Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle mě jeden z nejlepších příkladů klasické detektivky, v rámci tvorby Agathy Christie i mimo ni. Takřka dokonalé zpracování v rámci takřka dokonalého seriálu má zde navíc velkou oporu v atmosféře, kterou se mimo jiné daří podtrhovat i hudebním motivem ze Satieho Gnossiennes. Pokud se tato televizní série o druhém nejlepším detektivovi všech dob někdy přiblížila pěti hvězdám, bylo to tady. Při sledování jsem měl po dlouhé době zase pocit, že čtu napínavý příběh a je pro mě těžké knihu odložit. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ty jeden proradný intelektuále! Dejte Herculovi patnáct let starou vraždu, obstarejte mu sezení s účastníky inkriminovaného pohodového víkendu a tra dá - vrah je odhalen a hurá na šibenici! Věru sympatická popravená je ještě za života svého donucena trpět osmnáctku, jež rejdí s jejím chotěm a (což je s podivem) veškeré příbuzenstvo tuto skutečnost bere jako samozřejmý fakt. Proto jsou na konci prodlouženého víkendu všichni šokování zabitím jejich miláčka, jež byl v mimomanželském sexu stejný odborník jako Hercule v problematice belgických pralinek. Hastings opět nikde, tak snad příště! 86% ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně asi nejlepší zfilmovaný Poirot, v jehož příběhu tentokrát tkví velká síla díky způsobu, jak je vyprávěn a taky díky hercům, co na Poirotovský průměr hrajou jako v prvotřídním dramatu. Sešli se tu Rachael Stirling, Toby Stephens, Marc Warren, Gemma Jones a vycházející hvězdička Talulah Riley, Elsu Greerovou si pak zahrála relativně známá britská herečka Julie Cox, která kdo ví proč není ani uvedená v titulcích. Nostalgickou atmosféru ještě umocňují zlatavé filtry, skutečně nádherné lokace domu a vodní zahrady a to všechno podbarveno přenádhernou Gnossiennou od Erika Satie (zde k poslechu: http://www.youtube.com/watch?v=PLFVGwGQcB0). ()

Morien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejspíš jedna z nejlepších Poirotových adaptací, rozhodně moje nejoblíbenější. Tolik poetiky a citu se najde v málokterém celovečerním filmu, nemluvě o takřka impresionistickém obrazu a nádherné hudbě. Herci svým postavám vdechli život doslova a do písmene a jejich vášněmi zmítané osudy opravdu bodají do srdce, pokud jste naladěni na stejnou vlnu. Z protagonistů z trochu osobních důvodů vyzdvihnu Tobyho Stephense... viděla jsem ho tady den po sledování Dnes neumírej a musela jsem si říkat: "Je to opravdu ten stejnej chlap?" Je, kdyby nic, tak zuby to řeknou za něj. Ale to jen tak mimochodem, zkrátka tohle si pustím ráda znovu a znovu, když mám depku nebo záchvaty melancholie. Jeden z těch filmů, které mi opravdu změnily život (nebo náhled na něj). ♥♥♥ ()

xxlch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet nehraje Poirota,David Suchet Je Poirot a to naprosto excelentní.A.Christie by se jistě dmula pýchou,při pohledu na tohoto skvostného představitele jejího Hercula a na perfektní atmosféru Anglie té doby.Tedy, né že bych se jakkoliv chtěla dotknout pana Ustinova,ale na D.Sucheta coby Poirota nemá.Hudba je skvělá a od samého počátku naprosto úchvatně přechází do děje ,no a herecké obsazení zbylých protagonistů je naprosto dokonalé, (Japp je úplně k sežrání).Neznám žádný jiný detektivní seriál,ke kterému se vždy ráda vrátím a totéž platí i o filmech s tímto elegantním pánem. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Ve scénách z dětství maluje mladý Amyas Crale levou rukou, ale ve scénách, kde je dospělý a hraje už ho Aidan Gillen, maluje pravou rukou. (Sebi236)
  • Meredith Blake je také jméno postavy ve filmu Past na rodiče (1998). (ČSFD)
  • Překlad básně z filmu zní: "Žilo bylo, dávno tomu, maličkých pět prasátek. První na trh běží z domu koupit kornout cukrátek. Na peci se druhé válí, a třetímu maso dali, čtvrté hlodá kost, páté křičí jéje jéje, jak by ho na nože brali, copak se mu asi děje, že má na svět zlost?" (Robbi)

Reklama

Reklama