Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je rok 1842. Němcovi se právě přistěhovali do Prahy, kde se Josef snaží etablovat jako finanční úředník. Báře je dvacet dva let, je matkou čtyř dětí a po posledním těžkém porodu už nemůže rodit. Před mladou ženou toužící po společnosti se rázem otevře nový svět. Osudným je pro ni český ples na Žofíně. Josef ji přivede do společnosti české kulturní elity. Bára svou bezprostředností získává nové přátele a její srdce se nečekaně rozhoří. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

Aragorn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No fuj, tolik sexuálních scén za epizodu nemá snad ani Hra o trůny. Já chápu, že Božena byla taková, ale to to nestačí jen naznačit? Vážně to tam musí být 10x za jeden jediný díl? Ach jo, minulý díl byl o dost lepší. Jediné, co se mi líbilo, byli známí spisovatelé, kteří se v dílu objevili.Já bych příště radši uvítal psaní pohádek a knih, než její milence, těch už bylo za celý seriál víc než dost. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Tvař se jak chceš. O všem tady rozhoduju já." Přiznávám, že druhý díl mě až tak nestrhl, nicméně pořád ve mně vzbouřil tolik emocí, až běda. :D Scéna, kdy žena prosí doktora,aby ji pomohl, protože po těžkém porodu nechce znovu otěhotnět, bojí se o život a on jí dobrácky řekne, že promluví s manželem. Protože rozhoduje on. Uf. Jasně že by bylo lehčí, kdyby Barbora byla žena, která by měla spíš blíž ke světici než k cizoložnici. Kdyby prostě psala poezii, pohádky a knihy o tom, jak se žije... třeba na Domažlicku. Tu šílenou potřebu lásky jsem pochopila až ve chvíli, kdy Nebeský odcházel. Anna Kameníková to zahrála tak skvěle, že se ve mně úplně všechno svíralo. Kdybyste konečně našli někoho, s kým jste protože chcete, líbáte ho, milujete se s ním ne proto, že on a společnost to od vás očekávají, ale protože zkrátka VY chcete, vzdali byste se toho snadno? Tohle prostě není jen o Boženě. Zajímavá je určitě i Josefova linka, jeho život, problémy... ale zkrátka ty Barbořiny ve mně rezonují daleko víc. No... a teď jsme všichni tuze zvědaví na Aňu Geislerovou. ()

Reklama

alisa.upir 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sexuální scény mi v žaludku neleží, zas jako nebudeme se přetvařovat, že Božena byla netknutá se čtyřma dětma na krku. Za to ale se to vleče pomalu jak smrad, a ještě jsou ty dialogy často dost trapně napsaný. Člověk si to ale v tom ČT přehrávači nemůže ani pustit rychlejc. Určitě se to dalo natočit líp, promeškaná šance. ()

mrtvej pes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně literatura, konečně širší politicko-kulturní dění, které Boženu formují z ještě nedodělané ženy vnucené do téměř už "odžitého" života poslušné manželky a matky do někoho, kdo vnímá svět kolem sebe, nejen svůj vnitřní (potlačený, byť svéhlavý) svět. Do někoho, kdo se okolním světem nechá probouzet za hranice svého původního, dětsky vzpurného myšlení. Jak už tu někdo zmínil, začátek dílu je opravdu slibný. Znamená posun, má podstatu, představuje další důležité ženské postavy. Ale pak se nám to zase slévá do červené knihovny toho nejnižšího rázu. A nic proti červené knihovně, sama do ní ráda zabrousím; jen to opravdu není ten jediný způsob, jak točit o ženách. Je "ženský" úhel vždy jen... o mužích? Copak cena ženy není v tom, co svede, místo toho koho svede? Snaha mísit obojí, Boženu ženu a Boženu spisovatelku a osobnost, je sice skvělý námět, jenže když se nemísí rovnoměrně a romance neustále převažuje, nedivím se zdejším vlažným ohlasům. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Znatelně lepší než první díl. Ke zlepšení určitě přispělo zapojení dobových autorů, které většina známe ze školní docházky. Konečně je tu tak více cítit atmosféra dané doby. Člověk se také dozví i nové fakta, aspoň pro mě je novinka třeba Erbenova koktání. Chválím opakující se klavírní motiv. Na škodu tak jsou akorát řekl bych na tu dobu nereálné sexuální scény, nějak si nedovedu představit, že si Božena užívá s milencem opřená o zeď někde na ulici. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama