Reklama

Reklama

Lesní duch

  • Česko Smrtelné zlo (festivalový název) (více)
Trailer

Pětice kamarádů kolem dvacítky je zavřená v odlehlé lesní chatě, kde objeví Knihu smrti. Archeologova magnetofonová páska odhalí, že byl prastarý text objeven pod troskami sumerské civilizace. Pomocí nahraných zaklínadel se mladíkům podaří nevědomky probudit dřímající démony z okolních lesů. Ti postupně ovládají jednoho člena party za druhým, dokud nezbyde pouze jediný, jenž bude bojovat za přežití. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (908)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Un-FUCKIN´-believable!!! Dvě slova: Sam Raimi. Tolik tvůrčího potencionálu, vtěsnaného do nějakých 80 minut, jsem snad ještě neviděl. Ohromující je, že ačkoliv vše působí roztomile "staře", herci přehrávají a lekačky se dají čekat minutu dopředu, tak přesto je to všechno strašidelné! Vážně si to nedovedu vysvětlit, ale navzdoy tomu, že přehnanost a komediální prvky se tomuto dílu jen stěží vyhnou, tak jsem se většinu času solidně bál. O režii bych pak dokázal napsat slohovku, protože to, co se Raiminu v mládí podařilo, to by nejpíše chtěl dokázat každý debutující režisér, co si v krámu koupí kameru a vyrazí s partou přátel do lesa. No prostě zážitek, na který se rozhodně nedá zapomenout. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Před třiceti lety určitě kultovní hit, dnes spíše úsměvné a ve druhé polovině skoro i nudné. Prvních 40 minut je velmi slušných, přes chatu a její bezprostřední okolí je přehozen těžký atmosférický háv a režisér předvádí originální frajeřinky. Ve druhé části nastupují gore efekty, masky, krev, postavy se chovají nelogicky a ze scény se vytrácí hutnost a tíživost situace. Nejvíc děsivý zůstal úplně poslední záběr. Je fakt, že vidět to někde na chalupě poblíž lesa, asi bych pro pivo do sklepa na sedmej schod nešel... ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Byl rok 1981 a jistý 22letý mladík jménem Sam Raimi se rozhodl, že natočí amatérský horor. Sebral proto partu herců, včetně svého dobrého kámoše Bruce Campbella, kameru a režisérské křesílko a vyrazil do lesů, kde se rozhodl svůj záměr uskutečnit. Nevím, co od něj tehdy očekával, nebo nakolik si jím byl jist. Je však jasné, že přesně věděl, co chce točit a jak. A ten rok se tam v pustých a děsivých lesích, z jednoho dosud neznámého, osobitého a mistrovského talentu zrodil kult jménem Evil Dead. První polovina snímku je děsivě napínavá a mysteriózní. Ta druhá je totální "gore" smršť s komediálním podtónem. Místy jsem měla pocit, že je toho všeho cákání, řezání a démonických masek až příliš, a uvažovala jsem nad tím, jaký by film byl, kdyby byl celý pojat spíše mysteriózně. Po zhlédnutí jsem od svých myšlenek začala upouštět a říkala si, že by to přece nebylo ono, že by poté celkové vyznění nebylo tak originální, mistrovské a béčkové a amatérské zároveň. To je totiž to, co dělá Smrtelné zlo tím, čím je. Bez toho všeho by to přece nebyl Sam Raimi a jeho kultovní režijní debut. Co je na tomto snímku především fenomenální a dokonalé, jsou ty tajemné a hrozivé hlasy, fascinující kamera a tak hmatatelně tíživá atmosféra, stavěna již od samého úvodu, která se stále stupňuje a valí se jak dějem, tak i na diváka. A nedokáží ji zastavit či ohrozit ani slabší momenty, jako občasné klišé v chování postav a dialogů či až komická bizarnost démonů, vše dokáže s přehledem pohltit. A na vás bude poté tento finální výsledek z obrazovky přenesen, a začne Vás postupně obklopovat neklidem a strachem. Na začátku jsem se bála, poté jsem byla pobavena, znechucena a šokována. Ale strach mne obklopoval stále. Po tomto filmu začnete možná v lesích pociťovat neklid a víte, že rozhodně nikdy byste do nich už nešli sami, ani s jinými, po setmění. I tak byste si měli v lese dávat pozor, a pokud byste někde poblíž narazili na pustou chatu a v ní, v podivném obale vázanou knihu s tajemným textem, rozhodně byste ji neměli nahlas pročítat. Co když tím probudíte Smrtelné zlo...? ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Raimiho celovečerní debut představuje jeho toliko typický extravagantní a zběsilý styl, intenzivní palbu adrenalinu s atmosférou a plejádu hnusáckých masek. Narozdíl od známější (a lepší) dvojky má tohle dílko pozvolný rozjezd, každopádně někdy od poloviny už to pálí tvůrčí devastátor ostošest. Miluju Evil Dead, miluju Ashe zlitého krví. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Osobně bych řekl, že je to nejen výborná a právem kultovní krvárna, ale také velmi cenný příspěvek do 13. komnaty gender studies (:)). Evil Dead je Raimiho zcela nemístné a masochistické vypořádání se se svými osobními démony, ženami. Nádherně low-budgetové a extrémně zábavné. A ten "stoismus", se kterým nechává čelit postavy nejbrutálnějším jatkám, to je prostě luxus. ()

Galerie (345)

Zajímavosti (100)

  • Chata nemala pivnicu, preto boli pivnicové scény natočené na farmárskom dome producenta Taperta v Marshall (Michigan). (rador)
  • Bruce Campbell si během natáčení vymknul kotník. (Karlos80)
  • Na konci filmu, keď Ash (Bruce Campbell) za svitania vychádza z chaty, je pri zábere na vychádzajúce slnko vidieť, že vlastne zapadá. (tiradentes)

Související novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

Nové Evil Dead našlo režiséra

Nové Evil Dead našlo režiséra

09.06.2020

K režii dalšího filmu z kultovní hororové série Evil Dead / Lesní duch byl najat irský filmař Lee Cronin. Ten naposledy natočil oceňovaný snímek The Hole in the Ground a taky jednu z epizod nového… (více)

Reklama

Reklama