Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnes jsou televizní soutěžní pořady přísně regulovány, ale vždy tomu tak nebylo. Film vypráví příběh o diskriminaci, úplatkářství a spiknutí v zákulisí nejpopulárnější vědomostní soutěže roku 1958... Oscarový režisér Robert Redford přichází s jedním z nejprovokativnějších a nejuznávanějších filmů všech dob. Ralph Fiennes a John Turturro hrají účastníky nejpopulárnější vědomostní soutěže, kteří bojují o obrovské sumy peněz a okamžitou slávu. Když se však objeví obvinění, že je pořad zmanipulovaný a soutěžící dostávají odpovědi na otázky předem, jde o mnohem víc než jen o hru. Hráči, producenti i samotná televizní společnost se náhle ocitají ve víru stupňujícího se skandálu. Navýsost zábavný film Otázky a odpovědi, založený na skutečných událostech, které šokovaly národ, byl filmovou akademií nominován na nejlepší snímek roku 1994. (Cinemax)

(více)

Recenze (102)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Karel Čapek v jedné povídce nechal svého hrdinu vystavit štvavé kampani tisku. Absurdním obviněním věřila i jeho bytná, která byla svědkem jeho bezúhonného života. Zoufale se na ni obracel: "Vy přece musíte nejlépe vědět, že je to nesmysl." - "Když to psali v novinách, tak to přece musí být pravda," zněla rezolutní odpověď. Snímek představuje moralistní drama o síle médií a riziku vyplývajícím z fungování velkých mediálních korporací. Televize od dob rekonstruovaného skandálu svoji dominanci ztratily, základní otázka ale zůstala - nakolik můžeme médiím věřit a nekriticky je přijímat? Soudní ví, že je třeba ověřovat a zkoumat vše z více zdrojů, naivním nejspíš ani tenhle film nepomůže. Otázky a odpovědi jsou solidně napsané a natočené drama, které představuje výrazný žánrový nadprůměr. Je zajímavé ještě v jednom ohledu. Mimoděk ukazuje příslušníky jedné elitní skupiny, jak drží spolu. Absolvent prestižní a drahé univerzity jiného absolventa a člena téže společenské vrstvy potopit nechce. To se i ta spravedlnost začne různě obcházet a naklánět. Celkový dojem: 85 %. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Redford patří k té generaci lidí, kteří se celý život programově bouřili proti zavedeným pořádkům. Vícekrát se smočil v nechutnostech 60./70. let. O dekády později dospěl a rehabilituje se chirurgickou přesností a vyvážeností v analýze. Základní paradigma ale zůstává - pořád má potřebu vyjadřovat se kriticky. Jak autentická je však jeho kritika? Redford je mediální hvězda par excellence. Zrovinka on nás bude poučovat o zlech mediální manipulace??? Vyrovnává se tak i se svými vlastními hříchy? --- Tak či tak, film je to velmi dobrý, až mistrovsky zrobený. ()

Reklama

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Já mám tyhle filmy prostě rád- zajímavé je, že se to dost podobá filmu jiného režírujícího herce - Clooneyho Good Night, And Good Luck. Jinak je zajímavé, jak všichni chválí Turturra a Fiennese - ne že by si to nezasloužili, ale poněkud se zapomíná na představitele hlavní role, Roba Morrowa (mimochodem, musí být složité jmenovat se Jitro;oD). Ten podává tak skvělý výkon, že mu věříte kažé slovo. Také dobrá byla Johann Carloová v roli Stempelovy manželky. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Robert Redford na postu režiséra opět odvedl úctyhodnou práci, když se chopil diskutabilního námětu, manipulace televizního média s diváky, souvisejícího s věčnou honbou každého jen trochu „šťastnějšího” jedince za slávou a mamonem. Jde o mistrně natočený film poukazující na zkaženou morálku, která už tenkrát zamořila společnost tak dokonale, že si dodnes nejsme schopni připustit, jak nehezky ovlivňuje naše životy. Velký podíl na výsledném dojmu mají bezesporu i přesvědčivé herecké výkony Johna Turturra a Ralpha Fiennese. Ovšem ten typicky americký potlesk všech přítomných v závěrečné fázi soudního přelíčení bych klidně oželela. (80%) ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Co je na tomhle filmu výjimečného, nepochopim. Ano, lidi v 50.letech věřili televizi téměř vše. Dnešní divák už by nemohl být takto překvapen. Přesto to nechápu. Robert Redford nenatočil bůhvíjaké dobré dílo a pokud bych viděl od něj jen tohle, tak bych si myslel, že je to průměrný režisér, který odkoukal pár finés od velikánů. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (9)

  • Paul Attanasio získal cenu BAFTA za nejlepší adaptovaný scénář. (Terva)
  • Snímek vyhrál cenu za nejlepší film u New York Critic Circle. V kategorii nejlepší scénář skončil Paul Attanasio na druhé příčce, stejně jako Paul Scofield jako nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)
  • Vůz Chrysler je typ 1958 Chrysler 300 D Two Door Convertible, základní cena ve své době byla kolem 6 tisíc amerických dolarů. (sator)

Reklama

Reklama