Reklama

Reklama

Teče tudy řeka

  • USA A River Runs Through It (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dokonalý okamžik netrvá věčně, ale zůstává v našich vzpomínkách. Příběh dvou rozdílných bratrů, které pojí vášeň pro rybaření... Říká se, že v Montaně jsou jen tři místa, kam se chodí včas. Na mši, do práce a na ryby. Tohle rčení přesně odpovídá příběhu rodiny reverenda Macleana, která žije v malebném horském městečku na soutoku tří řek. Osobitý presbyteriánský reverend učil od mládí své syny vnímat magickou krásu divoké přírody a lásce k rybolovu. Rybaření zůstává jejich jedinou společnou vášni i v dospělosti. Zatímco starší Norman začal studovat vysokou školu, mladší Paul si užívá života plnými doušky. Pohybuje se však v nebezpečném prostředí a jeho tajemství ho nakonec dostihne. Život těch, které bychom měli znát nejlépe, nám totiž uniká nejvíce... Poutavý melodramatický snímek Teče tudy řeka představuje třetí režijní počin slavného herce Roberta Redforda. Předlohou scénáře byla stejnojmenná autobiografická novela Normana Macleana, v níž se autor vrací do doby svého dětství a dospívání v prostředí montanské přírody. Ve své nejslavnější roli se zde představil Craig Sheffer, který ztvárnil postavu dokonalého Normana. Jeho nespoutaného bratra Paula ztělesnil hvězdný Brad Pitt. Snímek vyniká úžasnými scenériemi horské Montany, za což kameraman Philippe Rousselot po zásluze vyznamenán Oscarem za nejlepší kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (163)

ljukyljuk 

všechny recenze uživatele

Krásne zábery prírody a vcelku zaujímavý, ale nie nejako extra výnimočný príbeh... to som si hovoril počas takmer celého filmu, ktorý je dobre obsadený, občas smutný, občas úsmevný a ak máte súrodenca (prichádza sentiment), tak vám sa vám viaceré pasáže, či už z detstva alebo dospelosti, zdajú tak nejako povedomé, prípadne vám pripomenú niečo zo života... No a potom prišiel pre mňa nečakaný záver, ktorý vyzdvihol film o čosi vyššie a aj keď to bolo trošku emočné vydieranie, prijal som ho. No a k tomu záverečná pekná pravda "We can love completely without complete understanding" a je to solídnych 73% ()

vince 

všechny recenze uživatele

Pre mňa ako muškára celým srdcom je tento film nezapomenuteľný. Tento film zachytáva normálne môj život. Tiež mám brata a tiež bol rybár. Brad Pitt mi tu pripomína mňa (okrem pitia a hazardu), lebo nadovšetko milujem rodný kraj a nikdy by som odtiaľto neodišiel a taktiež odmala som trávil život takmer iba pri vode, švihal , hľadal a zdokonaľoval techniku lovu a tiež môžem povedať že muškárina nieje rýbárčenie ale umenie, proste nádhera. Vynikajúca hudba, krásna príroda a tie scény na rieke sú nezabudnuteľné, a hlavné tá keď Brad ide s velkým pstruhom dole riekou cez veľké prúdu a pod hladinou. (môj brat do dokonca neraz napodobňoval keď nechtiac spadol do vody.) ()

Reklama

stuplik20 

všechny recenze uživatele

Ako píše "golfista" niekomu sa tento kúsok Redfordovej práce páči iným nie. Ja sa pripájam k prvej skupine čiže sa mi páči akým štýlom Redford točí a ako skrz kameru dokál zachitiť tento príbeh. Myslím že je to aj vec toho či chodíťe na ryby alebo nie :) ... každý kto obľubuje samotu ,prírodu a ten zvláštny pokoj pri rieke vie o čom teraz práve táram. Netradičný pohľad na ľudský život a veci ,ktoré ľudí spája od malička a sú k tomu upätí bez ohľadu na problémy. Záverečných pár minút ma utvrdilo v tom že tento film nie je len holý scenár bez emócií ,ale prinesie tým čo chcú chvíľku na zamyslenie. Konečné hodnotenie 4*. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Osobně si myslím, že pro Brada a vlastně pro nás všechny bylo obrovským štěstím, že si ho Robert Redford vybral pro jednu z hlavních rolí do svýho filmu, protože pod jeho režijním vedením odchází z trasy zvaná "pan hezkej" a vydává se na cestu "pan herec" a dnes v roce 2012 po filmu Moneyball můžu směle říct, že na téhle cestě dorazil až na vrchol a jsem moc rád, že jsem viděl film kde před dvaceti ovlád celý příběh a přesto že mu jeho postávala dost nahrávala, protože nebyla plochá, fádní a především předvidatelná jako postavy jeho bráchy a táty, kdyby byl špatnej herec tak by to prostě nezahrál takovým způsobem, že jsem doslova čekal na každý jeho slovo a čin, protože jsem absolutně netušil jak se v příštích okamžicích zachová. Robert Redford musí Montanu milovat, protože tohle nebyly záběry pořízený okem, ale srdcem, opravdu překrásný přírodní scénerie. Film by možná zapad do tuctu dalších s podobnou zápletkou, ale nezapadne, protože je v něm cítit tlukot srdce. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Na túto snímku potrebujete vek. Aspoň ja som potreboval. Okolo r. 2004 som jej dal 2*. Po pár rokoch sa to ale zmenilo a musím zvýšiť na 4*. To je zmena, čo? Kovboj Redford sa necháva unášať ojedinelou, divokou, spanilou a v tých dobách akoby ešte arogantným človekom neporušenou americkou divočinou. Herecké výkony kvôli miestami až obdivuhodnej umiernenosti budia u nepozorného diváka dojem neviditeľnosti, ale pravda je presne opačná. V príbehu sa "nič moc" nedeje a dialógy a niektoré scény tlačia na pílu, ale aj v tom je čaro tohto filmu. Brad Pitt v tom období hral aj v druhej epickej ságe o skone jednej rodiny, ale Legenda o vášni ma až tak neuchvátila. Stonásobne umiernenejšia A rieka tečie áno. Vždy, keď ju vidím, si spomeniem na výnimočnú novelu Stephena Kinga Telo. "Pozrel som sa naľavo, kde za továrňou plynula Castle River. Nebola už taká široká, ale bola trocha čistejšia. Stále tiekla pod mostom medzi Castle Rock a Harlow. Železničný most 5 míľ proti prúdu už nestojí. Ale rieka tu je. A ja tiež." ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Žádný z herců před natáčením nikdy tímto způsobem nechytal ryby. (Tygrys)
  • Pstruhy, ktoré „hrali“  vo filme, pochádzali z jednej z fariem v Montane. Boli držané v špeciálnej chladenej a prevzdušňovanej nádrži až do „veľkej“ chvíle, keď sa objavili pred kamerami. Neboli použité žiadne háčiky - na spodnú čeľusť pstruha bol priviazaný vlasec, a to pod drobnohľadom predstaviteľov Montana Humane Society. (Arsenal83)
  • William Hurt si chcel zahrať postavu Paula Macleana, a tak sa raz vybral na ryby s Normanom Macleanom. Keď sa Hurt spýtal, či chytá ryby dosť dobre na to, aby mohol hrať jeho brata, Maclean odpovedal: "No, Bill, si celkom dobrý rybár, ale nie dosť dobrý na to, aby si bol mojím bratom." (Arsenal83)

Reklama

Reklama