Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

Kivis 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebyl fanouškem Hercula a ani po shlédnutí tohoto dílu nemám potřebu vidět další epizody. Ale na druhou stranu rozhodně koukání na P(p)ět malých prasátek nepovažuji za ztracený čas. Navíc vyprávění jednoho příběhu pořád dokola, ale vždy z jiného úhlu pohledu mám rád. A v průběhu filmu jsem podezíral snad všechny kromě skutečného pachatele. Takže shrnuto: příjemné vyplnění volného času, ale nic víc. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"...tak čestnou, tak ušlechtilou ženu pověsit jako dobytče v řeznictví..."  Pokaždé když vidím Pět malých prasátek tak se neubráním vlhkým očím. Překrásná Rachael Stirling! Nádherná hudba! Napínavý příběh, kdy každé z "prasátek" označuje stejnou osobu jako vražedkyni, aby to vše Poirot prostřednictvím svých šedých buněk mozkových vyvrátil... Je to dech beroucí podívaná která by jistojistě snesla plnohodnotné filmové plátno! Pokud je tento díl prvním který v rámci seriálu Agatha Christie's Poirot shlédnete, můžete být z dalších pokračování mírně zklamáni, ač jsou ostatní díly také napínavé, takových uměleckých hodnot jako recenzovaný snímek nedosahují... ()

Reklama

rey17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

New layout Poiorota se mi příliš nelíbil. Roztěkaná kamera a "živé barvy" pro Poirota absolutně netypické a řekl bych až ohavné a mimo to si režisér podstatně usnadňuje práci. Poirot má dokonce nepatrně jiný knírek a v tomto díle mu příliš nevěnuje pozornost, stejně tak není Poirot zobrazen např. jak se od někud "kutálí nebo šmatle". V tomto díle se mi líbilo několik málo věcí: když opominu roztěkanou kameru v některých scénách, tak celková poetičnost obrazového vyjádření v kombinaci s kvalitním hudebním doprovodem a dobrými herckými výkony. Samotný příběh je velmi smutný, avšak se mi zdá, že tato retrospektivní detektivka je možná jednou z nejslabších vůbec co do obsahu. (Co se však autorce nedá upřít je milé schéma - sestra se obětuje pro druhou na druhou stranu zločin z lásky). Přes všechny výhrady je to stále nadprůměrná detektivka, která si dle mého názoru zaslouží něco kolem 65%. ()

vanadium 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po asi již pátém zhlédnutí zvyšuju hodnocení ze čtyř na pět hvězdiček, bude to ostatně ladit s názvem i počtem zhlédnutí;) Tento díl je zároveň s dílem Vražda Rogera Ackroyda poněkud odlišný od ostatních poirotovských filmů. Oba se totiž věnují zločinům, které se odehrály již v minulosti. Zatímco Vražda Rogera Ackroyda je pojata jako retrospektivní vyprávění, Pět malých prasátek je založeno na flashbackových výpovědích svědků, kdy každý z nich popisuje (sebe)vraždu Amylase Cralea ze svého pohledu. V tomto ohledu režisér odvedl bravurní práci - příběh se krásně rozvíjí a díky tomu, že každý viděl události osudného dne svým pohledem, dostáváme velmi plastický obraz celé události jako celku. Pět malých prasátek má značný emocionální náboj, je to příběh silně nostalgicky a melancholicky podbarvený, což je umocněno vynikající hudbou. Herecké výkony jsou klasicky excelentní a nanejvýš citlivé. Brilantní kameru a působivý, dozlatova sluncem zalitý a vytónovaný obraz snad ani nemusím zmiňovat. Nevím, jestli to bylo mou momentální náladou, ale včera při tom asi již pátém zhlédnutí na mě tento film velmi dojemně zapůsobil, tak jako nikdy předtím. Navíc jsem si z něj odnesl opět mnoho nového. Netřeba dále rozepisovat, prostě volím nejvyšší hodnocení! ()

kojot.name 

všechny recenze uživatele

Mám rád všechny "poirotovky" s Davidem Suchetem, všechny hodnotím v rámci žánru jako nadprůměrné, nicméně tato je první, která mě doslova usadila do křesla a zcela vtáhla. Rozhodně si tento film zaslouží nejvyšší hodnocení a to nejen v kontextu žánru. Skvělé herecké výkony, psychologie postav, tempo vyprávění... Skvostný snímek. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Hlavní hudební motiv filmu je z pera slavného francouzského skladatele Erika Satie, konkrétně se jedná o sérii klavírních kompozic "Gnossiennes". (PhillM.)
  • Meredith Blake je také jméno postavy ve filmu Past na rodiče (1998). (ČSFD)
  • Překlad básně z filmu zní: "Žilo bylo, dávno tomu, maličkých pět prasátek. První na trh běží z domu koupit kornout cukrátek. Na peci se druhé válí, a třetímu maso dali, čtvrté hlodá kost, páté křičí jéje jéje, jak by ho na nože brali, copak se mu asi děje, že má na svět zlost?" (Robbi)

Reklama

Reklama