa potatil a podedil, ale akosi som mui ten príbeh a pocity neveril. nechcem špekulovať, či trvalá návykovosť a absťáky sa dajú zvládnuť hneď zkraja, ale keď si spomeniem na seba a na našu partiu v -nástich rokoch, tak tento film je čajíčkom pre deti :) ()

Sten2 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Moc jsem nepochopil to vystavění příběhu. Nebylo tam žádný stupňování jako třeba, že by chlastal na party, později by s kámošem chtěli chlastat už i ve škole a nakonec pořád. Nic takového, týpek prostě do teď nepil a najednou se rozhodne, že si vpálí sám doma flašku. Následně s kámošem jen tak popíjejí a sedí na zadku někde za skladem. Co je to za blbost? Navíc, to jako když ví, že bude chtít pít, tak musí ject autem na ples? To mu rodiče nenabídnou, že ho odvezou? Nemůže je poprosit o peníze na taxík? Nevim, ten příběh byl strašně nedůvěryhodnej. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Režisér David Vigner byl pro film inspirován hned několika událostmi – inspiraci hledal pouze v reálních příbězích. V prvním příběhu byl muž, který již šestnáct let úspěšně abstinuje, ve druhém jde o ženu, tzv. sezónní alkoholičku, která se do léčebny vrací s pravidelností každých pět let. Spouštěčem filmu však byl příběh ženy – matky, kterou potkal na jednom promítání. Vyprávěla smutný příběh svého šestnáctiletého syna. (ČSFD)

Reklama

Reklama