Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnes jsou televizní soutěžní pořady přísně regulovány, ale vždy tomu tak nebylo. Film vypráví příběh o diskriminaci, úplatkářství a spiknutí v zákulisí nejpopulárnější vědomostní soutěže roku 1958... Oscarový režisér Robert Redford přichází s jedním z nejprovokativnějších a nejuznávanějších filmů všech dob. Ralph Fiennes a John Turturro hrají účastníky nejpopulárnější vědomostní soutěže, kteří bojují o obrovské sumy peněz a okamžitou slávu. Když se však objeví obvinění, že je pořad zmanipulovaný a soutěžící dostávají odpovědi na otázky předem, jde o mnohem víc než jen o hru. Hráči, producenti i samotná televizní společnost se náhle ocitají ve víru stupňujícího se skandálu. Navýsost zábavný film Otázky a odpovědi, založený na skutečných událostech, které šokovaly národ, byl filmovou akademií nominován na nejlepší snímek roku 1994. (Cinemax)

(více)

Recenze (102)

MM11 

všechny recenze uživatele

Umění manipulovat… Atraktivní a vyzrálé nahlédnutí do tajů jedné z největších televizních afér si vzalo za stěžejní úkol popsat podstatu vzdělání. Je to vcelku logické, vědomostní soutěže nabízejí určitou možnost uplatnit ho. Ve světě, který Redford popisuje je však funkce znalostí redukována na tři otázky - "Kdy? Kde? Za Kolik?" (v obdobném duchu zkouší Herb Stempel i svého syna). Tato podoba amerického snu tedy používá své loutky (jakou je i vážený Charles Van Doren) jen jako iluzivní sen pro diváky před obrazovkou. Film popisuje velice dobře těžké chvíle v hlavách soutěžících, kdy mají postupovat podle daného „scénáře“ (paradoxně samotná show je oproti tomu nuda). Když pominu, že retro nádech je spíše mizivý, tak zbývá ještě jeden problém – morální stanovisko. Redford nepochybně mluví o vytváření idolů (diváky u obrazovek nezajímá, za jakých okolností vznikli a zároveň odmítají jejich pád). Jenže následná snaha obhajovat jakési intelektuální „právo“ Van Borena oproti pokleslé závisti Stempela mi dvakrát nesedí. Nehledě na to, že postava pátrače Goodwina je hodně rozpolcená a neví, kudy se vydat. Toto celé možná je převzato z reálu, což přesto neomlouvá minimálně účastníky. Na druhou stranu teze o tom, že „Mccarthismus skončil a Sputnik je ve vzduchu“ zůstává moc zajímavá. S tím vzděláním je to možná dost podobné. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

O tom, ako ľahké je s ľuďmi prostredníctvom televízie a iných médií manipulovať. Svojim spôsobom sa film dá brať aj ako výstraha a memento, aby sa obyčajný človek nestal len tak ľahko poslušnou ovečkou a začal nad vecami aj sám rozmýšľať a hlavne aby k nim zaujal svoj vlastný postoj. Herci boli výborní, poňatím a stvárnením svojich postáv ma zaujali obaja - Turturro aj R. Fiennes, avšak dejová linka bola plná omáčky, ktorá ma až tak nebavila. Lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

V Americe měli v 50. letech trošku jiné starosti, než měli lidé u nás. V Čechách to začalo až v 90. letech např. slavným Bingem. Redford natočil napínavé drama, jehož hlavním tématem je rozpor mezi morálkou a penězi, hrdostí a penězi, nakonec jde vždy jen o peníze. Soutěžící jsou vyobrazeni jako oběti, kteří podlehli pokušení a nutně se se svým jednáním museli později setkat. Oběti potrestány, velká zvířata zůstávají, takto surově a bez okolků vystihl režisér pohled do světa nejen showbysnysu ve snímku se skvělou retro atmosférou. Vynikající Fiennes v roli Charlese Van Dorena. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Redford je možná lepší režisér než herec, co jsem od něj viděla nemělo chybu. A tahle TV KONVERZAČKA, to jen potvrzuje. Ustřední trio Turturro, Fiennes, Morrow, jsou výteční a ač si namelou pěkně kokos a svůj boj s televizní mašinérií prohrají, stojí to za to. Zkorumpovanost, touha po moci, slávě a penězích dělá s lidma divy a ti se neštítí ničeho, aby kýženého dosáhli. Ukázka chladné manipulace s naivními lidmi použitými doslova jako loutky, hrající představení, které musí vydělat majlant a zvýšit sledovanost na maximum a posléze tvrdé vystřízlivění do ještě rvrdší reality vystihl Redford perfektně!!!! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nemohol sa zmieriť s tým, že mu to prešlo.“ V roku 1994 som mal 13 rokov, takže som s nadšením utekal do kina na Levieho kráľa (a na entú reprízu Jurského parku) a „nejaká“ dvojhodinová civilná, komorná a dialógová dráma ma absolútne nezaujímala. Quiz Show som si pozrel až v roku 2021 a možno je to tak lepšie. Možno práve vďaka tomu som si lepšie dokázal vychutnať rozvážne (nie pomalé!) tempo rozprávania, precízne herecké výkony (nielen Ralpha Fiennesa a Johna Turturra, ale aj Davida Paymera a dokonca Martina Scorseseho), precítenú Redfordovu réžiu, dominantnú retro stránku a vyleštený scenár nútiaci k zamysleniu. Produkcia: Richard Dreyfuss. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl natočen podle memoáru Richarda Goodwina "Remembering Amerika", který se zakládá na kvízovém skandálu z roku 1950 okolo hlavního soutěžícího Charlese Van Dorena. (Terva)
  • Film se objevil na 10. místě v seznamu nejlepších filmů roku 1994 filmového kritika Roberta Eberta. (Delock)
  • Snímek vyhrál cenu za nejlepší film u New York Critic Circle. V kategorii nejlepší scénář skončil Paul Attanasio na druhé příčce, stejně jako Paul Scofield jako nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)

Reklama

Reklama