Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletá Bára (A. Kameníková) je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče (L. Žáčková, V. Javorský) už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec (J. Hájek). Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

mrtvej pes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z prvního dílu rozpaky. Oceňuju kostýmy, starovenkovské prostředí atd., bohužel ale při pohledu na scény vidím spíš umění rozdrobené na jednotlivá řemesla, než abych tleskala celku. Scénář totiž nabere spád až ke konci. Přestože chápu volbu soustředit se na Boženu z úhlu intimního, jako na děvče a ženu, a to zejména zde, ze začátku jejího života, kdy k literatuře přistupuje jako konzument a ne její tvůrce, dělá to její příběh zbytečně monotónní, ochuzený. Stopáž je dlouhá a omílá stále to samé - jak Boženu všichni chtějí a jak na to ona doplácí. Ano, ze zdrojů víme, že už i dvanáctileté/čtrnáctileté jí nápadníci nadbíhali, proto nesouhlasím se zdejšími komentáři, že to z ní dělá "Mary Sue". Byla prostě pěkná. Seriálová Božena tyto romantické výpady ale až nepochopitelně podporuje, chlapům řekne ne až na úplně poslední chvíli a do té doby rozjitřuje jejich úsilí. Na jednu stranu ji tedy máme vnímat jako proto-feministku, která ví o chlapech své a stojí si za vlastními hodnotami, na stranu druhou ji vidíme nesmyslně padat do chlapských pastí a zahrávat si s vícero muži najednou. Až se sama sebe ptám, co tím režisérka a dvě scénáristky - všechny ženy - chtěly vlastně říct. Uniká mi něco, nebo to jen narativně nezvládly? Chtěly ukázat pointu a vzápětí si ji podlomily pod nohama, nebo nejsem dostatečný intelektuál? Nebo to intelektualizuju až moc? Zatím tedy průměr až lehký nadprůměr, uvidíme, co dál. ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jako Pozdravy z kožených kalhot, dost často je tam sex, znásilňování a pod., netušil jsem co všechno děti ze základních škol (nebo komu je to určené) všechno uvidí. ČT opět prošlapává cestu vpřed. Jen jestli soudruzi dost neohýbají minulost, aby šla napasovat na tu jejich současnost... nic moc. Celkem nesympatičtí herci, díky za paní Rettigovou, jako ostrůvek herectví a normálnosti, zbytek je dost děsivá šmíra. ()

Reklama

quixote 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím spokojenost. Myslím, že se velmi povedl casting i výtvarná stránka. Chválím dvojjazyčnost a titulky, bez toho by to nebylo autentické. Dialogy místy drhnou, nejzajímavější jsou místa, kdy spolu postavy komunikují mimoslovně. Kameníková není špatná. Nevím, jestli se takhle nějak projevovala /nejen způsobem mluvy) dívka v 1. polovině 19.století, ale to nevíme nikdo. Hudby je strašně moc, po hodině těch tříčtvrťových klavírních melodií mě z nich rozbolela hlava. Méně je někdy více! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mě Anna Kameníková příjemně překvapila, líbila se mi. Milá, šikovná, sympatická, dobře obsazená. Celkově na mě ale pojetí působilo zbytečně uondaně, přestože chápu, co tím dámy chtěly říct. Kamera se v úvodu zapomínala v prapodivných záběrech, ovšem hudba Jakuba Kudláče (jehož práce se mi líbila i v Krajině ve stínu) je parádní. Krásná práce. Božena Němcová byla nádherná žena, čili se obávám, co nás čeká v dalších pokračováních, ale A.K. zatím dobrý. No a neodpustím si ani vcelku banální požadavek na to, zda by první dámu české literatury, náš národní poklad, nemohla hrát představitelka ( vhodných máme nemálo), která disponuje aspoň obyčejnou, zcela běžnou maturitou z jazyka českého. To jsem to ale náročný fantasta, což? Inu osm obecných s odřenými slechy a taková role.. Nebo máme snad přimhouřit oko či obdivně uznat, jaká že je tohle zase čecháčkovská švejkovina? Ostuda je to! Výborný Vladimír Javorský i Lucie Žáčková. Na další díly se ráda podívám v naději, že se tvůrci nebudou plácat jenom a pouze ve feministických vizích, které v daných časech holt opravdu byly absurdní... ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V zásadě milé překvapení. Film pracuje velmi dobře s dobovými reáliemi i dobovou psychologií, vyloženě potěšilo jak reálné nasvícení nočních scén tak použití němčiny s titulky, kamera i herecké výkony poměrně slušné. Samozřejmě místy (zvláště z počátku) zamrzí anachronicky napsaný dialog nebo dost hrozný přízvuk v němčině A. Kameníkové. To jsou ale opravdu drobnosti. Zatím jsem navýsost spokojen: 85% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy jsou Barbora (Aňa Geislerová) a Josef (Jan Hájek) oddáváni, pronáší kněz slova: „Hunc vestrum consensum,“ která následují bezprostředně po slibu. Tato modlitba je však obsažena až v liturgii svatby po II. vatikánském koncilu, tedy až po roce 1970. V tehdejším ritu bezprostředně po slibu následovala slova „Quod Deus coniúngit, homo non séparet“, další slova byla pronášena v národním jazyce. (Thanoris)

Reklama

Reklama