Reklama

Reklama

Princezna Nevěsta

  • USA The Princess Bride (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinové bez bázně a hany, chrabří piráti, všemocní kouzelníci, démoničtí zlouni a princezna čekající na záchranu – prostě pohádka, jak má být, jen tentokrát trochu lépe a s nadhledem... Žila, byla překrásná dívka jménem Pomněnka, která vyrůstala na statku. Tam také pracoval mladý čeledín Westley a jak už to tak bývá, postupně oba zjistili, že je k sobě něco pojí. Přísahali si věčnou lásku, ale aby mohli být svoji, odešel Westley do světa vydělat si peníze. Jenže loď, na které se plavil, přepadl Strašný pirát Roberts, jenž jak známo nebere zajatce. Truchlící Pomněnka padla do oka rozmarnému princi Humperdinckovi a ten oznámil, že si ji vezme za ženu. Ale než dojde ke svatbě, odehraje se sousta věcí, počínaje únosem princezny a konče znovuzrozením Westleyho. A to nemluvě o nezměrných dobrodružstvích, která naši hrdinové cestou za láskou a svobodou budou muset podstoupit, a setkáních s roztodivnými postavami jako jsou veršující obr Fezik, strůjce zázraků Divotvorný Max a především mistrovský šermíř Inigo Montoya. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Opravdovou lásku smrt nezastaví, může ji jen trochu pozdržet. Která žena by nechtěla od partnera slyšet něco takového? Neznám takovou. Princezna nevěsta je klasická pohádka smíchaná s prvky fantasy, normálního světa, kde marodí malý kluk a dědeček mu čte pohádku, k tomu jsou přimíchané parodické prvky na klasické pohádky, fantasy a vlastně i na ten náš skutečný svět. I když jako důvod ke sledování téhle pohádky by mi stačil i skvělý Mandy Patinkin bez nadstavby dobrého děje. Co dobrého, bez nadstavby jakéhokoliv děje. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

No... Tedy... Musím říci, že ve srovnání s knihou mě Princezna nevěsta zklamala. Dějově je přitom víceméně totožná a dialogy a všechny "hlášky" jsou také stejné (scénář si napsal Goldman sám, tak není ani divu), ale nějak jsem postrádal to kouzlo, které mě nutilo číst dál a dál, ten vtipný vypravěčský jazyk, tu fikci s neexistujícím Morgensternem... A co hůř - většina toho, čemu jsem se v předloze smál, mi tady vtipná vůbec nepřipadala. Zčásti za to mohl třeba Cary Elwes, zčásti opravdu nehezká Knopflerova hudba a levně vypadající výprava vůbec (ano, já vím, že to nejspíše byl záměr)... Ve výsledku je to tak na tři hvězdy. Kdybych knihu nečetl, možná bych přidal. ()

Reklama

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Od režiséra Roba Reinera, ktorý už dvakrát pôsobivo adaptoval romány, resp. novelu a román Stephena Kinga (PRI MNE STOJ!, MISERY NECHCE ZOMRIEŤ) som, priznám sa, takú odľahčenú, krásnu a pri tom nie príliš tradičnú rozprávku ani veľmi nečakal. Atmosféra snímky je priamo úžasná, jedineční sú herci, hudba, aj humor, ktorým film disponuje... Nedokážem si pomôcť, ale Princezná Nevesta na mňa pôsobí neuveriteľne sviežo a oslobodzujúco. Je pravda, že milujem aj tradičné české "pohádky", niečo podobné k nám ale spoza veľkej mláky zavíta len ojedinele. Palec hore pre všetkých, ktorí sa na filme podieľali, ja osobne vyzdvihnem hercov na čele so sympatickým Carym Elwesom, Petera "Columba" Falka ako rozprávača, či šermiara Mandyho Patinkina vo vedľajšej úlohe a ako čerešničku na torte som si na záver ponechal nádhernú, povedal by som až okúzľujúcu Robin Wright Penn, vtedy v podstate ešte len slobodnú Robin Wright. Končím ale so slovami, odporúčam všetkým a to všetkými desiatimi.:) ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Občas človek objaví filmy, ktoré vedia veľmi dobre skombinovať jednotlivé žánre a vytvoria niečo jedinečné. A do tejto kategórie podľa mňa "Princess Bride" perfektne zapadá. Nakoľko som film už nejaký čas nevidel, budem ho hodnotiť po pamäti, ale videl som ho dostatočne veľakrát na to, aby som povedal, že jedontlivé postavy a scénky mám stále veľmi živé vo svojej pamäti. Nakoľko som mu už dnes jedenkrát hold vzdal, tak to urobíme ešte raz a poviem, že keď som to videl prvýkrát, tak najviac mi utkvel v pamäti asi Peter Falk ako dedko, ktorý prišiel prečítať svojmu vnukovi príbeh z jeho obľúbenej knihy. Úžasné mi to prišlo hlavne z toho titulu, že som si spomenul ako som v detstve chcel ja od svojho vlastného dedka, aby vymýšľal pre mňa rozprávaky. A nechápal som prečo, tomu chalanovi tak vadí, že mu ide čítať. Každopádne mi tie prerušenia v príbehu, kde sme sa ocitli v detskej izbe vôbec nevadili. Teraz už trošku viac o tom ostatnom. Myslím si, že skombinovať romantiku, dobrodružstvo a rozprávku v tomto flime skutočne vyšlo skvele. Herecké výkony sú veľmi dobré a aj po rokoch si pamätám tieto postavy. Najmä musím pochváliť Caryho Elwesa, ktorý pôsobí ako svoja vlastná verzia Zorra a veľmi mu to pristane a takisto nikdy nezabudnem na skvelého Andrého. Mandy Patinkin do svojej postavy Iniga Montoyu dal takisto úplne všetko. Vždy ho mám pred očami a aj jeho pamätná hláška: "Dobrý den, jmenuju sa Inigo Montoya. Zabil jste mého otce. Připravte se zemřít". A čo sa týka Robin Wright, tak má moje sympatie, bola v tej dobe mladá a pekná a niektoré jej sny sú doteraz nezabudnuteľné. Najmä keď tam máme toho hulákajúceho žobráka. Buuuu... buuuu. Takže hrdinovia sú skvelí. Čo sa týka zloduchov, tak sú tiež celkom zapamätateľní. Alebo teda väčšinou. Princ je celkom okey, no jeho si až tak veľmi nepamätám. Vybavujem si však veľmi dobre jeho pravú ruku. Chlapa so šiestimi prstami a jeho mučidlo. Wallace Shawn je tiež celkom okey, no možno mohol byť vo filme trošku dlhšie. Každopádne skvelý duel medzi ním a Carym Elwesom. Doteraz jedna z najpamätnejších momentiek. Akčné scénky sú skvelé, dobrodružné momentky sú skvelé a romatnická linka je uveriteľná a prirozdená. Plus aj komédia vo filme funguje veľmi dobre. Zo strany všetkých. Ani rokmi to nič nestratilo a ide o jednu skvelú romantickú dobrodružnú klasiku. Ak ste nevideli... čeknite si film. Stojí za to. Hodnotenie: A ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Nádherné pohádky se netočí jen u nás ! V Americe sice nemají takovou tradici, ale Robin Wright Penn je jako princezna skoro tak dobrá jako Libuška Šafránková :-) Určitě ji tento výkon postčil mezi Hollywoodské hvězdy. ... A nedejte se poplést, atmosféra téhle pohádky je fakt skvělá a ne "temná a nepěkná" :) ()

Galerie (71)

Zajímavosti (31)

  • Legraci si herci užili i při natáčení. Při vystoupení Billyho Crystala (k nepoznání změněného do masky kouzelníka Maxe) musel režisér Reiner odcházet ze scény, protože svým smíchem několikrát zkazil záběr. (Epistemolog)
  • Ve filmu jsou zmíněny dvě vzájemně znepřátelené země – Florin a Guilder. Názvy obou zemí jsou ve skutečnosti tentýž název pro nizozemskou měnu používanou od roku 1434 až do roku 2002, kdy byla nahrazena eurem. (Nick321)
  • Ve filmu vyjde najevo, že takzvaný „obávaný pirát Roberts“ je Westley (Cary Elwes) a že jméno Roberts se už dávno předávalo z jednoho nositele na druhého. V reálném světě pod přezdívkou „Dread pirate Roberts“ vystupoval i Ross Ulbricht, administrátor kontroverzního dark marketu Silk Road, na kterém se prodávaly převážně drogy. Byl zatčen v roce 2013 a v roce 2015 odsouzen na doživotí. Ovšem vzhledem k charakteru jeho používané přezdívky je možné, že v budoucnu objeví nový „Dread pirate Roberts“. (Nick321)

Reklama

Reklama